In samenwerking met Dynaplak Adhesive and Starches BV 14:58 Duurzaam / Circulaire economie

Koploper in bio geproduceerde stoffen

Als sinds 1996 maakt Dynaplak Adhesive and Starches BV, zoals het bedrijf in Veendam volledig heet, natuurlijke grondstoffen en polymeren voor industriële toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke kleefstoffen en coatings. Het was jarenlang pionieren. Maar, toen het thema duurzaamheid booming werd, ging het bedrijfsleven massaal om en bleek Dynaplak koploper te zijn in het uitvinden van bio geproduceerde stoffen, die afbreekbaar of recyclebaar zijn. En dat biedt kansen voor de regio.

Dynaplak richt zich met name op grote ondernemingen, die willen verduurzamen en die in heel Europa actief zijn. „De klant geeft opdracht en wij kijken vervolgens wat er mogelijk is, vanuit de basis tot en met het uiteindelijke doel”, zegt Koos Slor, die samen met broer Erik de directie voert van Dynaplak. Dat is vaak een lange zoektocht. „Je moet voldoen aan wet- en regelgeving, alleen natuurlijke stoffen gebruiken die zijn toegestaan en uiteraard moet datgene waar de klant naar vraagt werken. Kortom, je moet geduld hebben. Een gemiddeld traject duurt ongeveer twee jaar. Dat is ook wat ons onderscheidt. Wij hebben vrije denkruimte nodig, moeten de tijd krijgen om naar de juiste oplossingen te zoeken, daarom kunnen we ook concurreren met grotere concerns.”


Zaden
Het meest aansprekende voorbeeld is misschien wel het coaten van zaden, die de boer op zijn land verbouwd. „Vroeger bestond deze coating vooral uit microplastic, wat niet goed is voor het milieu”, legt Koos uit. „Wij hebben een coating ontwikkeld op natuurlijke basis en daar mogen we ons koploper in noemen.”
Het is die vooraanstaande positie die Dynaplak wil gaan benutten. „Wij willen een bijdrage leveren om de circulaire economie lokaal aan de gang te krijgen. Dynaplak heeft in de afgelopen decennia zoveel technieken ontwikkeld, dat wij kansen zien, waarmee we impact kunnen maken. Zo kunnen we lokale grondstoffen gaan toepassen op weg naar een circulaire economie. Dat houdt in dat we producten gaan maken met grondstoffen die hier groeien, waardoor er in deze regio een nieuwe maakindustrie kan ontstaan.”


Verschil maken
Dynaplak is in gesprek met meerdere lokale ondernemers en ook de politiek is geïnteresseerd. „Wij zijn er van overtuigd dat we op de thema’s energietransitie, circulaire economie en bouw het verschil kunnen gaan maken. En dat doen we het liefst met lokale leveranciers van grondstoffen, waarmee we allerlei bio gerelateerde producten kunnen maken.”


Bij Dynaplak zijn ze er van overtuigd dat de maatschappij klaar is voor een circulaire economie. „Voor een aantal jaren terug was de consument niet bereid om een stukje comfort in te leveren. Dat ligt nu anders. We willen producten die minder belastend zijn voor mens en milieu, ook al levert dat misschien wat minder comfort op. We kunnen ons daarmee in deze regio onderscheiden, daar willen we graag, met elkaar, stappen in maken.”

dynaplak.nl

(Visited 145 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten