In samenwerking met Lambert Instruments 14:18 Zorg, Life Sciences & Health

Hoe Licht een waardevolle informatiedrager kan zijn voor stofwisselingsonderzoek

Op elk moment vindt in iedere cel van ons lichaam de aanmaak en afbraak van eiwitten plaats. Deze eiwitten zijn van cruciaal belang voor het functioneren van ons menselijk lichaam. In de meeste gevallen gaat dit proces vanzelf, maar in het geval van een ziekte wil men graag begrijpen wat hier mogelijk fout gaat in de cel. Vervolgens kan dan overgegaan worden tot het ontwikkelen van medicatie

Fluorescentie nalichttijd kwantificeren
Sinds de tijd van Van Leeuwenhoek is men al geïnteresseerd in de microscopische wereld van de cel. Sindsdien hebben er vele baanbrekende ontwikkelingen plaatsgevonden in de microscopie die het mogelijk maken om gedetailleerd de processen in de cel te bestuderen. Recentelijk is daaraan toegevoegd een nieuw type wetenschappelijke camera, die het mogelijk maakt om heel specifiek licht te kwantificeren. Lambert Instruments’ LIFA vTAU-camera is een zogenaamde FLIM* camera, waarmee het mogelijk is om de nalichttijd van fluorescent licht te bepalen.
Fluorescent licht (te vergelijken met Glow in the dark) is één van de moderne microscopietechnieken die dagelijks gebruikt worden door celbiologen om verschillende eiwitten in kaart te kunnen brengen. Door gebruik te maken van die nalichttijd kan men heel nauwkeurig aantonen of deze eiwitten disfunctioneren, zoals interactie tussen eiwitten of overdracht van moleculen, reguleren van de energiehuishouding, opbouw van spierweefsel, enz.


Gevoelig en gemakkelijk inzetbaar
Het unieke aan de LIFA vTAU is de ongekende gevoeligheid en het gemak waarmee het systeem op een bestaande microscoop kan worden aangesloten. Lambert Instruments heeft al meer dan 20 jaar ervaring met FLIM. Voorgaande systemen werden onder andere gelimiteerd door de gevoeligheid. Zoals je misschien kunt voorstellen, voor het verkrijgen van fluorescentie is ook licht nodig, echter kunnen de meeste cellen van ons lichaam niet goed tegen licht. Fluorescentie is een heel zwak signaal, dus hoe gevoeliger de detectie, hoe nauwkeuriger en efficiënter het onderzoek gedaan kan worden. Met de vTau kan men met minder licht nauwkeuriger of sneller onderzoek doen.

Geautomatiseerd speuren naar biologische processen
In de meeste grote onderzoeksinstanties wordt FLIM gebruikt, echter zijn deze veelal onderdeel van een vaste meetopstelling. De vTAU-camera daarentegen heeft als groot voordeel dat hij breed inzetbaar is. Het is een erg compact systeem dat eenvoudig in uiteenlopende meetopstellingen toegepast kan worden, variërend van een eenvoudige fluorescentiemicroscoop voor het nemen van enkele metingen tot een grootschalig geautomatiseerde meetopstelling voor het doormeten van een hoog aantal monsters. Met name dat laatste biedt veel potentie voor het ontwikkelen van toekomstige diagnostiek en medicijnen voor bijvoorbeeld kanker of stofwisselingsziekten.
Met de introductie van de vTAU maakt Lambert Instruments een nieuwe stap voorwaarts in het nog toegankelijker maken van FLIM voor de medische wereld, om zo een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het stofwisselingsonderzoek.
Lambert Instruments is een innovatief bedrijf in de stad Groningen, waar een team van 10 engineers, onder andere stagiaires van de RUG en de Hanzehogeschool, al 30 jaar werkt aan het ontwikkelen van high tech camerasystemen voor wereldwijde toepassingen in de biologie, natuur- en materiaalkunde.


lambertinstruments.com

(Visited 49 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten