In samenwerking met Notariskantoor Ellemers 15:35 Business to Business

‘Notaris zijn betekent de taal van mensen kunnen spreken’

notariskantoor ellemers

De mensen zijn het allerleukste, die geven haar vak betekenis, zegt Femmy Smink van Notariskantoor Ellemers aan de Oude Koemarkt in Sneek. ,,Empathie is het grootste goed. Luisteren en vragen stellen, de taal spreken van de cliënt die aan tafel zit.” Ze wil notaris zijn voor mensen in een steeds complexere wereld. ,,Ik vind het fijn als mensen begrijpen waar het over gaat.”

De afwisseling van alle aandachtsgebieden in haar vak, van switchen tussen kantoor en wat ze maatschappelijk doet bij onder meer het Jopie Huisman Museum en bij SBO de Súdwester, school voor speciaal onderwijs. „Ik krijg er energie van, word er blij van. Het stelt me in staat te zijn wie ik ben, zo sta ik in het leven. Ik wil me kunnen verdiepen op intellectueel vlak, ik kan genieten van het basale zoals dat in de kunst van Jopie Huisman zit, ik hou er van met de hond de natuur in te gaan of lekker te zeilen, maar ik vind het ook heerlijk om in galajurk aan te zitten bij een diner. Mijn kantoor wordt behalve door het hele team, gedragen door mijn gezin, het is een deel van ons leven, waar ieder op zijn eigen manier een bijdrage in heeft. Daarom zeg ik, we hebben een warm kantoor.”

Fijn als mensen begrijpen wat we doen

„Het beeld van de notaris is nog vaak die van een man met een brilletje op. Jammer, want er is zoveel veranderd. In 2001 was ik de jongste vrouwelijke notaris van Nederland. Van het kantoor in Rotterdam ben ik toen terug gegaan naar mijn roots, naar Friesland omdat we graag de kinderen dezelfde vrijheden wilden geven, die wij in onze jeugd hebben gehad. In 2003 ben ik voor mezelf begonnen en ik geniet er iedere dag van. Kijken wat je kunt betekenen voor mensen. De complexiteit van onze maatschappij neemt op veel vlakken verder toe: kijk bijvoorbeeld naar samengestelde gezinnen, kijk naar de invloed van sterk toegenomen regelgeving bij bedrijven. Zeker als het gaat om families en bedrijven, is sfeer heel bepalend. Je raakt als notaris vaak diep de levenssfeer van mensen; het is dus belangrijk dat ze zich er wel bij voelen. Ik denk dat vrouwen wat makkelijker langs die gevoelslijn kunnen lopen, vragen durven te stellen vanuit de emotionele kant, gericht op het belang van harmonie en tegelijk met een gezonde focus op het zakelijke. Dat is wat ik leuk vind. Daarom vind ik dat mediation een mooie aanvulling is op wat ik doe, omdat het de kunst is de angel uit een conflict te halen. Het is gericht op harmonie, het in een goede sfeer oplossen van geschillen. Wat scheelt is dat de afspraken die er vanuit een herstelde, goede sfeer worden gemaakt worden, beter worden nageleefd. Het gaat er om dat je samen met de mensen tot een oplossing komt.”

„Notaris zijn voor mensen, uitleggen wat en waarom je doet wat je voorstelt en wat ze gaan tekenen. Ik vind het fijn als mensen begrijpen wat we doen. Het helpt enorm als je dat kunt duiden met een voorbeeld. Dit is het vakgebied waar ik goed in ben, maar een ander weet weer veel meer van andere dingen. Maar maak het niet groter dan het is, zorg dat het notariaat zo laagdrempelig mogelijk is. Daarom moet je de taal spreken van de cliënten die op dat moment aan tafel zitten, luisteren, vragen stellen. Of dat nu gaat om de overdracht van een woning, een testament of een bedrijfsoverdracht. Om die drempel verder te verlagen voor de mensen die dat nog niet zo voelen, hebben wij een gratis inloopspreekuur zodat iedereen de weg naar de notaris kan vinden.”

‘De kunst is de angel uit een conflict te halen’

Ik ben geen rechercheur

„Je bent niet alleen notaris, maar ook ondernemer en poortwachter van de overheid. Toen ik vanuit Rotterdam hier begon in 2003 moest ik opnieuw een netwerk opbouwen. Wat ik altijd heb gedaan is proberen mensen tevreden de deur uit te laten gaan. Als zij graag terugkomen, vertellen ze het ook aan hun familie en vrienden. Doe wat bij je past, dan krijg je de clienten die bij je passen; niet voor niets doen we met ons kantoor veel in de pleziervaart, in het scheepsnotariaat. Het is de uitkomst van passie, omdat je door zelf deel te nemen ergens een netwerk hebt, komen mensen naar je toe. Prijs is naar mijn idee niet waar de keuze voor een notaris over hoort te gaan, het gaat over de inhoud. Is de notaris goed in zijn werk en ben je er tevreden over, dat is de vraag.”

Geloven in het goede van mensen

„In de afgelopen twintig jaar is het notariaat sterk veranderd door toenemende wetgeving, zeker de laatste paar jaar. Voor de overheid zijn we poortwachter en worden we in gezet in de strijd tegen witwassen en terrorisme. Het is zoals het is, we moeten het als notaris er mee doen en ons houden aan de voorgeschreven regelgeving en protocollen. Maar ja, ik ben geen rechercheur en daar ook niet voor opgeleid. Wat ik ingewikkeld vind aan die wet, de Wwft, is het uitgangspunt dat iedereen verdacht is tenzij je kunt bewijzen dat het niet zo is. Dat is precies wat tegen mijn gevoel indruist: ik geloof in het goede van mensen. Ik ben blij met wat ik doe en wat ik kan betekenen. Ik vul mijn vakgebied in zoals ik vind dat ik het moet en wil invullen, ik ben zelfstandig maar vind de samenwerking in het vak belangrijk om kennis te delen en kennis op te doen. Dat is ook wat ik zoek in de uitbreiding van ons kantoor: een nieuwe collega, een kandidaat- notaris. Iemand die empathisch is, representatief, servicegericht naar onze cliënten en vanuit die houding kan adviseren.”

www.notarisellemers.nl

(Visited 14 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten