„Dit is onze missie”, zegt Jesse Munnik van Munnik Brandadvies, gevestigd in Kolham. Het bedrijf adviseert al ruim 20 jaar aan zorg- en onderwijsinstellingen,
architecten, vastgoedontwikkelaars en woningcorporaties over bouwkundige-,
installatietechnische- en organisatorische brandveiligheid. „En daar komt meer bij kijken dan je in eerste instantie verwacht ”, geeft Jesse aan.
„De wet- en regelgeving is uitgebreid en door nieuwe inzichten en bouwmaterialen waarvan het brandgedrag bijvoorbeeld anders verloopt, blijft de wet- en regelgeving in ontwikkeling. Een maatwerkadvies is daarom van groot belang, zeker nu bijvoorbeeld biobased bouwen in opmars is. Biobased bouwen is bouwen met natuurlijke materialen. Dat brengt diverse nieuwe inzichten en uitdagingen met zich mee. Natuurlijke materialen hebben een ander ontvlamgedrag en brandverloop waar je rekening mee moet houden.”
Munnik Brandadvies is in het hele land actief, waarbij het zwaartepunt op Noord-Nederland ligt. „Brandveiligheid begint wat ons betreft met een nuchter beeld van wat bijdraagt aan brandveiligheid en wat niet. Wij kiezen voor een integrale aanpak. Dat geeft meer ontwerpvrijheid, versnelt vergunningstrajecten en voorkomt nawerk en extra kosten achteraf. Het voordeel van Munnik Brandadvies is ook dat wij ons alleen met brandveiligheid bezig houden. Wij hebben in de afgelopen jaren heel veel kennis opgedaan, waardoor we zowel in de diepte als in de breedte adviseren.”
Calamiteit
De eisen voor brandveiligheid worden steeds strenger. „Zeker wanneer zich nationaal of internationaal een calamiteit voordoet, waarbij het aantoonbaar is dat nieuwe inzichten in herhaling gaan voorkomen, volgen er nieuwe voorschriften om de brandveiligheid van gebouwen te verhogen. De geldende wet- en regelgeving passen wij op bestaande- en nieuwbouw toe, waarbij wij altijd kijken naar de meest efficiënte en kostentechnisch positieve oplossing voor de gebouweigenaar en gebruikers.”
Biobased
„Aangezien er nog geen wet- en regelgeving is voor biobased bouwen, moeten we zelf berekenen welke gevolgen het gebruik van dergelijke materialen op een eventuele brand hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat het materiaal beschermd moet worden bij brand. In de huidige wet- en regelgeving wordt uitgegaan van gebouwen die uit steen, staal en beton zijn opgetrokken. Dat is allang niet meer het geval. Om met biobased materialen toch de brandveiligheid te borgen, moet je rekening houden met meerdere factoren zoals de ontstekingstijd en de bescherming van het materiaal, de aansluitingen van elementen en de locatie hiervan. Of je nu conventionele- of biobased bouwmaterialen toepast, er moet worden voldaan aan de functiegerelateerde brandveiligheidseisen voor het specifieke gebouw. Het brandveiligheidsadvies wordt tot op detailniveau uitgewerkt, zodat materialen elkaar niet nadelig beïnvloeden en er onnodig zware, lees kostbare, bouwkundige aanpassingen toegepast moeten worden. Hierdoor doe je nooit te veel (kostbaar) en nooit te weinig (onveilig). Zo creëren wij duurzaam effectieve brandveiligheid.”
Overbeveiliging
In de praktijk komt Munnik Brandadvies regelmatig overbeveiliging tegen. „En dat is zonde, want het is onnodig. En ja, andersom zien we ook; ik durf te stellen dat circa 50 procent van de bestaande bouw niet voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Hoe dat komt? Redelijk vaak door onbekendheid. Bijvoorbeeld een extra luchtkanaal die in een bestaande brandscheiding wordt aangebracht zonder brandkleppen of juiste detaillering. Met alle goede bedoelingen van dien veroorzaakt een dergelijke doorvoering een lek in de bestaande brandbeveiliging. Dagelijks zien wij situaties waarbij de detaillering en/of materialisering de gemene delers zijn in een ontoereikend brandveiligheidsniveau.”
Goed geregeld
„Gelukkig zien we steeds meer bouw- en omgevingsvergunningsaanvragen binnen komen. Opdrachtgevers willen dat het op het gebied van brandveiligheid goed geregeld is. Al is het alleen maar vanwege de juridische aansprakelijkheid. In dat kader ben ik blij dat de Wet Kwaliteitsborging (WKB) voor kleine gebouwen er is gekomen en dat deze WKB voor grote gebouwen eraan komt. Daardoor gaat in het belang van de bewoners en/of gebruikers de kwaliteit van de brandveiligheid omhoog.”
Terug naar het biobased bouwen. Jesse roept ondernemers, bouwers en architecten op niet te schromen gebruik te maken van biobased en dus milieuvriendelijke oplossingen. „Er zitten meer voordelen dan nadelen aan, dus maak gebruik van deze prachtige ontwikkeling in de bouwsector. Met het juiste advies en begeleiding zijn er altijd manieren om biobased toepassingen mogelijk te maken, ook als het gaat om brandveiligheid. Niet voor niets zeggen wij dat iedereen recht heeft op brandveiligheid en dat lukt ons ook in samenwerking met de natuur!”
Meer informatie: www.munnikbrandadvies.nl