In samenwerking met Urban Health Squares 06:50 Zorg, Life Sciences & Health, Bouw

‘Met elkaar werken aan een gezondere wereld’

Je ziet het steeds vaker; verschillende disciplines in de eerste en tweedelijns gezondheidszorg, die met elkaar op één locatie gaan zitten, zodat er optimaal kan worden samengewerkt. Dat is niet alleen goed voor de zorgverleners, maar zeker ook voor de patiënt. En dat is precies waar ze bij Urban Health Squares naar streven: de patiënt centraal, waarbij de focus steeds meer komt te liggen op preventie en positieve gezondheid. “Met onze gebouwen willen wij een bijdrage leveren aan het idee dat we bewuster met onze gezondheid moeten omgaan”, zegt Aeijolt Keuning van Urban Health Squares.

De locaties die Urban Health Squares realiseert zijn veel meer dan alleen een gezondheidscentrum, daarover later meer. Na een carrière in de bouwwereld vroeg Keuning zich een aantal jaren geleden af welke kant hij op wilde. “Ik was op zoek naar persoonlijke gezondheid, wilde gezonder gaan leven en op een andere manier gaan ondernemen”, legt hij uit. In 2019 werd hij mede-eigenaar van een gezondheidscentrum in Roden, daarna hebben we met een groep initiatiefnemers nog een Gezondheidscentrum in Haren ontwikkeld. Twee jaar later zag Urban Health Squares het levenslicht, met als doel het ontwikkelen van gezondheidscentra. “In eerste instantie gericht op de eerste lijns zorg, dus huisarts, fysiotherapeut en apotheek, met als doel deze zorgverleners te ontlasten. Dit kan bijvoorbeeld door domein overstijgend te gaan werken en veel meer in te zetten op preventie. Het is dan wel van belang dat je elkaar snel kunt vinden en dat kan wanneer je samen in één gebouw zit.”

“Wat we met elkaar willen is dat mensen bewust gezonder gaan leven en hun leefstijl verbeteren, zodat het rustiger in de wachtkamer wordt. Daar willen wij gebouwen voor maken die daaraan bijdragen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door bepaalde materialen te gebruiken en gebruik te maken van bepaalde kleuren. Maar ook door ervoor te zorgen dat mensen die binnen lopen kunnen zien dat er wordt gewerkt aan gezondheid.”

Ontmoetingsplek

Op die manier wordt een gezondheidscentrum veel meer een ontmoetingsplek voor mensen. Als voorbeeld noemt hij de nieuwbouw in Bedum. “Daarin komen allerlei zorgverleners die voor de bewoners makkelijk toegankelijk zijn. Maar, op de tweede verdieping komt een ruimte waar we geen huurder voor gaan zoeken. Die ruimte zien we als een soort huiskamer van Bedum, waar straks allerlei activiteiten plaats kunnen vinden, waardoor het een multifunctionele ruimte voor de inwoners van Bedum wordt. Zo combineren we gezondheid met welzijn. En zo wordt het sociale domein nadrukkelijk onderdeel van dit gezondheidscentrum. Naast Bedum voeren we ook andere projecten uit in Stadskanaal, Uithuizermeeden, Kampen en Soest.”

Op één lijn

Urban Health Squares werkt volgens een vastomlijnd plan, afgestemd op de unieke situatie in elk dorp of wijk. Keuning:” We hebben elke stap gestandaardiseerd, voordeel daarvan is dat je snel kunt bouwen. Daarnaast hebben we met een partner een dataset ontwikkeld, zodat we kunnen kijken wat er speelt in een dorp of wijk en snel een potentiële plek vinden waar we kunnen bouwen. We noemen dat onze witte vlekkenkaart.” Maar voorop staat uiteraard dat voor elk project de juiste partners worden gevonden en dat begint meestal met een huisarts, fysiotherapeut en apotheek. “We zeggen ook wel eens nee, afhankelijk van de dynamiek die we aantreffen. We willen leuke dingen doen met enthousiaste mensen. We investeren niet voor niets zelf mee in de projecten, ook dat is uniek. Dat kan alleen wanneer je met elkaar op één lijn zit.”

Onlangs werd in Stadskanaal een overeenkomst getekend. Keuning:” Daar komt niet alleen een gezondheidscentrum, maar gaan we straks ook een pilot draaien dat ‘welzijn op recept’ heet. De bedoeling is dat daar veel meer wordt geboden dan alleen gezondheidszorg. We gaan bijvoorbeeld inzetten op bewegen, via een wandelcoach of mantelzorgers, die met mensen in de wijk allerlei activiteiten gaan doen op het gebied van positieve gezondheid. We zoeken daarbij naar een interdisciplinaire samenwerking, waarbij we zorg en welzijn optimaal gaan vermengen. Op die manier moet het gebouw dat wij bouwen en wat je daar kunt doen, bijdragen aan een positieve gezondheid.”

De ambities liggen hoog. Urban Health Squares wil de komende 7 jaar circa 25 gezondheidscentra realiseren. “Met onze aanpak moet dat mogelijk zijn. Natuurlijk is er concurrentie, maar die bedrijven werken anders dan wij doen. Onze manier van werken is uniek. We zijn betrokken, streven naar bewustwording in gezondheid en participeren mee in de plannen. Dat wordt zeer op prijs gesteld, horen we vaak als reactie. Ook na realisatie van een centrum blijven wij betrokken, samenwerken staat bij ons voorop. Met elkaar werken aan een gezonde wereld, dat is waar het om gaat.”

urbanhealthsquares.nl

(Visited 12 times, 2 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten