Op 26 januari opende ICON een nieuw keuringscentrum voor geneesmiddelenonderzoek in Utrecht. Onderzoeken zonder overnachting kunnen vanaf nu ook volledig in de Domstad plaatsvinden.
Voordat een geneesmiddel mag worden verkocht of voorgeschreven, wordt het eerst jarenlang uitgebreid getest op werking, effectiviteit en veiligheid. Farmaceuten schakelen hiervoor bedrijven zoals ICON in, die onafhankelijk onderzoek doen naar het medicijn. Wereldwijd behoort ICON tot de grootste klinische geneesmiddelenonderzoekers. In Nederland ligt het specialisme op zogeheten Early Phase onderzoek: de fase waarin nieuwe of verbeterde medicijnen voor het eerst op mensen worden getest. Dat onderzoek doet ICON vooral in Groningen, waar onder meer het grootste onderzoekscentrum van Europa voor dit doel te vinden is. Vanaf deze maand neemt ook Utrecht een belangrijke plaats in.
„Onze locatie in Utrecht was klein, alleen bedoeld voor standaard bloedafname, keuringsafspraken voorafgaand aan een onderzoek en voor het afsluitende bezoek”, zegt Anna Terletska. Zij is de manager Medical Screening van het keuringscentrum in Utrecht. „We hebben al lange tijd de ambitie om als volledig keuringscentrum te fungeren. Om dit te bereiken zijn we de afgelopen tijd flink uitgebreid. Door een verbouwing hebben we nu bijvoorbeeld extra keuringskamers en een eigen lab, en we hebben nieuwe medewerkers aangetrokken. Onderzoeken waarbij mensen niet hoeven te overnachten kunnen nu volledig in Utrecht plaatsvinden.”
Deelnemers essentieel, hun mening telt
Met de uitbreiding van het keuringscentrum in Utrecht komt ICON tegemoet aan de wens van de ruim 2500 gezonde mensen die deelnemen aan een van de zestig onderzoeken die ICON per jaar uitvoert. De deelnemers komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België en Duitsland. Voor veel van hen bleek de reisafstand naar het onderzoekscentrum best een drempel, zeker voor kortdurende afspraken zoals een medische keuring of een terugkombezoek.
„De deelnemers zijn essentieel voor het onderzoek. We willen hen het zo gemakkelijk mogelijk maken en nemen signalen vanuit de deelnemers dan ook serieus”, vertelt Perry de Jongh, die als Executive director Clinical Services verantwoordelijk is voor alle activiteiten in de Nederlandse onderzoeks- en keuringscentra van ICON. „Omdat veel afspraken nu in Utrecht kunnen plaatsvinden, wordt meedoen aan geneesmiddelenonderzoek laagdrempeliger. Onderzoeken kunnen hierdoor sneller starten, met als gevolg dat nieuwe en betere medicijnen eerder op de markt kunnen komen.”
Naast een efficiënter screeningsproces, zorgt de komst van een goed geoutilleerd laboratorium in het nieuwe keuringscentrum ervoor dat er in Utrecht meer verschillende studies worden uitgevoerd. Anna Terletska: „We kunnen nu alle monsters zelf verwerken, of voorbereiden voor analyse in Groningen of ons bioanalytisch laboratorium in Assen. Dat maakt een groot verschil.”
Deelnemers kiezen, indien dat voor het onderzoek mogelijk is, zelf naar welke locatie ze willen. Ook in Groningen blijven alle bezoeken namelijk nog steeds zoals vertrouwd plaatsvinden. Wel komt er door de opening van de vernieuwde ICON-locatie in Utrecht meer ruimte vrij in Groningen. De Jongh: „Die capaciteit hebben we nodig, omdat de vraag naar vroege faseonderzoek bij ICON toeneemt.”
Groeien om te blijven innoveren
Het ligt om die reden in de verwachting dat het niet blijft bij deze Utrechtse uitbreiding, legt Perry de Jongh uit. „Als organisatie blijven we ons ontwikkelen, zodat we altijd aan de vraag van onze klanten kunnen voldoen. Afgelopen jaar openden we daarom al een innovatieve nieuwe unit in Groningen, in samenwerking met het UMCG, waar we bijzondere onderzoeken kunnen uitvoeren en medicijnen kunnen testen bij patiënten met verschillende ziektes.”
„Het nieuwe keuringscentrum in Utrecht is ook een uitbreiding van onze dienstverlening, maar zorgt er daarnaast voor dat we goed vertegenwoordigd zijn op een centraal gelegen locatie. Elk jaar hebben we tussen de 30.000 en 40.000 aanmeldingen nodig van mensen die willen deelnemen aan een onderzoek. We willen daarvoor dichterbij de mensen zitten. Dat kan betekenen dat we bijvoorbeeld in het zuiden nog een centrum openen, maar we denken ook aan locaties in andere Europese landen.”
Al die keuringscentra moeten bemand worden door artsen, verpleegkundigen en specialisten voor ondersteunende functies. Dat lijkt een ingewikkelde opgave in een krappe arbeidsmarkt. In Utrecht verloopt het samenstellen van het nieuwe team echter heel goed, vindt Anna Terletska. „In korte tijd hebben we het team van zeven naar vijftien mensen uitgebreid. De sfeer is heel erg goed, iedereen is ambitieus en heeft zin om er samen de schouders onder te zetten. De komende tijd blijven we werven, tot er een volledig team van minimaal 25 medewerkers staat. Ik heb het volste vertrouwen dat dat gaat lukken. Waarom? Omdat we ze laten zien dat we uitdagend, interessant werk doen waarmee mensenlevens gered worden.”
Dat ziet Perry de Jongh ook. „ Anna heeft haar team in Utrecht in korte tijd meer dan verdubbeld. In deze tijd van arbeidsmarktkrapte is dat een prestatie op zich, en het zegt natuurlijk ook iets over ICON en ons bijzondere vakgebied. Kijk, heel wat artsen en verpleegkundigen zijn dol op hun vak, maar niet per se op het één op één behandelen van patiënten. Bij ICON help je mee aan de ontwikkeling van geneesmiddelen die in de toekomst voor een grote groep patiënten veel gaan betekenen. Met behulp van innovatieve substanties en methoden. Belangrijk werk, binnen een grote organisatie met de ambitie om de wereld van geneesmiddelenonderzoek te transformeren. Dat vinden onze mensen aantrekkelijk.”
Anna Terletska en divisieleider Ted Broering openen de nieuwe ICON locatie officieel
In Nederland voert ICON jaarlijks vijftig tot zestig studies uit in opdracht van farmaceuten. Meer dan 25.000 bloed- en urinemonsters worden per jaar geanalyseerd om de veiligheid, effectiviteit en langetermijneffecten van nieuwe medicijnen vast te stellen.
Bij het onderzoeksinstituut in Groningen, Assen en Utrecht werken ruim duizend mensen aan de ontwikkeling van nieuwe en betere medicijnen. Artsen, onderzoekers, laboranten en analisten die allemaal dezelfde missie delen: patiënten een beter leven geven door te zorgen dat medicijnen zo snel mogelijk voor hen beschikbaar komen. Wereldwijd heeft ICON ruim 40.000 mensen in dienst, verdeeld over 113 locaties in 46 landen.
www.Geneesmiddelenonderzoek.nl