In samenwerking met De Smidse 15:15 Bouw

Moderne kachels met minimale uitstoot en toch ouderwetse warmte en sfeer

De houtkachels van tegenwoordig hebben nauwelijks tot geen CO2-uitstoot, zijn super efficiënt, branden lang op één blokje hout, en brengen nog altijd die ouderwetse romantische sfeer en behaaglijke warmte in huis. Cor van Wieren en Thijs Jellema van familiebedrijf De Smidse laten bezoekers van hun showroom aan de Schoenmakersstraat in Sneek maar wat graag de kwaliteiten van deze moderne kachels zien.

kachels verbranden zelfs de rookgassen al binnenin de kachel, zodat die rook niet uit de schoorsteen komt en buren er dus ook nauwelijks tot geen overlast van ervaren, laat staan de natuur. „Alles van het hout wordt verbrand, er blijft nauwelijks iets van over”, zegt Thijs Jellema. Het gaat slechts om enkele verwaarloosbare milligrammen fijnstof en CO2.


Europese wetgeving
Europese wetgeving zal er volgens Jellema en Van Wieren niet snel voor zorgen dat houtkachels worden verboden, mits ze aan de eisen voldoen. Voor de liefhebber: check de Ecodesign-wetgeving die per 1 januari 2022 is ingesteld vanuit Europa. Van Wieren en Jellema volgen de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving op hun vakgebied uiteraard nauwlettend.


Van particulieren tot architecten, aannemers en ontwikkelaars van vakantieparken: velen weten de weg inmiddels te vinden naar de vakmensen van De Smidse. De Smidse verkoopt en installeert houtkachels, pelletkachels, elektrische haarden en gaskachels en eveneens schoorstenen. Want elke kachel heeft een goed rookkanaal oftewel schoorsteen nodig, de motor van de kachel. Ook van dat onderdeel weten Van Wieren, Jellema en hun medewerkers alles. Uiteraard heeft dat ook weer te maken met het reguleren van zo weinig mogelijk uitstoot – en overlast – maar ook met nog een belangrijk onderdeel: veiligheid.


Veiligheid en kwaliteit
„Je hebt met vuur te maken, dus je moet wel goed weten wat je doet als je zo’n kachel in huis hebt”, zegt Van Wieren. Want heb je het over vuur, dan heb je het ook over veiligheid. Datzelfde geldt voor het installatiewerk en de afwerking. Het gebruik van hoogwaardige materialen en vakkundig installatiewerk hebben het bedrijf gemaakt tot wat het nu is.


Ook na de installatie staat De Smidse mensen met raad en daad terzijde, met de eigen service en onderhoudsdienst. Klanten kunnen hun kachelonderhoud en het schoorsteenvegen online inplannen en worden door het bedrijf op de hoogte gehouden wanneer het weer tijd is voor onderhoud, vanwege die belangrijke veiligheidsaspecten.


Angst dat houtkachels ooit zullen verdwijnen, hebben Van Wieren en Jellema niet. Vooral dankzij de strengere eisen aan de verbranding en de uitstoot, weten ze dat het met de milieuoverlast meevalt. Europese landen zoals Zweden, Duitsland, Oostenrijk hebben zoveel oerbossen en daar is hout stoken zo normaal. Mits er voldoende nieuwe bomen worden aangeplant, zien ze geen reden tot twijfel aan de toekomst.

Alternatief voor salderen elektriciteit
„Jellema: „Bovendien zien we een hout-, pellet- of gaskachel als ideale aanvulling voor woningen met een warmtepomp. De kachel kan als ideale bijverwarming snel de woonkamer voorzien van aangename behaaglijke warmte. Een warmtepomp doet er langer over en zal dus veel stroom verbruiken. Bovendien is de toekomst van elektrische energie onzeker, onder andere wat betreft het salderen van elektriciteit. De moderne houtkachel is een mooie aanvulling in de nieuwe manieren van verwarmen.”


De Smidse is overigens al lang veel meer dan een ‘kachelboer’. Dankzij de inzet en kennis van de eigen vakmensen verzorgt De Smidse desgewenst het hele traject: van ontwerp, via advies over de te kiezen warmtebron tot aan de installatie. „Voordat we een offerte uitbrengen, komen we eerst bij mensen thuis. Ter plekke maken wij een situatieschets en op basis daarvan maken wij een overzichtelijke offerte. Kies je voor een inbouwhaard, dan laten wij met behulp van een 3-D tekening het eindresultaat alvast zien, zodat je achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.”


Bij het familiebedrijf, dat in 1985 door Cor zijn vader Doekele is gestart, is het sowieso de insteek om klanten geen nare verrassingen te bezorgen. Een goed jarenlang contact, daar gaat het om. „Ook bij ons gaat weleens iets fout, maar we lossen het altijd weer op”, zegt Van Wieren. Die werkwijze is niet bij elk kachelverkopend bedrijf hetzelfde. Bij de Smidse kun je na de aankoop altijd aankloppen voor het oplossen van eventuele problemen.


„Een goede kachel kan tientallen jaren mee, wij gaan daarom ook voor bestendige relaties met onze klanten. Daar houden wij van, van kwaliteit verkopen waar mensen blij van worden en wat sfeer en warmte oplevert.” Hoe dat zit met die moderne kachels die super efficiënt heel langzaam het hout opbranden en toch voor een behaaglijke warmte zorgen alsof er een ouderwetse warmtebron met veel hout in de kamer staat, dat leggen de vakmannen graag in hun showroom aan de Schoenmakersstraat in Sneek uit of bij mensen thuis.


Van Wieren: „Onze grootste uitdaging zit erin mensen te blijven vertellen dat dankzij de kwaliteiten van de moderne efficiënte kachels het houtstoken nooit zal worden verboden en bovendien: als je je bij het installeren van de kachel en het rookkanaal aan de regel houdt, dan zullen jij en je kachel geen overlast veroorzaken.”

www.desmidse.nl

(Visited 12 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten