In samenwerking met Smeding 14:50 Business to Business, Agri & Food

Out of the box in schaatsen:met Team Novus naar Milaan

De ontwikkeling van mens en sporter, internationale samenwerking, diversiteit en innovatie als basis voor de schaatssport. Het is geen idee, het is het internationale schaatsteam, Team Novus. Jong, ambitieus, gedreven en presterend. Klaarstomend voor de Olympische Winterspelen in Milaan. Gaat u mee?

„Reis met ons mee op weg naar de winterspelen in Milaan in 2026. Investeer, netwerk en ga mee.” Lieuwe Krol vat de missie voor de komende tijd samen. De schaatsers van Team Novus hebben al opvallende prestaties neergezet. Nu is het tijd om het fundament voor hun sportieve reis naar Milaan te waarborgen. Lieuwe Krol is de (voorlopig nog) onbezoldigd manager van het schaatsteam, dat is opgezet door de Australische coach Daniel Greig tezamen met een aantal Britse en Nederlandse schaatsers. Greig is een talentvolle sporter, engineer, ontwikkelaar van software voor de gezondheidszorg, ondernemer en gedreven wereldburger met oog voor innovatieve projecten. Team Novus is in slechts één jaar gegroeid van idee naar team. Met onder andere talentvolle schaatsers als Cornelius Kersten, Ellia Smeding, Sandrine Tas, Matthias Vosté, Dione Voskamp, Vanessa Herzog en Naomi Verkerk. Schaatsers die hun plek hebben gevonden en zich in korte tijd sterk hebben ontwikkeld. Allemaal merkten ze dat ze door een andere, innovatieve aanpak in korte tijd heel goed gingen presteren. Het zijn schaatsers die hun eigen levensweg bewandelen en trainen waar zij dat het liefste willen.


Artificial intelligence en data- analyse
Team Novus staat voor iets dat wij amper kennen. Niet een merk bouwen en kijken wie daar het beste bij past. Niet denken vanuit nationaal belang, omdat de sportwereld nu eenmaal zo georganiseerd is. Nee. Team Novus gelooft in de ontwikkeling van mensen, ze in hun kracht zetten, in samenwerking tussen landen en mensen. In trainingsmethoden die innovatief zijn, met maatwerk en dagelijkse data-analyse. Wie waar vandaan komt of welke overtuiging heeft, is niet van belang. Het gaat erom de ideale omgeving te faciliteren waarin zij elkaar mentaal, fysiek en commercieel sterker maken. Intrinsieke motivatie is het uitgangspunt en de katalysator, want winnen komt van binnenuit. Technologie maakt het mogelijk, waar je bent is niet van belang. Met behulp van artificial intelligence, apps en data-analyse kan er gestuurd worden, zodat de sporter op het juiste moment presteert.


„Daarom moet je mensen in hun kracht zetten. Doen wat je wilt doen, leer jezelf te ontwikkelen als mens. Dat is de belangrijkste voorwaarde om de beste te worden in je sport.” Zegt de enthousiaste getalenteerde coach Daniel Greig. „Leren ontdekken wie je bent en wat je kunt, sterker worden hoort daarbij. Als Australiër heb ik mijn weg geleerd in de internationale schaatswereld, een sport die in mijn land nauwelijks bestaat. Ik heb ontdekt hoe ik er wel kwam, mezelf kon redden, kon trainen. Ik moest rondkomen, toch zorgen voor de beste faciliteiten en mensen vinden die mij graag willen helpen. Ik heb ook ontdekt hoe groot schaatsen hier in Nederland is. Wat de romantiek en beleving is van de beweging, hoe diep dat gevoel leeft. Zo zijn er enorm veel mensen die in Thialf genieten van prestaties binnen het schaatsen.”


Ouderwets georganiseerd
„Tegelijk hoor ik de zorgen over een smalle internationale schaatstop. En toch, we blijven met z’n allen doen wat we al deden. Kijk naar sportbonden, het is op een ouderwetse manier georganiseerd. Het is denken vanuit nationaal belang: als je daar niet in past, dan mis je de steun die je nodig hebt. Dat alles heeft me gebracht tot het opzetten van iets dat bij deze tijd past. Want er zijn veel meer mensen die heel graag willen schaatsen, die talent hebben, ook buiten bekende schaatslanden en buiten de grote commerciële schaatsploegen. Wij concentreren ons op de kansen van deze schaatsers. Omdat ze talent en motivatie hebben. Wij helpen ze in hun mentale en fysieke ontwikkeling als mens en als sporter, we bieden individueel maatwerk voor hun training, waar dat ook is. Vanessa Herzog woont in Oostenrijk, dat is waar ze zich thuis voelt. Waarom zouden wij haar dan uit haar geliefde omgeving halen? Ellia Smeding en Cornelius Kersten hebben hun eigen bedrijf en vinden het fijn zo nu en dan samen te trainen in Spanje. Waarom moet ik ze dan vertellen dat ze bij het team op eén vaste plek moeten komen trainen op momenten die niet passend zijn voor hen? Het is niet nodig. Technologie is er juist om ze daarin te voorzien. Dat is mijn professie, ik ben opgeleid als engineer, ik heb een bedrijf in het ontwikkelen van software voor de gezondheidszorg. Daarom weet ik wat je kunt leren uit data-analyse, focus ik op innovatie en kan ik aantonen dat je niet per sé miljoenenbudgetten nodig hebt voor een sportploeg die presteert. Wij hebben dit jaar ruim zeven ton nodig om een basisprogramma te starten en de missie in Milaan te laten slagen voor onze sporters. Een sportteam zijn en prestaties leveren, kan effectiever en goedkoper met beter sportief resultaat. Op een manier die mensen in hun kracht zet. Dat doen we met Team Novus. We geloven in een schaatssport die internationaal zo breed mogelijk is, waar topsporters buiten de baan vrienden kunnen zijn en elkaar op de baan uitdagen om de allerbeste prestatie neer te zetten. Dat is het behoud en de toekomst van de schaatssport.”


Ondernemers gezocht

Lieuwe Krol vult aan. „Het team staat en groeit. Schaatsicoon Michel Mulder is er net bijgekomen als coach. Hij wil graag zijn ervaring delen, maar niet alleen maar schaatstrainer zijn, er is meer dat ik leuk vind, zei hij. Dat is precies de bedoeling, zeiden wij toen. Doe je ding zoals jij het wilt, maar draag bij waar je kunt. In die waarde bijdragen ligt ook de betrokkenheid van Thialf, dat graag het huis van de internationale schaatswereld wil zijn. Verbindend met een open houding naar de wereld, vanuit historie, kennis en betrokkenheid. Een machtig podium waar schaatsers bijeenkomen om van tijd tot tijd de beste prestaties neer te zetten. Een schaatstempel die model staat voor innovatie en internationalisering, voor het verbinden van mensen op gezamenlijke waarden. Met een publiek dat van die schaatsprestaties van al die sporters houdt. Dat is Team Novus en daar zoeken we mensen bij, ondernemers die houden van innovatie en out of the box denken. Met hen willen we ons netwerk ontwikkelen en uitbouwen. Samen op reis naar Milaan met onze sporters. En letterlijk in 2026 mee naar Milaan om te genieten van individuele prestaties van het team binnen deze grenzeloze prachtige internationale schaatssport.”


team-novus-skating.com

smeding.nl

(Visited 491 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten