In samenwerking met Friese Integraal Zorgakkoord (FrIZA) 06:50 Zorg, Life Sciences & Health

‘Onze droom is van Fryslân de gezondste regio van Europa maken’

‘Onze droom is van Fryslân de gezondste regio van Europa maken’
De zorg zoals we dat gewend zijn, staat onder druk. Als we niets doen, dan loopt de zorg vast en kunnen niet alle Friese inwoners meer rekenen op goede en tijdige zorg en ondersteuning. Wethouder Pieter van der Zwan (gemeente Smallingerland) en Sander van Bochove (Regiocoördinator IZA De Friesland) zetten zich daarom actief in voor de doelen die zijn afgesproken in het Friese Integraal Zorgakkoord (FrIZA).

De vraag naar zorg neemt al jaren toe. Dit komt vooral door de vergrijzing. Er zijn in verhouding steeds meer ouderen (65+) ten opzichte van jongeren en volwassenen, waardoor ook steeds minder mensen werkzaam zijn in de zorg. Hoe ouder men wordt, hoe meer zorg vaak nodig is, terwijl er nu al vaak een tekort aan personeel is. Bovendien zorgt de groeiende zorgvraag voor een uitdaging bij het betaalbaar houden van de zorg. De landelijke overheid heeft daarom samen met partners uit het werkveld in het Integraal Zorgakkoord (IZA) afspraken gemaakt over het veranderen (transformeren) van de zorg en welzijn.

Fries Integraal Zorgakkoord
“Het veranderen van de zorg in Friesland kunnen we niet alleen. Dat doen we met veel verschillende partners en vertegenwoordigers van de inwoners,” aldus wethouder Van der Zwan. Van Bochove vult aan dat Friese partijen zoals GGD, GGZ, zorgaanbieders, ouderenzorg, huisartsen, welzijn, gemeenten en onderwijs betrokken zijn. “Samen hebben we plannen gemaakt voor het Friese Integraal Zorgakkoord.”

Wethouder Van der Zwan, vertegenwoordiger voor alle achttien Friese gemeenten: “Onze droom is om van Fryslân de gezondste regio van Europa te maken. We moeten ons meer richten op preventie en het welzijn van inwoners, zodat iedereen zo lang mogelijk mee kan blijven doen. We willen daarom de typisch Friese ‘Mienskip’ belangrijker maken, zodat mensen in steden, wijken en dorpen weer meer naar elkaar omkijken en voor elkaar gaan zorgen. Daarmee hopen we dat mensen minder gebruik gaan maken van zorg en zo zorgprofessionals deels ontlasten.”

Recept voor welzijn geven
Een andere manier om te werken aan het toegankelijk houden van de zorg, is door te kijken of de juiste vraag op de juiste plek terechtkomt. Van Bochove geeft als voorbeeld dat een deel van de vragen die aan de huisartsen wordt gesteld geen medische oorzaak heeft. Daarom is er steeds meer aandacht voor ‘de vraag achter de vraag’. Wat is de oorzaak van de klacht? Als iemand met hoofdpijn bij de huisarts komt, kan dit veroorzaakt zijn door eenzaamheid of stress vanwege geldzorgen. In plaats van een recept voor medicijnen kan de huisarts dan ook een recept voor welzijn geven. De huisarts verwijst hiervoor patiënten door naar een welzijnscoach. Deze coach helpt door samen te onderzoeken welke behoefte de persoon heeft en zoekt vervolgens naar de beste oplossing. De welzijnscoach kan daarbij gebruik maken van een lokaal netwerk. Ze kunnen bijvoorbeeld afspreken dat de welzijnscoach een keer meegaat naar een sportvereniging of een welzijns- of culturele activiteit in het buurthuis.

Bloeizones zijn mooie voorbeelden
Lokale gemeenschappen als sociale basis zijn volgens Van der Zwan essentieel om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden. Dat betekent dat de inwoners leidend zijn als we het hebben over het sterker maken van de Mienskip. Organisaties in de wijken, kernen en dorpen maken hier ook deel van uit. In Fryslân zijn gelukkig al veel mooie voorbeelden van lokale gemeenschappen, zoals de Bloeizones.

Om een Bloeizone te worden, gaan de inwoners van een buurt, dorp of stad samen aan de slag om plannen te maken om meer te bewegen, gezonder te eten en samen activiteiten te ondernemen. Het doel is om samen gezonder te leven. “We gunnen alle inwoners een wijk, kern of dorp waarin je je thuis voelt en waar je elkaar helpt waar dat kan. Op die manier hopen we de zorg te ontlasten, zodat deze ook in de toekomst toegankelijk blijft als dat echt nodig is voor een inwoner. Daar hebben we ook u voor nodig. Alleen samen met alle Friese inwoners (en alle professionals) kunnen we de benodigde veranderingen realiseren!”

friza.nl

(Visited 97 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten