In samenwerking met NAH Zorg 11:51 Zorg, Life Sciences & Health

NAH Zorg

‘Wij zijn ons brein’, zegt neurowetenschapper Dick Swaab. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar die zin geeft wel aan hoe belangrijk onze hersenen zijn. Schade aan ons brein zorgt veelal voor ingrijpende veranderingen in cognitie, gedrag en emotie.

De voorheen vertrouwde vaardigheden kunnen een haast onmogelijke opgave worden. Karaktereigenschappen kunnen drastisch veranderen.

Hoe ga je er mee om?

„Of een ongeluk, een beroerte of een ziekte de oorzaak is, je leven staat op zijn kop”, zegt Frank de Boer, bedrijfsleider NAH Zorg. „Je hebt niet alleen om te gaan met de veelal onzichtbare gevolgen van je hersenletsel, ook je lichaam kan beperkt raken en soms kun je, je werk niet meer uitvoeren, je relaties komen onder druk te staan. Je loopt misschien ook tegen een veranderend inkomstenplaatje en juridische procedures aan. Hoe ga je daar mee om?”

Dieneke de Boer, zorgcoördinator bij NAH Zorg, vult aan: „De eerste zorg na een hersentrauma vindt vaak plaats in het ziekenhuis en de revalidatiekliniek. Als dat traject is afgelopen blijkt dat het aanpassen oftewel het veranderde leven gaat beginnen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Er kunnen ernstige problemen en zorgen ontstaan. Soms duurt het lang voordat er aan de bel getrokken wordt. Ik hoor vaak: ‘Had ik maar eerder geweten van NAH Zorg’.”

‘Onze begeleiding is maatwerk’

Oprecht betrokken luisteren

„Onze zorg begint met écht kennismaken. Zeg maar, het levensverhaal vanaf de geboorte. Je was immers iemand, je deed dingen, je had passies en ambities en toen vond het letsel plaats. Begeleiding begint dus met oprecht, betrokken luisteren. Als iemand makkelijker praat op een bankje in het park of op de zeedijk, dan gaan we daarheen, snap je.

Met tijd en aandacht kom je achter de hulpvraag.” „Met onze 70 medewerkers en netwerk van gedragskundigen, ervaringsdeskundigen, adviseurs en docenten hebben we elke wensbare expertise in huis. Onze begeleiding is menselijk maatwerk.”

„Wie begrijpt waarom hersenletsel een leven zo kan veranderen, heeft de eerste stap naar omgaan met de nieuwe situatie gezet. Daarin is vaak de meer concrete hulpvraag te vinden. Uitleggen, advies geven en coachen, samen op pad.”

Kenniscentrum

„Die aanpak, vanuit ruim 20 jarige ervaring en doorlopend bijscholen heeft ons tot een soort van kenniscentrum gemaakt. We geven trainingen en advies aan zorgverleners en zorginstellingen. Daarnaast geven we ook voorlichting op scholen, organiseren we groepsbijeenkomsten en bevorderen we hersenonderzoek en diagnoseverduidelijking.” „Ach, er is nog zoveel meer te vertellen. Geïnteresseerden kunnen ons of de website raadplegen”, besluit Dieneke.

www.nahzorg.nl

www.hoofdletsel.nl

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten