In samenwerking met Nijburg Industry Group 13:07 Techniek / Maak- en procesindustrie

Medewerkersbeleving als onderscheidend vermogen binnen Nijburg Industry Group

Het belang van een gezond binnenklimaat wordt door steeds meer bedrijven en organisaties onderkend. Nijburg Industry Group, gevestigd in Westerbroek en Sappemeer, is al meer dan 50 jaar specialist in lucht- en binnenklimaattechniek. Het familiebedrijf heeft de gehele keten in huis: van verkoop en productie tot installatie. „We kunnen aan bijna alle wensen van klanten voldoen, ook op het gebied van service en advies”, zegt adjunct-directeur Laura Nijburg. „Naast het externe klimaat focussen en investeren we veel in een onderscheidend intern klimaat, oftewel onze bedrijfscultuur.”

De bewustwording van een gezond binnenklimaat is de laatste jaren enorm toegenomen. „Door corona en de energietransitie is iedereen zich bewuster geworden van ventileren en klimaatinstallaties en het effect van het goed of slecht functioneren hiervan op mens en milieu.”


Slimme totaaloplossingen
Klanten zijn bewust op zoek naar oplossingen om het binnenklimaat in hun gebouw of kantoor te optimaliseren. Gezondheid en duurzaamheid staan daarbij voorop. „Daar kunnen wij met onze producten en diensten aan voldoen, zodat deze gebouwen en kantoren ook op de langere termijn werkbaar en leefbaar blijven.”
Daarbij kijkt de Nijburg Industry Group altijd naar een totaaloplossing en minder naar de losse onderdelen. „De installatie- en luchtverdeeltechniek branche is niet meer te vergelijken met 10 jaar geleden. Innovaties volgen elkaar in razend tempo op en onze branche bekleedt een sleutelrol in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Door te kiezen voor slimme oplossingen kun je een behoorlijke kostenbesparing realiseren en de nationale klimaatdoelstellingen behalen.”


Techniek
De goedgevulde orderportefeuille zorgt ervoor dat de Nijburg Industry Group vrijwel continu op zoek is naar nieuwe medewerkers. HR-medewerker Rebecca van Klompenburg maakt duidelijk dat het om diverse functies gaat. „We zoeken commerciële medewerkers, maar vooral ook technische mensen zoals monteurs en operators, die zorgdragen voor een efficiënte en effectieve doorstroom van onze productieprocessen. Wij hebben groei ambities en slimmer werken en verdere automatisering spelen daarin een belangrijke rol.”
Er vindt een verschuiving plaats, van de tijd die op de bouwplaats aan het werk wordt besteed naar het voorbereiden en prefabriceren in de fabriek. “Daarnaast zien we steeds meer robotisering in de bouw. Constructierobots doen hun intrede op de bouwplaats, maar de grootste versnelling zien we in de fabrieken. Met het oog op deze ontwikkelingen worden meerdere productiehallen getransformeerd, waaronder de prefab afdeling en zullen we ook volgend jaar blijven investeren in nieuwe machines. Hiermee maken we niet alleen flinke efficiency slagen, maar creëren we ook uitdagender functies voor onze medewerkers.”


Medewerkers
„Met bovenstaande alleen lossen we het tekort aan technici en de vergrijzing niet op.” Landelijk zullen er in de komende jaren 60.000 vacatures in de bouw gevuld moeten gaan worden, waaronder tientallen bij de Nijburg Industry Group. Laura:„ Als klimaatspecialist focussen we ons dan ook niet alleen op het externe klimaat, maar ook op het interne klimaat, oftewel de bedrijfscultuur van onze eigen organisatie. We investeren veel in het binden en ontwikkelen van onze mensen. Medewerkers krijgen alle kansen om zich binnen ons bedrijf te ontwikkelen en om te groeien.”
„Scholing en ontwikkeling is belangrijk, voor zowel bestaande als nieuwe medewerkers. We blijven in gesprek met onze mensen. Welke kant wil je op en wat is daar voor nodig? We willen het werken in de techniek aantrekkelijk houden, ook voor mensen uit andere branches. Enthousiaste en gemotiveerde mensen zijn altijd welkom. Via opleidingen zorgen we ervoor dat mensen het vak snel onder de knie krijgen en dat ze snel inzetbaar zijn. Daarbij denken we ook nadrukkelijk aan zij-instromers en aan medewerkers afkomstig uit andere landen.”
„Naast ontwikkeling kijken we ook naar een goede werk-privé situatie en een grotere levenstevredenheid. Hybride werken is bij ons volledig geïmplementeerd. We willen met goede secundaire arbeidsvoorwaarden meer betrokkenheid realiseren.”
Impact en ontwikkeling
Laura en Rebecca vinden dat het beeld dat mensen van de techniek hebben vaak niet juist is. „Het is zo breed, dynamisch en uitdagend. Dit vak heeft impact, je draagt bij aan een gezond binnenklimaat voor de eindgebruikers van onze projecten. Dit varieert van ziekenhuizen, kantoren, datacenters, scholen, woningbouw, winkelcentra, luchthavens, enzovoort.”
Zoals aangegeven bestaat de Nijburg Industry Group uit 3 divisies: verkoop, productie en installatie, bestaande uit 7 onderliggende bedrijven, verspreid over 4 vestigingen. Laura:
„Dit biedt perspectief en groeikansen die we aan werknemers kunnen bieden. Of mensen meer verantwoordelijkheden willen, een zijstap willen maken of een compleet nieuwe baan: het kan allemaal incompany.”
„In een markt waarin het aantal fusies en overnames sterk stijgt, geloven wij in de kracht van een familiebedrijf. We willen betrokken, flexibel, snel en zelfstandig zijn. Dit betekent niet dat we alleen autonoom willen groeien. Zo is er in het voorjaar nog een bedrijf aan de groep toegevoegd. Dit vergroot onze positie op de Nederlandse markt en draagt bij aan een hogere kwaliteit van de dienstverlening.”


Samenwerking
Naast Nederland is Nijburg actief in Engeland en Duitsland, en op projectbasis in Denemarken, Italië en Spanje. „Projecten die we daar uitvoeren doen we vaak samen met een buitenlandse partij, een strategische partner waarmee we de markt in een specifiek land goed kunnen bedienen. Nee, vestigingen hebben we daar niet, maar we hebben wel dezelfde doelstellingen als onze partners, waarbij kwaliteit, milieu en duurzaamheid voorop staan.”


Toekomst
„Hoe de vooruitzichten voor 2023 er uitzien? We zijn positief, maar de volwassenheid van de organisatie zal moeten blijven groeien. We zien voldoende kansen om onze groeidoelstellingen te realiseren. De digitale transformatie blijft onze focus, waarbij we naast perfecte medewerkers en klantbeleving kijken naar operationele excellentie. Nijburg is een wendbare organisatie die snel kan inspelen op snel veranderende omstandigheden.”
„Tenslotte willen we onze productmarktcombinaties verder uitbreiden. Waar we tot nu toe alleen in de business to business markt actief waren, willen we ons in de nabije toekomst ook gaan richten op de business to consumer markt. Kortom, er is genoeg te doen en de Nijburg Industry Group is er klaar voor.”

www.nijburg.nl/

(Visited 10 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten