In samenwerking met IT Hub 15:06 Onderwijs, Innovatie / Onderzoek

Interregionaal partnerschap verbindt AI en duurzaamheid

Wolfgang Arens-Fischer, Gertjan de Kam, Cigdem Zantingh, Christian Letteboer, Edwin Gels en Johan Teunis

Volgens de partners van het Nederlands-Duitse project BiCoNet biedt kunstmatige intelligentie (AI) ongekende mogelijkheden bij het verduurzamen en moderniseren van het midden- en kleinbedrijf. De kick-off was in januari van dit jaar en sindsdien kunnen mkb’ers in een ruime regio aan beide zijden van de grens ondersteuning krijgen op dit gebied.

Het Interreg VIa project BiCoNet is een partnerschap van Nederlandse en Duitse onderwijsinstellingen en bedrijven. Het gaat om Hochschule Osnabrück Campus Lingen, Vepa the furniture factory, Moduco GmbH, Grondstoffen Collectief Nederland, Genossenschaftsverband Weser-Ems, Hanze, Alfa-college/Rijnland Instituut, Grafschafter Volkbank eG en de IT Hub.

Projectleider prof. dr.-ing. Wolfgang Arens￾Fischer, werkzaam bij Hochschule Osnabrück: „BiCoNet ondersteunt mkb-bedrijven die hun bedrijfsactiviteiten op een duurzamere manier willen uitvoeren. We hebben onderzocht wat het bedrijfsleven nodig heeft, om ervoor te zorgen dat onderwijs en bedrijfsleven naadloos op elkaar aansluiten. Daaruit blijkt dat ondernemers de CO2 voetafdruk van hun producten willen verkleinen, uiteraard zonder de productie te verminderen. Kunstmatige intelligentie kan voor hen analyseren waarmee dit bereikt kan worden. Bijvoorbeeld door energie te besparen, afval te verminderen of de logistiek te verbeteren. Dit is uiteraard voor ieder bedrijf anders. Daarom ontwikkelen onze AI-experts samen met partnerbedrijven businessmodellen die overdraagbaar en toepasbaar zijn in andere mkb bedrijven. Mkb’ers kunnen aanhaken bij het project en zo over modulaire business oplossingen beschikken die bewezen impact hebben op het verkleinen van de CO2 voetafdruk.”

Gertjan de Kam bekijkt met Alfa-college-docenten Christian Letteboer en Johan Teunis het prototype dat Vepa the furniture factory gebruikt

Rijnland Instituut

Onder de naam Rijnland Instituut werkt een deel van de genoemde onderwijsinstellingen al tien jaar samen. Naast Alfa-college, Hanze en Hochschule Osnabrück Campus Lingen zijn ook NHL Stenden Hogeschool, DC Terra daar onderdeel van. „Het Rijnland Instituut richt zich op het verbinden van mensen, bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland, Overijssel en Noordwest-Duitsland”, zegt Cigdem Zantingh, instituutsleiding van Rijnland Instituut. „Door goed opgeleide studenten versterken wij niet alleen het mkb maar ook de grensregio door samen in te spelen op actuele vraagstukken in het mkb. Die kennen we, omdat ons netwerk bestaat uit ruim duizend bedrijven. Tijdens de looptijd van het project, vier jaar, willen we zoveel mogelijk bedrijven ondersteunen bij het koppelen van duurzaamheid en AI.”

Circulair kantoormeubilair

Vepa the furniture factory, producent van circulair kantoormeubilair met vestigingen in onder andere Hoogeveen en Emmen, is al begonnen aan zo’n proefproject. Rijnland Instituut legde in het kader van BiCoNet al snel contact met dit bedrijf, dat een flinke reputatie heeft opgebouwd op het gebeid van duurzaam produceren. Head of Design Gertjan de Kam: „Het verzoek om projectpartner te worden, kwam als geroepen. We geloven in de kracht van AI als schakel in verduurzaming en modernisering, maar we zijn in essentie meubelmakers, dus ondersteuning op dat gebied is zeer welkom.” Er wordt inmiddels gewerkt met een prototype dat zich snel ontwikkelt op basis van behaalde resultaten. „In ons geval gaat het om een camera en software, Het systeem leert met behulp van kunstmatige intelligentie om een nauwkeurig gesneden buis voor een zit-sta-werkplek volledig afvalvrij te produceren. Het leren van gemaakte fouten gaat sneller dan een mens zou kunnen en levert een betaalbaar basismodel op voor andere bedrijven. Omdat elk maakbedrijf andere behoeften heeft, zijn aanpassingen nodig en daar kunnen de onderwijsinstellingen en IT Hub bij helpen.”

IT-talent

IT Hub in Hoogeveen is een community die bijdraagt aan de digitale transitie van Noord- Nederland, door aanjager, verbinder en facilitator te zijn, zodat het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid kunnen leren en ontdekken. „Zo dragen we bij aan het ontwikkelen én behouden van IT-talent in Noord-Nederland”, vertelt directeur Edwin Gels. „Dankzij ons ruime netwerk zijn we goed in staat om partijen samen te brengen. We kennen ondernemers die gebaat zijn bij ondersteuning van BiCoNet, bundelen kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie en vergroten de kansen van IT-studenten op de arbeidsmarkt door ze kennis te laten maken met de praktijk. Het bijzondere van BiCoNet is dat het uitgaat van bestaande technieken, die dankzij kunstmatige intelligentie op een nieuwe manier worden toegepast. Ook dat is innovatie. Het gaat veel opleveren voor de verduurzaming van de maakindustrie en voor de arbeidsmarkt in Noord- Nederland en Noordwest-Duitsland. Mkb-bedrijven die klaar zijn om deel uit te maken van betekenisvolle initiatieven, kunnen zich aanmelden voor samenwerking.”

Het project BiCoNet wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt met 6,9 miljoen euro medegefinancierd door de Europese Unie, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken (EZK), MWIKE NRW en MB Niedersachsen, alsmede de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

it-hub.nl
www.rijnlandinstituut.eu

(Visited 266 times, 34 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten