In samenwerking met De Nieuwe Kolk 11:32 Business to Business

‘Een unieke plek in de Asser gemeenschap’

de nieuwe kolk

Dat bepaalde sectoren tijdens de coronacrisis onevenredig hard zijn geraakt, behoeft geen nader betoog. Bij De Nieuwe Kolk in Assen kan directeur Hanneke Bruggeman er over meepraten. De cultuur lag plat, waardoor er geen voorstellingen waren, de bioscoop moest lange tijd sluiten en zelfs de bibliotheek ontkwam niet aan beperkende maatregelen. „We hebben ons constant moeten aanpassen en dat heeft van iedereen het nodige gevraagd.” Dat neemt niet weg dat DNK klaar is voor de tijd na corona en dankzij 2 verbouwingen een voorschot heeft genomen op nieuwe ontwikkelingen.

De Nieuwe Kolk bestaat dit jaar alweer 10 jaar en mag zich met recht het culturele hart van Assen noemen, getuige de 500.000 bezoekers die het in 2019 trok. In de jaren daarna zorgde corona voor aanzienlijk lagere cijfers, maar als het aan Bruggeman ligt gaan de aantallen snel weer naar het oude niveau. Maar, zo eerlijk moet ze ook zijn, met name 2022 gaat vooralsnog nog met veel onzekerheden gepaard. „Wanneer mogen we bijvoorbeeld weer volledig open, mogen de zalen weer vol en weten bezoekers ons nog te vinden”, zo vraagt ze zich hardop af.

DNK-NXT

Alle onzekerheden ten spijt, DNK heeft niet stil gezeten en heeft bijvoorbeeld een verbouwing uitgevoerd. „Er is een leescafé gekomen en we gaan binnenkort DNK-NXT realiseren. Een ruimte voor mensen van 0 tot 19 jaar, waarin taal, techniek en talent samenkomt. We noemen het ook wel eens het klaslokaal van de 21e eeuw, waarin jonge bezoekers zelf kunnen kiezen waar ze mee bezig gaan.”

Daarnaast komt er een horecapunt binnen de bibliotheek en worden er studie- en werkplekken gerealiseerd. „Zo wordt DNK een plek waar je naast thuis en school naartoe kunt gaan. Het is een plek voor iedereen, waar niets hoeft, maar je wel mag zijn en van diverse voorzieningen gebruik kunt maken. Op die manier hopen we dat DNK nog meer bezocht gaat worden dan voorheen.” Volgens Bruggeman moet dat lukken, zeker omdat DNK inmiddels een begrip is in Assen en omstreken. „Op zakelijk gebied zijn we interessant, omdat je hier prima netwerkbijeenkomsten en congressen kunt organiseren, de bioscoop met 5 zalen is gericht op de regio, de bibliotheek is vooral voor Assenaren en het theater is ook bovenregionaal gericht.”

‘We hebben ons constant moeten aanpassen en dat heeft van iedereen het nodige gevraagd’

Smaakvol theater

Om het contact met Assen en omstreken niet te verliezen, is DNK in de afgelopen periode veelvuldig naar buiten gegaan. „Zo hebben we in samenwerking met de Asser horeca het Smaakvol Theater georganiseerd, waarbij we in de restaurants voor allerlei cultureel vermaak hebben gezorgd. Op die manier wilden we nog maar eens laten zien dat DNK nadrukkelijk bij Assen hoort. En cultuur steeds belangrijker wordt als vestigingsfactor voor de stad.” Dat kunnen de leden van de Businessclub beamen, die DNK in de afgelopen periode allemaal trouw zijn gebleven. „Dat zien wij als een compliment. Ja, zakelijk Assen weet ons goed te vinden, mede omdat we gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. De eerste bijeenkomst hebben we inmiddels alweer georganiseerd en wat je merkte, en dat zien we eigenlijk overal terug, is dat mensen het heerlijk vinden om elkaar weer te zien. En daarvoor biedt DNK een ideaal platform.”

Bewustzijn

„We hebben muziek, boeken, een bioscoop en theater, dat was een tijd lang niet mogelijk. De voeding voor de ziel ontbrak en moet misschien wel herontdekt worden. Heel veel van wat vanzelfsprekend leek was dat niet. En dat ga je pas missen als je er niet naartoe kunt gaan. Ik hoop dat hetgeen we hebben gemist kunnen vasthouden in ons bewustzijn. Er is meer dan alleen maar werken en daarvoor biedt DNK alle mogelijkheden.”

De Drent zou wat Bruggeman betreft wel wat minder bescheiden mogen zijn. „We hebben hier alles wat het leven leuk en aangenaam kan maken. Ik noem Assen wel eens het Utrecht van het Noorden, liggend tussen Groningen, Leeuwarden en Zwolle in. Een stad met meer mogelijkheden dan je op voorhand misschien zou denken. Er is hier zoveel mogelijk, ook in samenwerking met andere organisaties. Het is van belang om dat beter voor het voetlicht te brengen.”

Zo denkt Bruggeman er bijvoorbeeld over om bepaalde voorstellingen op andere plekken te programmeren. „Noem het anti cyclisch denken. De cultuur die we tijdens corona buiten DNK hebben mogen presenteren, is ons zeer goed bevallen.”

Unieke plek

Wat de impact van corona uiteindelijk zal zijn, durft Bruggeman nog niet te zeggen. „Gedrag, gezondheid, de financiële situatie, voor veel mensen is er het nodige veranderd, het is interessant welke weerslag dat op DNK zal hebben. Ik ben optimistisch gestemd, omdat de afgelopen tien jaar hebben bewezen dat DNK een unieke plek in de Asser gemeenschap en omstreken heeft veroverd.”

www.dnk.nl

(Visited 10 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten