In samenwerking met Eurofins 11:14 Agri & Food, Onderwijs, Techniek / Maak- en procesindustrie, Zorg, Life Sciences & Health

Eurofins: Veilig in voedsel

Vindt u het vanzelfsprekend dat het voedsel dat u koopt betrouwbaar is en niet dusdanig vervuild dat het uw gezondheid ondermijnd? Of, misschien bent u degene die zich juist zorgen maakt over ons voedsel en supplementen. Grondstoffen komen van over de hele wereld naar ons toe. Wordt er overal wel voldoende gecontroleerd? Hoe zit het eigenlijk met de microplastics? Kan ik nog veilig een visje eten of een glas melk drinken?

Het is goed om te weten dat er bedrijven zijn die niets anders doen dan dit onderzoeken. Eurofins is zo’n bedrijf. Met vestigingen over de hele wereld zijn zij marktleider en gespecialiseerd in alle mogelijke vormen van laboratoriumonderzoek, ontwikkeling en advies. „Op ons gebied kunnen wij alles”, zegt Wietske Witteveen, manager director van Eurofins Heerenveen.

Elke werknemer is ondernemer

Eurofins startte in een garage in Frankrijk. Een klein lab waarmee gecontroleerd werd of Franse wijnboeren fraude pleegden. Met hun gepatenteerde testtechnologie kon het bedrijf de puurheid van de wijn aantonen. Nu, 35 jaar later, is Eurofins leidend in onderzoek van voedsel. „Dat zijn mensen met visie geweest die de basis voor dit succes hebben gelegd. Een belangrijke drive achter ons succes is dat wij van elke medewerker een, noem het maar, persoonlijk ondernemerschap aanmoedigen. Wees niet louter uitvoerend, maar ook proactief meedenkend. Richt je werk op de meest ideale wijze in. Zie je dingen die beter kunnen in je eigen werkuitvoering of bij anderen; ga dat gesprek aan. De leidinggevenden bieden je de ruimte die je als professional wilt hebben. Kijken als ondernemer naar je werkomgeving maakt dat je flexibel kunt inspringen op de vraag uit je omgeving.”

‘Een klein lab waarmee gecontroleerd werd of Franse wijnboeren fraude pleegden’

„Je staat niet alleen. Als werknemer kun je terugvallen op kennis en expertise van anderen binnen het bedrijf. Een mooi voorbeeld daarvan is onze inzet op onderzoek naar microplastics in de voedselketen. We leunen daarbij enorm op onze vestiging in Australië waar men al langere tijd met dit onderzoek bezig is. Dat is de kracht van onze mondiale aanwezigheid.”

„Bij een dergelijke ‘ondernemersaanpak’ mag je fouten maken. Er zit immers een pioniersmentaliteit achter. Nieuwe wegen verkennen, oplossingen voor vraagstukken bedenken, dat kan niet zonder af en toe een misser te maken. Een fout zet je om in een leerrendement.”

„Heb je bij ons een doordacht plan, dan krijg je ruimte nieuwe wegen in te slaan. Zo heb ik in Deventer een consultancy-tak voor ons bedrijf kunnen opzetten. Wij behoren tot de top 3 food consutlancy bedrijven in Nederland. Onze kennis van mondiale voedselstromen en testtechnieken zetten we nu in om voedselproducerende bedrijven te ondersteunen. Wij hebben grote bedrijven als klant, maar ook startups kunnen op ons rekenen,” zegt Wietske.

We zijn de ontwikkelingen voor „Stel, je bent een startende zeewiervoedselproducent. Waarschijnlijk ben je gepassioneerd en heb je veel kennis van zeewiervoedselwaarde. Hoeveel passie je ook hebt, je kunt niet alles weten en ook niet alles doen. In de voedselindustrie heb je partners nodig en heel veel know how over voedingswaarde en veiligheid. Wij kennen de keten, we hebben een netwerk om verbinding tot stand te brengen en we zijn experts op het gebied van voedselonderzoek. Als je op je etiket wilt zetten, ‘twee jaar houdbaar’, dan weten wij hoe je dat kunt bewerkstelligen, controleren en garanderen.”

Nieuwe trends vragen om nieuwe testmethodes. „Een voorbeeld daarvan is de eiwittransitie waarbij er gezocht wordt naar volwaardige vervanging van dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten. De plantaardige eiwit moet hetzelfde bieden als het dierlijke eiwit. De grote uitdaging zit in de opnamecapaciteit van het plantaardige eiwit door het menselijk lichaam. Dat vraagt om specifieke testtechnieken. Als een dergelijke vraag ontstaat, richten we onze aandacht op het ontwikkelen van nieuwe test- en controlemethodes. Zodra de vraag uit de marge raakt, zijn wij klaar om op grote schaal voor producenten te testen en om hen te adviseren. We zijn de ontwikkelingen, als het ware, voor. Voor veilig voedsel kun je op ons vertrouwen.”

www.eurofins.nl

(Visited 18 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten