Opleidingscentrum Westpoort is sinds juni vorig jaar gevestigd in Meppel en rolt daarmee het brede aanbod aan opleidingen uit over Noord-Nederland. In Meppel worden onder meer asbestgerelateerde opleidingen verzorgd en een keur aan opleidingen op het gebied van veiligheid en mobiliteit.
Het opleidingscentrum ontstond als uitzendbureau in Amsterdam, met een specialisatie in havenfuncties. „Toen er steeds meer opleidingen verplicht werden gesteld voor die functies, hebben de toenmalige eigenaren in 2011 besloten om die opleidingen zelf te gaan verzorgen’’, vertelt eigenaar Mark Hoogweg. „Ze pasten de efficiëntie en klantgerichtheid van de uitzendbranche toe in het opleidingscentrum om klanten te ontzorgen. In 2017 is het uitzendbureau verkocht.’’ De naam Opleidingscentrum Westpoort verwijst nog altijd naar de locatie van de oorspronkelijke vestigingsplaats: industriewijk Westpoort in Amsterdam.
Overname
Mark Hoogweg is sinds dit jaar eigenaar van het bedrijf, waar hij al een aantal jaren werkte, onder meer als vestigingsmanager. „Dat was midden in de coronaperiode, die voor ons best uitdagend was, maar het was ook een leerzame periode waarin ik mezelf kon bewijzen. Toen de eigenaren een overnamekandidaat zochten, was ik er klaar voor.’’ De ondernemer greep vervolgens zijn kans toen in Meppel een opleidingscentrum overgenomen kon worden. Het betrof een opleider die gespecialiseerd was in het verzorgen van asbestgerelateerde opleidingen. Het pand op industriegebied Oeverlanden in Meppel was daar op ingericht en daarmee uitermate geschikt voor Opleidingscentrum Westpoort, die marktleider is in deze opleidingen.
‘We maken certificering makkelijk, snel en leuk’
De locatie in Meppel beschikt over drie leslokalen voor theorie, waardoor meerdere groepen er tegelijkertijd terechtkunnen voor opleidingen als BHV en VCA, maar ook voor opleidingen op het gebied van logistiek en transport. Er is een ruimte voor alle asbestgerelateerde opleidingen en een praktijkruimte waar cursisten onder meer kunnen oefenen met een heftruck. Westpoort biedt onder meer mogelijkheden om een heftruck- of reachtruckcertificaat te behalen, maar ook een orderpicktruckcursus te volgen. Voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs in het kader van code 95 biedt Westpoort verschillende opties, Hoogweg: „Van de 35 uur nascholing moet minimaal één cursusdag een praktijktraining zijn, maar verder kunnen cursisten kiezen uit veel verschillende theoriecursussen, zoals de cursus digitale tachograaf of VCA basis code 95. Voor de praktijkcursussen bieden wij Het nieuwe rijden en Rijoptimalisatie op de simulator aan. De opleidingsuren worden door ons bij het CCV geregistreerd en de cursist krijgt een digitaal certificaat.’’
Volledig ontzorgen
Volgens Hoogweg is de dienstverlening van Opleidingscentrum Westpoort gebaseerd op drie pijlers: makkelijk, snel en leuk. „De lesstof wordt luchtig gebracht. Onze docenten komen uit de praktijk en snappen dat cursisten geen overbodige theorie willen. Ze leren daarom bij ons alles wat nodig is om veilig en bekwaam te werken, maar op een toegankelijke manier. Ook voor werkgevers is verplichte certificering een belasting, dus we ontzorgen ze op alle fronten. Over het algemeen geldt bij ons: wie nu belt, kan morgen terecht. Code 95 voor chauffeurs kan binnen een week geregeld zijn. En lessen gaan bij ons altijd door, ook als dat betekent dat een docent lesgeeft aan één cursist. We bellen dan wel naar de klant om te vragen of men dat wil, maar een cursus schrappen is wat ons betreft geen optie want de cursist heeft erop gerekend en de werkgever heeft vaak vervanging geregeld.
Tot slot vinden we dat een opleiding ook leuk moet zijn. We zorgen voor een lunch, plannen voldoende pauzes in, maar houden ook het tempo erin zodat cursisten niet het gevoel hebben dat ze hun tijd beter hadden kunnen gebruiken. Doordat we zes dagen per week lesgeven, bieden we onze klanten veel mogelijkheden om te voldoen aan de verplichte certificering.’’
Er zijn zo’n 350 docenten verbonden aan Opleidingscentrum Westpoort waarvan er ruim honderd structureel voor het opleidingscentrum werken. Het zijn allemaal zzp’ers uit de praktijk en een aantal is intern opgeleid tot docent. Er wordt in diverse talen lesgegeven, altijd door een native speaker. „Met name VCA en BHV geven we vaak in het Pools en Roemeens’’, vertelt Mark Hoogweg. „Maar we hebben ook docenten die les kunnen geven in bijvoorbeeld Spaans, Turks of Arabisch.’’ Opleidingscentrum Westpoort is nog steeds gevestigd in Amsterdam, maar ook in Den Bosch, Waddinxveen en Sneek. Landelijk worden elk jaar zo’n 40.000 mensen opgeleid door Opleidingscentrum Westpoort.