Dijkstra Jansen Bergman notarissen en juridisch adviseurs in Stadskanaal heeft zich geleidelijk aan ontwikkeld tot een kantoor met een groot werkgebied en met specialistische kennis op meerdere vakgebieden. Een kantoor waar je, naast de meer reguliere zaken, bijvoorbeeld ook terecht kunt waar het betreft het reguliere bedrijfsleven en uitdrukkelijk ook de agrarische sector.
„Met 30 medewerkers hebben wij veel expertise in huis” legt notaris Frits Bergman uit. „Daardoor zijn we in staat om ook ingewikkelde zaken tot een goed einde te brengen.”
Groeiend klantenbestand
Het heeft Dijkstra Jansen Bergman een goede naam bezorgd, waardoor nieuwe klanten, veelal via mond tot mondreclame, binnenkomen. Kort op het dossier zitten en altijd je werk zo goed mogelijk doen, is volgens Frits Bergman een belangrijke verklaring voor het groeiende klantenbestand. „Kwaliteit bieden, klaar staan voor je klanten, daar willen we en moeten we elke dag voor gaan. De klanten moeten op goede en tijdige behartiging van hun zaken kunnen rekenen, zowel bij grote als kleinere belangen. Dat kun je alleen realiseren als je een bepaalde omvang hebt. Er is op kantoor in de diverse teams veel specialistische kennis beschikbaar, waarmee we de kwaliteit van onze dienstverlening kunnen waarborgen.”
Laagdrempelig
„Daarnaast zijn we laagdrempelig en altijd te bereiken” gaat notaris Bep Bergman verder. „Zo let ik altijd op de mails die via mijn telefoon binnenkomen. Als er iets dringends is dan zal ik, ook buiten kantoortijden, zo snel mogelijk reageren. Ik vind ook dat dat bij het ambt van notaris hoort, de mensen moeten op ons kunnen rekenen.”
In respectievelijk 2020 en 2024 zijn de protocollen (de notariële akten met bijbehorende dossiers en klantenkaarten) van notaris Kauffeld te Pekela (en zijn voorganger notaris Wever) en notaris de Vries te Ter Apel (en zijn voorgangers de notarissen Roep en Wolf) op advies van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie door de minister voor Rechtsbescherming aan Dijkstra Jansen Bergman toegewezen. De kantoren te Pekela en Ter Apel zijn opgeheven, in opvolging te Pekela en Ter Apel is niet voorzien. Met het protocol van notaris de Vries zijn ook de protocollen van de gedefungeerde notarissen Mix en de Boer te Emmen op Dijkstra Jansen Bergman overgegaan.
‘Met 30 medewerkers hebben wij veel expertise in huis’
Verschillende teams
Bij Dijkstra Jansen Bergman wordt in verschillende teams gewerkt. Zo zijn bijvoorbeeld de werkzaamheden op het gebied van het personen- en familierecht, het ondernemingsrecht en het onroerend goed in verschillende afdelingen ondergebracht. Frits Bergman: „Deze laatste twee afdelingen werken nauw met elkaar samen. Je ziet dat bijvoorbeeld bij de overdracht van het agrarische bedrijf naar een volgende generatie en bij de samenwerking in familieverband in de vorm van een maatschap of een VOF. Ook bij inbreng van een agrarische onderneming in een BV komt het voordeel van de samenwerking duidelijk naar voren. De diverse aspecten die dit soort zaken hebben kunnen in samenwerking door de specialistische teams bekeken en afgehandeld worden. Aldus hebben we een werkwijze ontwikkeld om zaken op een goede manier en binnen een redelijke termijn af te kunnen ronden.”
Om een beeld te schetsen: naast de notarissen Frits en Bep Bergman, telt het kantoor 5 kandidaat-notarissen, waarvan 1 tevens fiscaal jurist is, terwijl 1 medewerker de studie notarieel- recht bijna heeft afgerond. Bep Bergman: „We stimuleren onze mensen om opleidingen te volgen en hebben ook altijd stagiairs binnen het kantoor, die we natuurlijk niet laten lopen” zegt ze met een glimlach. „Laatst hebben we hier nog een groep studenten over de vloer gehad, die we een mooie dag hebben bezorgd en enthousiast hebben gemaakt voor het vak. Nee, wij hebben geen problemen om nieuwe medewerkers aan ons te binden.”
Punten op de i
Veel mensen zoeken informatie op het internet. Frits Bergman:„ Dat horen we in de gesprekken wel terug, maar voor de spreekwoordelijke punten op de i moet men toch de notaris inschakelen. Geen situatie is gelijk, het is en blijft maatwerk. Wat we zien is dat de maatschappij veel complexer is geworden, waardoor het belang van goed advies en het vast laten leggen van allerlei zaken alleen maar toeneemt. De notaris is dan één van de radertjes in het netwerk van betrokken partijen.”
Bep Bergman vult aan: „Van ons wordt verwacht dat we het vraagstuk goed begrijpen en interpreteren en dat vervolgens in een akte verwerken. Daar is kennis voor nodig. Daarnaast spelen bijvoorbeeld bij bedrijfsoverdrachten in de agrarische sector, ook emoties een rol, met name als er meerdere kinderen zijn. Belangen moeten dan worden afgewogen. Op dat moment komt ook het belang van het maken van testamenten aan de orde. Onze afdeling personen- en familierecht komt dan in beeld. Op kantoor sparren we regelmatig over bepaalde vraagstukken. We proberen altijd tot een resultaat te komen dat zo gunstig mogelijk is voor de klant. Dat is ons doel. Als een akte niet nodig is, dan komt die er niet, wat niet nodig is gebeurt niet. Ook hierbij geldt weer dat geen zaak dezelfde is. Vaak gaat het om ingrijpende gebeurtenissen. Als je dat aanvoelt en er goed mee omgaat, dan bind je mensen.”