In samenwerking met Hesco Bouw 16:22 Bouw

‘Met elkaar trots op het resultaat’

In ’t Zandt wordt binnenkort een bijzonder bouwproject afgerond. Het betreft de oplevering van 10 aardbevingsbestendige woningen, gebouwd door aannemer Hesco Bouw uit Stadskanaal. Het zijn niet zomaar 10 woningen, integendeel. De woningen staan namelijk op precies dezelfde plek als waar de oude woningen stonden, terwijl de bewoners in grote lijnen zelf mochten bepalen hoe hun nieuwe woning eruit komt te zien. Maatwerk dus, en betekende ook voor de aannemer een uitdagende opdracht.

Projectleider Gerard Heller spreekt van een uniek project. „Alle woningen zijn vrijstaand, maar geen één woning is hetzelfde. Sterker nog, geen deur, raam of kozijn is hetzelfde. Waar de ene bewoner bijvoorbeeld koos voor het hergebruik van bestaande deuren, daar wilde de ander dat de staalraampjes weer gebruikt werden. En zo zijn er talloze voorbeelden, waarbij allerlei elementen waaraan bewoners bijzondere herinneringen hebben, in de nieuwe woning zijn toegepast. Tevens is er sprake van bijzonder metselwerk, met oog voor het verleden.”

Er ging een lang traject aan vooraf, voordat Hesco Bouw kon starten. Terwijl het vooraf niet zeker was dat Hesco de woningen mocht bouwen. „Dat werd namelijk door de bewoners bepaald”, legt directeur Ralf Holthuis uit. „Het begon met een presentatie, waarna de betreffende bewoners hun verhaal konden vertellen. Verschillende bouwbedrijven mochten vervolgens laten zien hoe ze de woningen wilden herbouwen.”

„Wij konden hen beloven dat ze de woning terug zouden krijgen die ze hadden, voordat besloten werd dat ze afgebroken moesten worden.” Hesco Bouw hield een presentatie die aansprak, getuige het feit dat maar liefst 10 bewoners besloten dat Hesco Bouw hun aardbevingsbestendige woning mocht bouwen. Vele gesprekken met de 10 gezinnen volgden. ‘Wat heb je en wat wil je terug dat past binnen het budget’, was daarin de centrale vraag. „We hebben per woning gezocht naar pasklare oplossingen”, legt Heller uit. “Dit kon bijvoorbeeld ook betekenen dat bewoners hun slaapkamer beneden kregen, waar ze dat voorheen niet hadden.”

Persoonlijke voorkeuren

Daarbij bleef het echter niet. Van gordijnen, vloerbedekking, vaste kasten, horren, behang en overige inrichting tot en met de tuin aan toe kon verzorgd worden door Hesco Bouw. „Zo kwamen we langzamerhand met alle eigenaren tot een ontwerp, elk met hun persoonlijke voorkeuren. Een proces dat je normaal gesproken niet meemaakt.” Ook tijdens de bouw was er regelmatig overleg met de eigenaren. „Het was een intensief traject en vraagt veel meer van onze mensen en het bedrijf”, geeft Holthuis aan. „Denk bijvoorbeeld aan de uitvoering. Geen woning is immers gelijk, maar ze worden wel tegelijk gebouwd, met allemaal unieke onderdelen. We mochten daarin echt niets vergeten.” Heller vertelt over de emotionele reacties van de bewoners. „Niemand zit er op te wachten dat zijn zo geliefde woning wordt afgebroken. Dat er argwaan richting de deelnemende bouwbedrijven was, kon ik me goed voorstellen. Tijdens de sloop stonden er dan ook huilende mensen. Sommige mensen hadden hun woning zelf gebouwd, dat doet wat met je.”

Communicatie

„Dat Hesco Bouw uiteindelijk de voorkeur van 10 eigenaren kreeg, zegt iets over de manier waarop wij ons hebben gepresenteerd. Bij ons staat een goede communicatie voorop. Niet alleen vooraf, maar tijdens het hele traject. Ook toen de bouw al was begonnen hebben we nog zaken aangepast. Het ging en gaat immers om de eigenaar, niet om de koper. Dat is een wezenlijk verschil.” „Het was stoeien met emoties, maar ik ben trots op het resultaat”, zegt Holthuis. „We hebben de meeste wensen en eisen in kunnen vullen, tot en met het aanbrengen van vleermuiskasten en zwaluwnesten aan toe. Ja, het was intensief, maar leuk om te doen. Dit project past bij Hesco. We zijn wel projectbouwer, maar gewend om maatwerk in een product te stoppen. Dat onderscheid ons van grotere bouwer.”

‘Het was een intensief trajecten vraagt veel meer van onze mensen en het bedrijf’

Intensief

Ook uitvoerder Freek Leffers kijkt met een voldaan gevoel terug. „Normaal gesproken bouw je in een ‘treintje’ aan woningen. Dit was veel intensiever. Waar de ene woning al werd opgeleverd, zat de andere nog in de opbouw. Dat vergde veel van alle mensen die in de bouwkolom voorbij kwamen. In feite moesten we elke onderaannemer bij elke woning bij de hand nemen. Nogmaals, intensief, maar wel heel bijzonder om mee te maken.” Holthuis denkt dat deze aanpak in meerdere dorpen gaat plaatsvinden. „Mijn indruk is dat de versterkingsopgave nu goed op gang komt, en dan doel ik op de sloop en nieuwbouw van woningen. Ik denk dat deze manier van werken de enig juiste is. Bewoners die afscheid moeten nemen van hun geliefde woning, moet je waar mogelijk dezelfde woning, aangepast aan de eisen van deze tijd, terug geven. Daar zijn we hier in ’t Zandt in geslaagd en daar is iedereen die er aan heeft gewerkt erg trots op.”

www.hescobouw.nl

(Visited 79 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten