In samenwerking met Forint 07:10 Zorg, Life Sciences & Health

Forensische zorg: ‘mooi menselijk maatwerk’

Kwetsbare mensen die door hun psychiatrische problematiek grensoverschrijdend of delict gedrag (dreigen te) vertonen of daardoor met politie en justitie in aanraking zijn gekomen, kunnen terecht bij het cluster Forint van Lentis. „Een boeiend vak en nooit saai”.

Dat zegt Sander van der Kroft. Samen met psychiater Hanneke Kooi vormt hij de directie van Forint, met twee klinieken in Zuidlaren en ambulante zorg en beschermd wonen in de provincie Groningen. Van der Kroft: „Het werken met deze doelgroep betekent maatwerk leveren. Techniek kan ons daarbij helpen.”
Veelal beslist een rechter dat behandeling noodzakelijk is. Om daarmee de veiligheid in de samenleving te verhogen. Naast psychiatrische problematiek is er vaak sprake van verslaving, een licht verstandelijke beperking en allerhande sociale problemen. De grote uitdaging is het behandelen van de mensen die zelf niet willen. Volgens Kooi vergt dit de nodige specialisatie: „We houden vast tot we met de patiënt tot een gezamenlijk punt uitkomen. Heel vaak is er toch een opening te vinden.”


‘Techniek kan verrijken, maar niet vervangen’


Technologie
„Techniek helpt ons zeker om te komen tot een werkbare behandeling”, zegt Van der Kroft. Alleen al door informatie op de juiste momenten voor onze professionals beschikbaar te hebben. Van der Kroft: „Dus ook online op de plek waar onze patiënten verblijven. Soms is dat bij hen thuis, in een kliniek of beschermde woonvorm, bij de daklozendagopvang of in hun caravan ergens achter op een weiland.” Ook kunnen patiënten zelf online modulen psycho-educatie volgen, waarbij ze inzicht krijgen in hun ziektebeeld of bijvoorbeeld agressieproblematiek. Voor de collega’s die bij Forint werken is de digitale Forensische Leerlijn beschikbaar. Gekoppeld aan klinische lessen die gegeven worden door bijvoorbeeld reclasseringsmedewerkers, wordt daarmee de vakbekwaamheid op peil gehouden.


Mensenwerk op maat
Technologische ontwikkelingen gaan hard in de forensische zorg, wel staat het nog enigszins in de kinderschoenen. „Hoe gaaf zou het zijn om met kunstmatige intelligentie beter te worden in het voorspellen van risicovol gedrag?” vraagt Van der Kroft zich hardop af. „Toch blijft het klinische oordeel van de behandelaars het belangrijkste, techniek kan verrijken maar niet vervangen. Hoe dan ook blijft forensische zorg mensenwerk op maat” aldus Kooi.


forint.nl

(Visited 590 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten