In samenwerking met van Van Braak Accountants 11:47 Business to Business

Nu maatregelen nemen voor 2024

Hoewel het nog ver weg lijkt, gaan we al snel richting het einde van het jaar. Altijd een goed moment om de ‘zaken’ eens onder de loep te nemen. Het is verstandig om dit vroegtijdig te doen, zodat u straks niet in tijdnood komt. Denk bijvoorbeeld aan de verzekeringen, zijn die nog up to date, hoe staat het met het testament, kunt u nog schenken, moet de structuur van uw bedrijf worden aangepast? Allemaal zaken die eventueel van belang zijn om voor 2024 te regelen. Doe dit altijd in overleg met uw accountant, die een goed overzicht heeft van uw bedrijf.

Hennie van Braak van Van Braak Accountants kan het niet vaak genoeg zeggen: „Teveel bedrijven willen in de laatste weken van het jaar nog van alles geregeld hebben. Dat lukt vaak wel, maar soms ook niet. In december zie je vaak een enorme druk op instanties, waardoor bepaalde zaken kunnen blijven liggen. Vroegtijdig anticiperen om in 2024 weer fris van start te kunnen gaan, is het advies dat wij onze klanten altijd meegeven.”


Testament
Vroegtijdig anticiperen deed een grote nieuwe klant van Van Braak Accountants bepaald niet. Van Braak:„ Het bedrijf van deze klant boert goed, het bestaat uit meerdere bedrijven die allemaal prima draaien. Bij een eerste contact komen bij ons altijd bepaalde standaard vragen voorbij. Eén van die vragen is of het testament op orde is. Dat bleek bij deze klant niet het geval. Sterker nog, het testament bleek 25 jaar oud te zijn en was nooit aangepast. Toen ik het testament onder ogen kreeg bleek dat bij overlijden al het vermogen naar zijn ouders zou gaan, die inmiddels rond de 90 jaar oud zijn. Dat betekent dat als zij overlijden het vermogen naar zijn broers en zussen zou gaan en dat zijn vrouw en kinderen helemaal niets zouden krijgen. ‘Dat kan niet waar zijn’, zei hij geschrokken. De volgende dag zaten we bij de notaris en hebben we een nieuw testament opgesteld.”


Voorsorteren
„Het is goed om nu al op het einde van het jaar voor te sorteren”, gaat Van Braak verder. „Kijk bijvoorbeeld naar de BV-structuur. We komen het nog tegen hoor, dat de ‘moeder’ arm is en de ‘dochters’ rijk, terwijl het juist beter is wanneer dit andersom is. Daarnaast adviseren wij veelal om aktes op 31 december of 2 januari te laten passeren. Je hoeft dan namelijk geen tussentijdse cijfers aan te leveren en dat scheelt extra werk. Je kunt de notaris een volmacht geven om dit op genoemde data te laten passeren.”


‘Dat kan fiscale voordelen opleveren’


Daarnaast is het wellicht interessant om de organisatie te herstructureren. „Breng bijvoorbeeld een onroerende zaak in een andere BV in. Dat kan fiscale voordelen opleveren. Uiteraard adviseren we wel om dit in overleg te doen met de accountant. Hij weet als geen ander wat het beste voor elk bedrijf is.”


Schenkingen
Ook adviseert Van Braak serieus te kijken naar schenkingen, die dan nog wel dit jaar moeten plaatsvinden. „Doe dit al dan niet via de BOR, de bedrijfsopvolgingsregeling”, adviseert Van Braak. Er was even sprake van dat de BOR zou worden afgeschaft, dat zal binnenkort blijken. „Daarom is het goed om er nog dit jaar naar te kijken. Je kunt daarmee behoorlijk op de schenk- en/of erfbelasting besparen.”
Voor verzekeringen adviseert Van Braak de polissen op 1 januari te zetten. „Dat is administratief handiger. Daarnaast is het te overwegen de premie één keer per jaar te betalen, dat scheelt veel boekingen. Natuurlijk gaat dit bij veel bedrijven automatisch, maar ik ken ook nog voldoende bedrijven waarbij dit handmatig gebeurd. En dat leidt tot een omvangrijkere administratie, wat in principe niet nodig is.”


Maatregelen nemen
Tenslotte heeft Van Braak nog een tip voor de directeur groot aandeelhouder. „Een DGA mag maximaal 700.000 euro van zijn BV lenen. Is dit bedrag hoger, dan moet de BV dividend uitkeren aan de DGA ter hoogte van het bedrag hoger dan 700.000 euro. Kijk daarom even wat de stand van de lening is. Is de schuld te hoog, dan is het het overwegen waard om nog dit jaar maatregelen te nemen en de schuld af te lossen.”
Genoeg stof om over na te denken, maar wellicht komt u daar vanwege de dagelijkse drukke werkzaamheden niet aan toe. Uw accountant is ervoor om dit soort vragen op te lossen. Informeer op tijd naar wat er voor u mogelijk is, zodat u op 1 januari met een schone lei kunt beginnen.


0318-587373
vanbraakaccountants.nl

(Visited 185 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten