Zorgen voor en passen op elkaar. Woonzorg Palsma Zathe in Leeuwarden is een kleinschalig thuis voor mensen met dementie. Onderscheidend door organisatievorm en visie. Eigenaar Lidy Bergsma over jezelf kunnen zijn en gezien worden.
De voormalige statige boerderij Palsma Zathe in Leeuwarden is sinds 12.5 jaar een bijzondere plek. Bijzonder door z’n unieke bewoners en door het hechte team dat vanuit intrinsieke motivatie voor hen zorgt en waar ook de familie er helemaal bij mag horen. Natuurlijk ook bijzonder door z’n vrije ligging aan de westkant van Goutum, te midden van weilanden en grenzend aan de sloepenroute. Maar in de eerste plaats door Lidy Bergsma die met een achtergrond als verpleegkundige haar eigen zorgbedrijf in 2012 begon.
Kleinschaliger, maatwerk. „Palsma Zathe is een kleinschalige woonzorgvorm, geschikt voor maximaal zeventien bewoners (waarvan drie echtparen) die in hun eigen appartement op de begane grond wonen en naar eigen keuze gebruik kunnen maken van de gezamenlijke ruimtes als huiskamer, serre, tuin en orangerie. Zelf woon ik met mijn man in het voorhuis. Palsma Zathe fungeert als een vervangend thuis, als thuis wonen niet meer verantwoord is. Een thuis waar korte lijnen zonder overhead een belangrijke pijler is. Dat maakt mogelijk wat we doen en hoe we het doen, met ons team en vrijwilligers. We zorgen vanuit de visie dat ieder mens recht heeft op een leven dat voor hem of haar de moeite waard is. Waar hij of zij zoveel als mogelijk van kan genieten. We gaan uit van wat de bewoner kan en wil. Daarbij past dat onze bewoners, als ze dat willen, ook een beetje voor elkaar zorgen. Welzijn is leidend, naast uiteraard goede zorg in een veilige omgeving, voor ieder die hier woont en werkt. Dat maakt Palsma Zathe: zo kan een thuis voor mensen met dementie ook zijn.”
Leven en genieten
Wat José Hobert betreft zijn dat geen loze woorden. Haar vader woont hier nu ruim een jaar in een het appartement dat hij naar eigen wens mocht inrichten en heeft het er heerlijk naar z’n zin. Kan zijn wie hij is als geboren Twent die pas later naar Friesland verhuisde. ,,Dit voelde voor hem meteen als thuis, het is een verademing”, vertelt ze. ,,Hij leeft op en geniet, dat is heel fijn om te zien. Voor mij als familie mag ik deel uitmaken van zijn leven hier, we helpen en denken mee. Lidy en het hele team stralen uit wat ze willen zijn. Hier zorgen mensen voor en passen ze op elkaar. Zij maken het mogelijk dat mensen met dementie betekenis hebben en zo lang mogelijk kunnen blijven genieten.”