In samenwerking met De Boer RVS 13:59 Agri & Food, Techniek / Maak- en procesindustrie

Nieuwe sorteermachine uit Makkum is de toekomst van de garnalenvisserij

De Boer RVS uit Makkum heeft er vanaf 2012 aan gewerkt en nu is het klaar voor gebruik, na uitgebreide testen op zee. Wat het is? Een nieuwe computergestuurde machinale garnalen-verwerkingslijn, met de meest innovatieve snufjes en werkmethodes, voor de schepen in de garnalenvisserij. Volledig computergestuurd.

De machine/verwerkingslijn sorteert op zee, aan boord van het vissersschip, de garnalen in drie verschillende groottes. Ze worden gesorteerd op basis van het aantal pixels. Het is bijzonder innovatief. Ze worden gekookt, gekoeld en gesorteerd en gereed gemaakt voor directe ververwerking door de afnemer. Zodat ze vanaf de wal, vanaf de visafslag, meteen kunnen worden gepeld en dan direct door naar de horeca en supermarkten kunnen.


„Het verwerken moet zo exact gebeuren: als je het fout doet dan gaat het ten koste van de kwaliteit van de garnalen. Het komt allemaal heel precies”, zegt bedenker Melle de Boer (52). De nieuwe machine zorgt er bovendien voor dat ‘bijvangst’ oftewel grotere vissen en ondermaatse garnalen die kleiner zijn dan 6.8 millimeter, via een soort glijbaan meteen weer de zee in glijden.


De Makkumer is er niet voor niets al sinds 2012 mee bezig om zo’n ideale machine te ontwerpen. Met behulp van de vissersfamilie Van Eekelen uit Den Oever en het in de praktijk testen op twee van hun schepen (de WR289 en de WR9). De meeste kinderziektes zijn er nu uit, de verwerkingslijn is helemaal klaar voor de praktijk.
Er komt een wetenschappelijk rapport die de kwaliteiten – en de duurzame aspecten voor de natuur – van de verwerkingslijn gaat onderschrijven. Bovendien ondersteunt het Waddenfonds en de NOM/FOM het project financieel, omdat het Waddenfonds in de gaten heeft dat deze manier van verwerken een positief effect heeft op het visbestand in de Waddenzee en de natuur in balans houdt.


Ondanks dat het aantal schepen in de garnalenvisserij steeds kleiner wordt, ziet De Boer nog volop mogelijkheden. Hij heeft niet veel concurrentie in Nederland, richt zich ook op Duitsland, Denemarken en Noorwegen én hij houdt van voorop lopen en nieuwe nuttige toepassingen bedenken op het gebied van duurzaamheid in combinatie met economisch rendement.


In zijn eentje zo’n innovatieve verwerkingslijn voor garnalen produceren is ondoenlijk, daarom noemt De Boer ook graag de bedrijven Cadfix Engineering (die meedenkt en tekent) en Heiploeg en Kegge die het zien zitten om de garnalen af te nemen en te verwerken. De Rijksdienst voor ondernemers (RVO) heeft ook constructief meegedacht aan het product en de inhoudelijke en mentale steun van de Nederlandse Vissersbond mag ook zeker niet onbenoemd blijven.


Aan de buitenkant, het uiterlijk van het bedrijf, is ook gewerkt: met een nieuw logo. Ook de website is vernieuwd. Zijn zonen Gerben en Dooitze (tweeling van 22 jaar, red) nemen de dagelijkse gang van zaken steeds meer over. Vader Melle richt zich op het uitdenken en uitwerken van de innovaties en helpt bij de bedrijfsvoering wanneer zijn zonen erom vragen.


Momenteel werken er veertien medewerkers in het bedrijfspand, waar ook nog altijd alle voorkomende rvs-werkzaamheden worden verricht, onder andere met een lasersnijmachine. De Boer RVS is van vele markten thuis. In 2002 is het gestart, in 2006 naar een groter pand aan de Strânwei in Makkum verhuisd en op die locatie is in 2018 nieuwbouw gepleegd.


„Laat mij maar lekker nieuwe producten ontwikkelen, daar word ik ontzettend blij van”, zegt Melle de Boer. Hij is een innovatieve machinebouwer, eigentijdse staalverwerker en marktleidend leverancier van duurzame vis- en verwerkingsketens voor de garnalenvisserij. Als nieuwste innovatie en grootste opdracht in de geschiedenis van De Boer RVS, noemt hij een nog te bouwen larven kweek- en verwerkingsfabriek in Duitsland die de grootste van Europa moet worden.


Melle de Boer gaat voor een toekomst waar de garnalenvisserij baat bij heeft, waarin de zeeën niet worden overbevist en mensen toch genoeg te eten hebben. Dat is een interessante balans. Zijn garnalenverwerkingslijn registreert exact hoeveel er wordt gevangen, op welke locaties: van schip tot schap. Zo kan er door de bedrijven en verschillende instanties exact worden bekeken hoe het er met de visstand voorstaat. Ook dat is erg handig.

“De innovatieve garnalenverwerkingslijn wordt ontwikkeld in het onderzoeksproject ‘De Juiste Sortering’, wat wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.”


deboerrvs.nl

(Visited 742 times, 2 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten