In samenwerking met NIVO Groep 15:32 Business to Business, Werk

NIVO Groep: de groeiende betekenis van twaalfhonderd werkende mensen

nivo noord

Van regionaal schoonmaakbedrijf naar gespecialiseerde groep bedrijven in NoordNederland in schoonmaak, gebouwonderhoud, specialistische reiniging, calamiteitendiensten, asbestsanering, milieudiensten en woningisolatie. Annette van der Meulen van NIVO Groep over de boost van het hoger jeugdloon en de potentie van een aantrekkelijk en goed georganiseerd bedrijf.

„Het liefst groei je gestaag, zonder pieken, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Hoe rustiger de groei , hoe beter de organisatie het opvangt en je in de uitvoering kunt blijven zorgen dat alles goed loopt. Duurzame groei noem ik het ook wel, want je wilt groeien in omvang, met die groei meer impact hebben door wat je kunt betekenen voor mensen en tegelijk als het even kan, je impact op het milieu verminderen. Ik prijs me gelukkig dat ik kan zeggen dat we het niveau van NIVO met elkaar bereiken. Met bijna twaalfhonderd mensen die parttime en fulltime hun werk met plezier doen en met een goed directieteam dat in de volle breedte van het bedrijf zorgt voor stabiliteit en een strakke uitvoering.”

Het is Annette van der Meulen ten voeten uit: je doet het nooit alleen. Werken doe je samen, een bedrijf is de optelsom van alle mensen en doorgaan op de ingeslagen weg. „Ik ben er ingerold door mijn vader, ik heb het altijd leuk gevonden en de potentie van NIVO Groep is de afgelopen jaren enorm toegenomen. We richten ons op verdere verdichting binnen ons werkgebied Noord- Nederland door autonome groei of door het overnemen van bedrijven, zoals we hebben gedaan met asbestsanering en isolatiezorg. Integratie van die bedrijven neemt zijn tijd, maar doordat we nu drie goede teams in woningisolatie op pad hebben, zie ik de synergie met de asbest- en milieuzorg direct toenemen. Op dat gebied gebeurt er komende jaren veel: we moeten toch echt af van de asbest die overal nog in verwerkt zit en woningisolatie voorziet in een toenemende behoefte om warmte en energie te besparen.”

‘Goed betaald lekker werken met eigen verantwoordelijkheid’

Verduurzamen moet je ook samen doen

„De afgelopen paar jaar zijn we met name in Zwolle en omgeving goed gegroeid en er zit nog meer potentie. We hebben er een paar mooie Europese aanbestedingen gewonnen en nieuwe klanten mogen toevoegen, zowel bedrijven als gemeenten in en rond Zwolle en we hebben er inmiddels goede referenties. Meer van hetzelfde hoeft voor mij niet, in onze thuismarkt Leeuwarden en de regio Friesland staan we stevig op de kaart, in Groningen gaat het gestaag door. NIVO kan completer worden als we er iets aan toevoegen dat zichzelf door de jaren ook bewezen heeft. De zorg is één van de sectoren waar we groeikansen zien. We hebben de organisatie, de kennis, mensen en ervaring. Toch zie ik dat er huiver is bij grote instellingen om de keuze voor een regionale partij te maken, terwijl ik durf te zeggen dat we voor landelijke partijen allang niet meer onder doen. Zo blijven om ons heen kijken naar mogelijkheden voor een gezonde groei van NIVO Groep. Ondertussen gaan we door met wat we elke dag met plezier op honderden locaties al doen en blijven we inzetten op wat in ons dna is verankerd: verdere verduurzaming en meer social return.”

„Ik ben er trots op dat we steeds beter worden in social return. Het is fijn als je mensen die het misschien minder makkelijk hebben op de arbeidsmarkt een goede werkplek en perspectief kunt bieden, het is mooi om te zien dat die mensen in het bedrijf goed worden opgevangen en begrip tonen. Je moet er de tijd voor nemen, maar dan krijg je er veel voor terug. Het is fijn om te zien hoe dankbaar mensen zijn, omdat ze een goede werkomgeving hebben gevonden. Het hoort bij ons, het is een aspect van duurzamer willen worden in de breedte van het bedrijf. Ook dat neemt tijd, want je kunt zelf van alles bedenken, maar je bent mede afhankelijk van de keten. Wat zijn de alternatieven in schoonmaakmiddelen, hoe zit het met verduurzaming van alles dat met kleding te maken heeft? De ontwikkeling van zogeheten tabs is in dat opzicht heel waardevol. Het is schoonmaakmiddel een geconcentreerde vorm, waar alleen maar water bij hoeft op de werkplek. Dat scheelt heel veel ruimte, gewicht en brandstof in opslag en vervoer, een belangrijke stap. Soms wil je verder dan mogelijk is: we hadden heel graag 300 zonnepanelen op het dak in Leeuwarden gehad, maar dat zijn er 160 geworden omdat het net vol zit. En dat heeft dan weer consequenties voor het tempo waarin je je wagenpark wilt elektrificeren. Ook daarvoor geldt, zet de stappen naar duurzaam en circulair die je kunt zetten, wacht niet af.”

Meer loon, meer jongeren

„Corona heeft veel dynamiek gegeven in de markt, in de aard van de werkzaamheden en voor personeel. Ik hoop echt dat we heel snel maatregelen rond quarantaine stoppen, want de druk op heel veel bedrijven en organisaties neemt onnodig toe door een stijgend (ziekte)verzuim, ook bij ons. Dan kun je je best doen om een aantrekkelijk werkgever te zijn, maar komt het niet uit de verf omdat je in de uitvoering vast loopt. De branche zet ondertussen goede stappen, kijk naar de verhoging van het jeugdloon per 1 april dit jaar. NIVO heeft besloten daar niet op te wachten, wij hebben het minimum jeugdloon al per 1 december afgelopen jaar verhoogd. En dat heeft direct effect gehad, want we zien vanaf dat moment dat we meer jongeren ons ontdekken. Zo wordt het bijvoorbeeld voor studenten extra aantrekkelijk om in de schoonmaak aan de slag te gaan. Goed betaald lekker werken met eigen verantwoordelijkheid, wat wil je nog meer? Het geeft de branche en NIVO weer een boost en daar ben ik blij mee.”

www.nivogroep.nl

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten