In samenwerking met AIMZ 11:02 Energietransitie, Business to Business, Innovatie / Onderzoek

Kunstmatige Intelligentie onmisbaar in de energietransitie

De energietransitie is complex en uitdagend, maar we zetten goede stappen. Tegelijk zien we dat er nog veel moet gebeuren om gestelde doelen te halen. AIMZ, opgericht in 2020, zet zich in om een essentiële bijdrage te leveren aan de versnelling van de energietransitie door technologie te ontwikkelen die het energiegebruik optimaliseert. Piet Jan Bloem, medeoprichter van het bedrijf, legt uit hoe AIMZ werkt aan een toekomst waarin elk gebouw slim en duurzaam kan samenwerken. Met Kunstmatige Intelligentie (AI) als sleutelfactor.

De Kracht van intelligentie
‘Als je echt duurzaam wilt worden, moet je kunstmatige intelligentie toevoegen. Met mijn brede technische achtergrond en ruime ervaring in het efficiënt bouwen van onder andere datacentra had ik al geruime tijd de wens om een significante bijdrage te leveren aan de energietransitie. Het was voor mij echter belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Na uitgebreid marktonderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming ontdekte ik dat al deze innovaties intelligentie nodig hebben om optimaal te functioneren.’

De oprichting van AIMZ
In 2020 hebben we AIMZ opgericht met als doel de energietransitie te versnellen en energiezekerheid te bevorderen. We begonnen bij gebouwen en ontwikkelden een slimme tool die eenvoudig kan worden geïnstalleerd in bestaande klimaatsystemen. Deze tool verzamelt data om direct mogelijkheden te identificeren voor het verbeteren van energiegebruik en klimaatbeheersing. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) optimaliseert het systeem zichzelf continu. Binnen een halve dag is de tool geïnstalleerd en begint deze automatisch energie te besparen, het comfort in het gebouw te verhogen en de kosten te verlagen.’

Van gebouwen naar netwerken
AIMZ wil verder gaan dan de verduurzaming van enkelvoudige gebouwen. Het doel is om een netwerk van slimme gebouwen te creëren die met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Bloem: “Onze unieke software is toepasbaar op
elk gebouw van minimaal 2500 m², met als uiteindelijke doel dat gebouwen onderling op intelligente wijze gaan samenwerken. Er wordt veel gesproken over energiehubs, lokale samenwerkingen tussen energiegebruikers en producenten. Wij beschouwen elk gebouw als een hub die zowel energie kan opwekken als efficiënt kan benutten. Als gebouwen op grote schaal samenwerken, ontstaat een netwerk dat de verduurzaming versnelt”

‘Het is juist de combinatie van menselijke kennis en kunstmatige intelligentie die de energietransitie versnelt’

Samenwerking tussen mens en machine
Een vaak gehoorde bezorgdheid over kunstmatige intelligentie is dat technologie de rol van de mens zou overnemen. Bloem begrijpt deze scepsis, maar benadrukt dat de kracht van AIMZ schuilt in de samenwerking tussen mens en machine. “Onze technologie werkt op de achtergrond en ondersteunt de gebruiker door automatisch energie te beheren, zodat de focus op andere taken blijft. Het is juist de combinatie van menselijke kennis en kunstmatige intelligentie die de energietransitie versnelt”, zegt hij.

Scepsis en onzekerheid
Hoewel kunstmatige intelligentie soms als ongrijpbaar of zelfs bedreigend wordt ervaren, is Bloem ervan overtuigd dat de voordelen groot zijn. “AI kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van Nederland”, legt hij uit. “Terwijl zonnepanelen en warmtepompen zichtbaar zijn, werkt AIMZ onopgemerkt op de achtergrond en is dus niet zichtbaar.” Bloem begrijpt de zorgen rondom AI. “Het is een technologie die zowel kansen als risico’s met zich meebrengt. De grote uitdaging is niet de technologie zelf, maar hoe we deze toepassen. Het is de mens die bepaalt hoe AI wordt ingezet, en met dat in het achterhoofd kunnen we veel doen om de risico’s te beperken.”

Toekomstvisie
De toekomst van AIMZ is ambitieus. Bloem hoopt dat binnen vijf jaar elk gebouw in Nederland gebruik maakt van slimme technologie om energie te besparen, het comfort te verbeteren en bij te dragen aan een netwerk van samenwerkende gebouwen. “Dat lijkt misschien onrealistisch, maar dat zeiden ze in de jaren negentig ook van mobiele telefonie. Ik verwacht dat Artificial Intelligence een steeds grotere rol gaat innemen in de energietransitie, en dat het uiteindelijk een onmisbaar element wordt. Het hoeft niet allemaal AIMZ te zijn. Wél wil ik dat wij daar een grote bijdrage aan leveren. Ik geloof écht dat dit haalbaar is—niets staat ons in de weg. Gebouwen hoeven niet aangepast te worden om intelligentie toe te voegen; de infrastructuur is al aanwezig, nu is alleen het bewustzijn nog nodig. “De energietransitie is nu, en AI is de sleutel.”

AIMZ

(Visited 51 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten