In samenwerking met admin 09:38 Agri & Food

‘Ik wil de burger dichter bij de boer brengen’

Zo’n 2 jaar geleden waren we voor het laatst op bezoek bij melkveehouder Rens Kooijman. Hij vertelde toen over de beste manier om zijn stal te reinigen. Hoe vergaat het deze boer nu? Wat voor ontwikkelingen heeft zijn melkveehouderij doorgemaakt? Welke beslissingen zijn er genomen en waar ligt de focus op dit moment? Rens vertelt ons er meer over.

Vrijheid

In 2 jaar tijd kan er veel gebeuren. Dat blijkt wel tijdens ons gesprek met Rens. De melkveehouder is in de tussentijd vader geworden én er is zelfs al een tweede op komst. ‘Het mooiste wat er is’, vertelt Rens. ‘Prachtig om te zien hoe je zoontje met zijn driewieler elke dag hetzelfde rondje rijdt over het erf. Dán neemt ie weer even een kijkje bij de kalfjes, dán weer bij de oudere dieren. Ik ben ontzettend blij dat we dit leven aan onze kinderen kunnen meegeven. Deze vorm van vrijheid is onbetaalbaar.’

Beter rendement met bestaande veestapel

Als het gaat om het aantal koeien op zijn bedrijf, is Rens de afgelopen jaren niet enorm gegroeid. Maar dat betekent niet dat het bedrijf stil is blijven staan. ‘Zo’n 6 jaar geleden zette ik mijn persoonlijke visie op papier’ legt hij uit. ‘Hierin heb ik globaal beschreven hoe ik mezelf en het bedrijf wil doorontwikkelen. De focus ligt daarbij niet op het groeien in dieraantallen, maar op de uitdaging om met de bestaande veestapel een beter rendement te behalen. Dat is de weg die bij mij past.’

‘Ik wil de burger dichter bij de boer brengen’

‘Wat ik voornamelijk wil, is de burger dichter bij de boer brengen. Mensen inzicht geven in hoe het er hieraan toegaat. Op die doelstelling haken we  in met onze bedrijfsactiviteiten. Zo hebben we een boerderijwinkel geopend én zijn we begonnen met een bed & breakfast.’

Boerderijwinkel

In de boerderijwinkel verkopen Rens en zijn familie allerlei zaken gerelateerd aan hun zuivel. Rens: ‘We hebben bijvoorbeeld 20 soorten Beemster-kaas. Onze melk wordt gebruikt om deze kazen te maken. Ook verkopen we vlees van onze eigen koeien, eigengemaakt ijs en zelfs tassen van de huiden’.

‘We gebruiken álles van de koe. We passen jarenlang goed op onze dieren en geven ze ook op het einde een mooi podium’, gaat Rens verder. ‘Ik heb er dan ook heel bewust voor gekozen om te gaan werken met dubbeldoelkoeien. Zodat we ze niet alleen gebruiken voor hun melk, maar later in het proces ook voor hun vlees.’

‘Ons Fleckvie-ras kan het gras goed omzetten in zowel vlees als melk. Het rantsoen van onze koeien is bovendien zoveel mogelijk natuurlijk en zelf geteeld. We geven ze liefst zo min mogelijk bijproducten, denk aan maïs, en juist zoveel mogelijk gras. Dat komt ook de smaak ten goede.’

De kloof dichten

‘Mensen zijn steeds meer op zoek naar lokale producten’, vertelt Rens. ‘We hebben dan ook de hele dag door mensen over de vloer. Dat is ontzettend fijn, maar bezoekers komen niet vanzelf. Daarvoor moeten we wel ons best doen. Dat doen we bijvoorbeeld door diverse events te organiseren. Denk aan open dagen met livemuziek, een gezellige BBQ en een boerenmarkt. Of aan een diner tussen het vee, waarbij een kok temidden van de koeien een 4 gangen diner bereidt, puur en alleen met onze eigen producten.’

Naast alle werkzaamheden op de boerderij, de winkel en de evenementen, heeft de melkveehouder bovendien een bed & breakfast te runnen. ‘Mijn vrouw en moeder nemen die taak vooral op zich. Behalve een bed en een lekker streekontbijt, geven we onze gasten altijd een uitgebreide rondleiding. En als ze het leuk vinden mogen ze meehelpen op het bedrijf. Het is heel mooi om ook op zo’n manier de kloof tussen boer en consument te kunnen dichten.’

Schone stallen en weinig onderhoud

Toen we Rens 2 jaar geleden spraken, vertelde hij over de dichte vloer in zijn stallen. ‘Als melkveehouder weet je dat het een uitdaging is om een dichte vloer goed schoon te houden. Maar gelukkig lukt dat met de flexschuiven van JOZ nog steeds heel goed. We gebruiken lang stro in de boxen, dus het is belangrijk dat de schuiven veel massa kunnen verplaatsen. Omdat de schuif zo smal is, neemt hij in de retourbeweging bovendien nauwelijks stro mee terug. Perfect voor in mijn stal.’

‘Bovendien is wel gebleken dat we hebben gekozen voor een systeem dat niet snel slijt. Dat komt door de aandrijving van de ketting. De nestenwielen moet je bij de meeste systemen elk jaar vervangen, maar dat hoef ik nu helemaal nooit meer te doen. Ideaal.’

De toekomst

Hoe zit de toekomst van Rens en zijn bedrijf eruit? Rens: ‘Er verandert ontzettend veel in de regelgeving voor boeren en bedrijven bedenken prachtige oplossingen om stikstof te reduceren, denk aan de stikstofkraker Gazoo van JOZ. Maar de politiek verandert steeds, en dat maakt het ook lastig om de juiste beslissingen te nemen. Draagt een nieuwe emissiearme vloer bijvoorbeeld daadwerkelijk genoeg bij aan de ammoniakreductie? Je wil niet een volledig nieuwe vloer inbouwen en er vervolgens achterkomen dat de die reductie toch tegenvalt’.

‘Ik zou op den duur wel graag met mestrobots willen gaan werken als deze ervoor kunnen zorgen dat de stal emissiearmer wordt. Voor mijn stal heb ik alleen een compacte variant nodig, anders past het niet.’ Dat staat genoteerd, Rens! We komen binnenkort bij je buurten om de mogelijkheden te bespreken.

joz.nl

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten