Dat je van organisch afval gas kunt maken, is bekend. U heeft vast wel eens gehoord van boeren die hun mest vergisten en op die wijze gas produceren. Aan organisch afval is geen gebrek in Nederland. Denk maar eens aan de misoogsten door de te droge zomers. Of, denk aan het snijafval van de groentes voordat ze in de winkel komen.
„Je kunt met het gas dat vrijkomt bij vergisting van organisch afval elektriciteit opwekken, maar het is nog niet geschikt voor de cv-ketel”, zegt Theo Zuijdwijk, CEO van DMT ET. „Ons bedrijf ontwerpt en levert installaties die die laatste stap naar universeel bruikbaar groengas wel mogelijk maakt.”
Green Deal
Theo is tijdens zijn carrière in veel gebieden van de wereld geweest en heeft voor de grotere bekende bedrijven gewerkt. „Bij een aantal van die bedrijven kun je ethische vragen stellen”, zegt Theo, „maar ik ben gaan inzien dat er een verandering in ons denken moet komen. Als je de aarde leefbaar wilt houden voor onze en toekomstige generaties, moet het roer om. Gelukkig is de energietransitie ingezet. Ik ben bevoorrecht dat ik met dit werk en met dit bedrijf, dat 1 oktober al 35 jaar bestaat, een positieve bijdrage mag leveren aan die omwenteling.” Bijna elk land ter wereld heeft verduurzaming en energietransitie op de politieke agenda gezet. In het klimaatakkoord en de Europese Green Deal zijn die ambities vastgelegd zoals bijvoorbeeld de reductie van CO2. „Door de waarde die inmiddels wordt toegekend aan groengas is de afhankelijkheid van subsidies bij het realiseren van projecten sterk afgenomen. Een investering in onze installaties is goed voor het milieu en snel terugverdiend.”
Meerwaarde van afval
„We hebben, logischerwijs, veel agrariërs en verwerkende industrieën in onze klantenkring. Ook waterschappen hebben organisch afval. Denk aan riool- en slibresten. Zij gaan zeer zorgvuldig om met dit materiaal. Zomaar weggooien is taboe. Bij het waterschap in Echten Drenthe, bijvoorbeeld, is DMT betrokken bij het ontwikkelen van een installatie om ook daar groengas te gaan produceren.”
‘Een investering in onze installaties is goed voor het milieu en snel terugverdiend’
Nu, met de oorlog in Oekraïne en de stijgende gasprijzen is er nog een extra impuls om over te stappen op een mix van allerlei duurzame energiebronnen. Europa moet minder afhankelijk worden van derden. „Op dit moment voorziet groengas in bijna 2% van de totale gasvoorziening van Europa. In 2050 moet dat 20% zijn. Een ambitie die realistisch is. Wij ontwerpen en leveren, in samenwerking met een aantal vaste partners, de groengasinstallaties en verzorgen de ingebruikstelling en onderhoudsservice. Dit niet alleen in Nederland en Europa, maar over de hele wereld. Wij werken daar dagelijks hard aan met onze teams bestaande uit 60 medewerkers in Joure en 20 in de Verenigde Staten.”
Internationale workforce
„In de omgeving van Joure zijn we niet zo bekend, denk ik, maar wie in deze technologie geïnteresseerd is, komt ons tegen. Wij zien dat mensen uit de hele wereld bij ons komen voor een stage- of permanente werkplek. Techniek, innovatie en duurzaamheid trekt hen aan, maar er is meer. Wie hier werkt, kan en mag proactief aan de slag en zelfstandig zijn carrière uitstippelen. Bellen voor je gebeld wordt, zeg maar. Klantgericht aan oplossingen werken, niet alleen qua techniek, staat centraal. We werken nauw samen met onze klanten in de voorbereidende fase; veel afwisseling en dynamiek dus. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. We zijn onderdeel van Broadview Energy Solutions B.V. en ook dat biedt verdere mogelijkheden. Tel daar nog de buitenlandse reizen bij op en de prettige woonomgeving van Joure en je begrijpt dat DMT een aantrekkelijke werkgever is.”