De plek om innovaties in de gezondheidszorg te starten, te begeleiden en toe te passen in de dagelijkse praktijk, dat is het UMCG Innovatiecentrum. Tegenwoordig wordt niet alleen meer gekeken naar zorginnovaties met vooral economische impact, maar ook naar zorginnovaties die gericht zijn op publieke gezondheid en het voorkomen van ziekte. “Het UMCG heeft de ambitie om innovatiemotor in de gezondheidssector te zijn,” zegt Dr. Martin Smit, directeur van het UMCG Innovatiecentrum. “In klinisch onderzoek hebben we samenwerking met bijna alle grote farmaceutische bedrijven die vaak wereldwijd actief zijn.”
Divers
Dat zorginnovaties heel divers kunnen zijn, behoeft geen extra uitleg. “Aan de ene kant heb je technologisch intensieve zorginnovaties, zoals bijvoorbeeld gepersonaliseerde implantaten, waarbij met behulp van 3D-technologie materiaal wordt gemaakt dat exact op maat past. Maar we werken bijvoorbeeld ook aan een nieuw geneesmiddel, namelijk CAR-T celtherapie. Dat wordt ook commercieel aangeboden, maar wij denken dat we dit goedkoper kunnen produceren. We doen dit onderzoek samen met andere UMC’s in het land. In dit geval gaat het om een gepersonaliseerde vorm van celtherapie, dat wordt ingezet bij een agressieve vorm van lymfeklierkanker.”
“Een ander voorbeeld is het bedrijf Sabiad, waarmee we samenwerken aan nieuwe diagnostiek voor het vroegtijdig detecteren van een infectie bij chirurgie. De methode, gebaseerd op een antilichaam geproduceerd met behulp van biotechnologie, is in het UMCG ontwikkeld.”
Regio
“Verder zien we innovaties die hun toepassing met name in de regio vinden,” gaat Smit verder. “Denk aan het op afstand monitoren van patiënten. Zo laten we een zwangere vrouw zelf een hartfilmpje maken van haar baby, waarbij we nauwgezet en vroegtijdig in de gaten kunnen houden hoe het met de baby gaat. Voordeel is dat we vroegtijdig bijzonderheden kunnen signaleren en de vrouw niet elke keer naar het UMCG hoeft te komen. We verwachten dat soortgelijke innovaties de kwaliteit van de zorg steeds beter zullen maken.”
“Dat zijn we inderdaad al, maar dat willen we nog verder uitbouwen. We willen met onze partners blijven innoveren om meer gezonde jaren voor inwoners in het Noorden te realiseren. De oplossingen die daarbij ontwikkeld worden, kunnen wereldwijd vermarkt worden. Hiermee dragen we direct en indirect bij aan de regionale economie. We werken aan het continu verbeteren van het innovatie-ecosysteem. Dat zal ook heel zichtbaar worden op onze Healthy Ageing Campus, waar onderzoekers, clinici, ondernemers, studenten, patiënten, burgers en overheden samenwerken aan meer gezonde jaren.”
Cruciale partij
Het Innovatiecentrum is uitgegroeid tot een cruciale partij in het positioneren, begeleiden en faciliteren van de innovatieve kracht van het UMCG. Het UMCG heeft diverse onderzoeksafdelingen, cohorten, onderzoekers en faciliteiten; ze spelen allemaal een belangrijke rol bij innovaties in de zorg. Het Innovatiecentrum, waar 20 mensen werken, ondersteunt naast de medewerkers die in het UMCG werkzaam zijn, ook organisaties en bedrijven met innovatieve zorgideeën van buiten het UMCG.
“We willen mensen langer gezond houden en als ze ziek worden, de kwaliteit van leven op een zo hoog mogelijk niveau houden. Daarbij staan vier thema’s centraal: de basis moet op orde zijn, dat geldt voor voorzieningen in de gezondheidszorg, maar ook voor de ontwikkeling naar een gezonde leefstijl en leefomgeving. Het tweede thema noemen we Health Data Valley, dat gaat over data op het gebied van ziekte en gezondheid. We genereren steeds meer data, waarmee we veel informatie hebben over gezondheid en de oorzaak en het verloop van ziektes. Continue analyse hiervan zal ervoor zorgen dat we beter kunnen zien waar de oorzaken van een ziekte zitten en daarop acteren. We zijn met onder andere LifeLines een grote speler op dit terrein en willen en kunnen hierin vooroplopen.”
Campus
Het derde thema is de zorgprofessional van de toekomst. “We moeten mensen opleiden die leren werken met nieuwe technologie, zeker omdat ze in een sector gaan werken die continu doorleert en innoveert. Ze moeten zich steeds aan nieuwe ontwikkelingen aanpassen en daar ook aan kunnen bijdragen.” Het vierde thema is hoogtechnologische zorg en onderzoek. “Daarbij werken we samen met heel veel bedrijven. We willen dat de Healthy Ageing Campus, het gebied in en direct rondom het UMCG, veel meer gaat bruisen. Het wordt een ontmoetingsplaats voor onderzoekers, bedrijven, scholen, artsen en inwoners van stad en ommeland.”
Support
Het centrum geeft op verschillende manieren ondersteuning aan mensen die met een innovatie of onderzoek bezig zijn. Smit: “We dragen bij aan de implementatie van innovaties direct in de zorg. We sluiten daarnaast ook samenwerkingsovereenkomsten af met bedrijven om een innovatief idee te ontwikkelen en uiteindelijk op de markt te brengen. Daarnaast kunnen we helpen bij het oprichten van een spin-off bedrijf. En tenslotte dragen we bij aan het realiseren van innovatie-ecosystemen waar bedrijven en instellingen in gezamenlijkheid hun kennis inbrengen, omdat samenwerken op weg naar een innovatie essentieel is.”
“We werken daarbij onder andere samen met de 60 bedrijven die aangesloten zijn bij de coöperatie van Life Science bedrijven in Noord-Nederland, de LifeCooperative, waarvan de meesten hun oorsprong hebben in het UMCG en de RUG. Maar we werken ook samen met andere bedrijven in Noord-Nederland. En voor met name het UMCG en de regio gebeuren er al heel veel mooie dingen. Dat mogen we wel wat meer zichtbaar maken, vandaar ons motto: ‘heb lef, wees trots.’
umcgresearch.org/w/innovationcenter