In samenwerking met ROC Menso Alting 14:39 Zorg, Life Sciences & Health, Onderwijs

‘In de kraamzorg weet je nooit hoe een dag eruit ziet’

Er is een tekort aan kraamverzorgenden in ons land, maar bij ROC Menso Alting, het kleinste ROC van ons land, zijn ze niet ontevreden over het aantal studenten dat voor de opleiding kraamverzorgende kiest. „In juli studeerden er nog 21 studenten af en daarnaast zijn enkele tientallen nog bezig met hun opleiding. Voor een relatief klein roc is dat veel”, zegt Petra Buist, docent en coördinator. Eén van die studenten is Corine Struis, die in september hoopt af te studeren en nu al werkzaam is in de praktijk.

Dat doet ze bij Kraamzorg Het Groene Kruis, waar ROC Menso Alting veelvuldig mee samenwerkt. „Dit is leuk en flexibel werk, waarbij je nooit van tevoren weet hoe een dag eruit ziet”, geeft ze aan. „En je weet ook nooit waar en voor hoe lang je ergens aan het werk gaat.” Met 2 kinderen is dat soms best lastig, maar met behulp van haar (schoon)ouders komt ze daar altijd wel uit.


Omscholers
Petra:„ Naast de reguliere studenten verzorgende-IG die in twee jaar de opleiding afronden, kan men zich ook laten omscholen tot kraamverzorgende in vijftien maanden, of wanneer iemand als verzorgende-IG binnenkomt en de nodige ervaring in de zorg heeft, zelfs in zes maanden. De leeftijd varieert van 20 tot 59 jaar, allemaal mensen die uiteindelijk voor hun passie kiezen.”
Corine is het daar mee eens. „Ik wilde vroeger altijd al met baby’s werken, ben hiervoor logopedist geweest, waarbij ik ook met jonge kinderen werkte. Maar, de kraamzorg bleef trekken. Ik kan de studie nog voor begin oktober afronden.” Daar blijft het echter niet bij, want daarna is ze van plan te beginnen met de studie lactatiekundige, specialist op het gebied van borstvoeding. Petra:„ Dat kenmerkt Corine, ze wil zich blijven ontwikkelen, verdiepen en verbreden.”


Kennis
In de opleiding tot kraamverzorgende bij ROC Menso Alting leren de studenten alle onderdelen van het vak. „Het is een combinatie van theorie, oefenen en trainen om een bevalling goed te kunnen begeleiden. En daar horen bijvoorbeeld ook moeilijke gesprekken bij. In de opleiding werken we veel samen met de Verloskunde Academie, AVAG, in Groningen. Dit doen we onder andere tijdens de interprofessionele opleidingsdagen (IPE). Kraamverzorgenden en verloskundigen in opleiding leren elkaars taken en verantwoordelijkheden kennen en oefenen in de samenwerking bij bevallingen en het voeren van moeilijke gesprekken. Ook wanneer ze gediplomeerd zijn werken beide beroepsgroepen veel samen. Dat juist in de opleiding deze samenwerking wordt geoefend is een meerwaarde. Wij streven ernaar dat elke student met een volle rugtas aan kennis aan het werk kan.”


„De opleiding is heel breed”, voegt Corine toe. „Je leert niet alleen de leuke dingen, maar ook wat je moet doen als het een keer heel spannend wordt. En hoe je optimaal kunt samenwerken met de verloskundige. Daarvoor moet je wel elkaars taken en verantwoordelijkheden kennen.”


Bij de tijd
Petra heeft eerder 20 jaar in de kraamzorg gewerkt en probeert die ervaringen over te brengen op de studenten. „We hebben veel contact met het werkveld, omdat de ontwikkelingen niet stilstaan. Ook studenten komen na stages met hun ervaringen terug, die we zo snel mogelijk in de opleiding verwerken. Op die manier blijven we bij de tijd.”


Het enthousiasme van de docenten doet de rest. Corine:„ Hier wordt met passie voor het vak les gegeven. Dat maakt het niet alleen leuker, maar zorgt er ook voor dat elke student met vertrouwen aan het werk gaat en dat is in deze branche van groot belang.”
Interesse? Kijk dan even op

rocmensoalting.nl

(Visited 221 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten