Eric van der Himst en Pieter van der Bas
Bouwen in hout. Zo oud als de wereld van het bouwen, zo onbekend nog zijn de mogelijkheden. Dankzij verduurzaming en circulariteit, is hout een ‘hot topic’. Maar de kunst van succesvol en voldoende bouwen is vertrouwen en communiceren. Aan tafel met De Mar: kijk over de schutting, denk keten en sectoroverstijgend en durf te vragen.
Biobased bouwen, een prachtige kreet. Maar wat is het eigenlijk of wat bedoel jij ermee? Gaat het om ‘hout’ als materiaal, gaat het om het totaal van het huis of het hele project? En hoe biobased is de isolatie, de beplating binnen? Pieter van der Bas, commercieel directeur van De Mar in Grou: „Termen als biobased bouwen leiden hun eigen weg, ze worden te pas en te onpas gebruikt. Het verhult vooral dat we met elkaar veel meer en grotere stappen kunnen zetten als we beter samenwerken. En vooral als we elkaar gaan uitdagen naar beter en steeds meer circulair.
De Mar lijkt een houtskeletbouwer pur sang. Ervaren in houtskelet daken, wanden, dakkapellen en complete casco’s voor woningen, zowel voor permanente bewoning als recreatief. Gelouterd in hout. Waar onderscheidt De Mar zich mee? Eric van der Himst is verantwoordelijk voor afdeling Engineering & Biobased Bouwen bij de Mar. Met zijn achtergrond als architect schetst hij de noodzaak om anders te denken. „Bij De Mar willen we die stap naar circulair bouwen graag zetten. Diversiteit in oplossingen en maatwerk op projectniveau vraagt aan de voorkant een open dialoog, dus daarbij heb je elkaar nodig. En we weten dat niet iedereen inzicht heeft in de mogelijkheden van houtskeletbouw (hsb). Daarom introduceren we onze menukaart: welke smaken zijn er, wat kun je in een project met hsb- producten realiseren? Het geeft inzicht in de keuzes die de opdrachtgever kan maken. En vandaaruit kom je tot afspraken van productie tot en met montage. Hoe beter die afspraken zijn, hoe minder fouten er op de bouwplaats ontstaan en hoe beter en sneller een project is afgerond.”
„Eigenlijk zijn we met z’n allen binnen de bestaande regelgeving vooral aan het pionieren. Met hsb kan steeds meer: van alleen daken naar complete casco’s, van grondgebonden naar meerlaags gebouwd. Wij pleiten daarom voor proefopstellingen om te laten zien hoe je traditioneel kunt combineren met biobased bouwvormen. Als je projectmatig met alle partners aan tafel kijkt wat de vraag is en op welke wijze je daaraan kunt voldoen, kun je beter inspelen op mogelijkheden en milieu-indicatoren. Want die laatste bepalen steeds vaker de keuze voor bepaalde materialen. De markt verandert door een grotere vraag naar duurzaamheid en circulariteit. Het helpt volgens ons als overheden meer ambitie naar circulariteit eisen. Het helpt ontwikkelaars, aannemers en bouwers als de lat hoog ligt: het stimuleert versnelling van innovatie.”
Samen in de fabriek
Pieter van der Bas: „Behalve innovatie is flexibiliteit essentieel. We hebben een breed productportfolio, waarmee we goed kunnen inspelen op de vragen vanuit de markt. Met onze kennis willen we nu de stap zetten naar het slim en prefab aanbrengen van isolatie, zoals cellulose. De toenemende vraag naar bouwen van rijwoningen in hsb, maakt dat snellere en duurzamere productie mogelijk is en kostenbesparing op de bouwplaats. Daarbij hoort wat ons betreft de stap naar het prefab aanbrengen van zowel installaties als afgewerkte vloeren en plafonds. Integratie door De Mar van meerdere disciplines zien wij tevens als de oplossing om de controle over het proces en de kwaliteit te waarborgen.
„We hebben een enorme vrijheid gekregen dankzij digitale middelen, we maken er alleen nog te weinig gebruik van. Denken vanuit vorm bijvoorbeeld geeft je een veel grotere handelingsvrijheid. Laat ontwerpers en uitvoerders elkaar inspireren en aanvullen, ieder vanuit zijn kracht in kennis en expertise. Als je denkt vanuit vorm, kun je ook veel meer gaan denken in het realiseren van componenten; je wilt standaardiseren, maar liefst ook flexibel blijven. Wij geloven in “samen iets willen waarmaken”. Gezamenlijk optrekken om bouwen in houtskelet slimmer te maken, om sneller circulair te bouwen. Elkaar bevragen en tot in detail alles bedenken.”
„Nee, wij hebben ook lang niet alle antwoorden voor de bouw. Maar we geloven in beter en meer circulair bouwen. En dat begint met elkaar vertrouwen, helder communiceren en vragen stellen; het is wat je van De Mar mag verwachten. Zoals gezegd, houtskeletbouw is niet wat ons onderscheid. Het is juist de verwachting waarmee we zakendoen en steeds meer circulair willen bouwen.”
www.demar.nl