In samenwerking met Paques 11:25 Duurzaam / Circulaire economie, Innovatie / Onderzoek, Techniek / Maak- en procesindustrie

Paques: passie voor de zuiverende werking van een bacterie

paques

Toonaangevend in biologische (afval)water- en gasbehandeling. Geworteld in Balk, wereldwijd vermaard. Na de overname door het SKion Water is Paques sterker dan ooit. SKion Water CEO Reinhard Hübner en Paula González, algemeen directeur Paques Europe, over het belang van constante innovatie. Durf te doen.

Kennisuitwisseling staat centraal in de proeftuin Biobizz, de water- en biobased technologiehub voor noordelijke start- ups die Paques met steun van provincies Fryslân, Drenthe, Groningen en SNN ontwikkelde. Het opschalen van idee naar markt vraagt om kennis en faciliteiten en zo beschikt Biobizz in Balk over een groot laboratorium en de steun van tal van experts. Het draait om afstemmen op de vraag, opschalen van productie en introduceren op de markt: een proces waar Paques decennia geleden stond. Inmiddels geniet dat bedrijf wereldwijd goede naam en faam dankzij baanbrekende installaties waarin bacterien op basis van anaerobe technologieën organisch afval in water omzetten in biogas. Het innovatieve ondernemerschap dat in Balk zo duidelijk een gezicht heeft gekregen, past ook moedermaatschappij SKion GmbH. Eind 2020 nam toen nog minderheidsaandeelhouder SKion de resterende aandelen van de familie Paques over en kwam het bedrijf onder de vleugels van de Duitse investeringsmaatschappij.

Impact vergt tijd en geld

CEO Dr. Reinhard Hübner van SKion Water: „We zijn er tros op dat Paques deel uitmaakt van onze groeiende groep gespecialiseerde watertechnologie- en afvalwaterbedrijven onder de naam SKion Water. Paques was in 2011 onze eerste investering in watertechnologie. Het blijven zorgen voor toegang tot schoon water overal ter wereld is één van de grootste uitdagingen in onze toekomst: de toenemende vraag naar water gaat altijd gepaard met een afnemend aanbod van schoon water. De vervuiling van bestaande watervoorraden blijft toenemen en het is onze missie bij te dragen aan het duurzaam helpen oplossen. Waar we in Nederland en Duitsland gezegend zijn met onze watervoorraad en waterkwaliteit, is het in veel regio’s en landen juist een groeiend probleem. Paques geniet op dat gebied wereldwijd respect, we bouwen voort op wat de familie Paques heeft neergezet. SKion is een wereldwijd platform van zelfstandige bedrijven met ieder hun eigen expertise. Wij hebben de investeringsmogelijkheden die vereist zijn om te groeien in watertechnologie; een branche die volstrekte focus, een lange adem en substantieel geld vereist om wereldwijd impact te kunnen hebben. De bedrijven van SKion Water maken gebruik van elkaars kennis, kunde, technologieportfolio en klantengroep om te kunnen groeien. Met de overname heeft Paques de financiele middelen gekregen om haar positie en impact te versterken als oplossingsgerichte partner op gebied van water- en afvalwaterzuivering voor een groeiend aantal bedrijven en organisaties. Dat vereist dat je blijft investeren in innovaties die de water- en koolstofvoetafdruk verkleinen en waardevolle hulpbronnen terugwinnen. Grote industrieën en nutsbedrijven willen daarbij voor hun stabiliteit vaker dan voorheen ontzorgd worden met complete oplossingen en diensten: daarom groeit Paques de komende jaren van technologiepartner naar contractpartner. De groeipotentie is goed, zowel hier op het hoofdkantoor in Balk als op haar internationale locaties.”

‘Toegang tot schoon water blijft wereldwijd een grote uitdaging’

Durf te doen

Constante innovatie is de leidraad van SKion Water en het staat bij Paula González-Contreras bijna op het voorhoofd geschreven. Als meisje van zeventien is ze begeesterd door biologie en de werking van bacterien. Ze gaat engineering studeren in haar thuisland Chili en daar op de universiteit leert ze een Wageningse deeltijdprofessor kennen die haar uitnodigt voor drie maanden stage. Ze ontdekt de NoordwestEuropese levenshouding en vertrekt definitief naar dat hoopvolle continent. Ze leert het wereldvermaarde bedrijf Paques kennen en vanaf dat moment is dat haar doel. Negen jaar geleden komt ze er werken na postdoctorale studies bij Wetsus, Universiteit Wageningen en management in Rotterdam. Sinds drie jaar is Paula González algemeen directeur van Paques Europe en is Cees Buisman van Wetsus naast lid van de Raad van Commissarissen van Paques, ook haar mentor. „Durf te doen is het motto van Jos Paques en dat spreekt me heel erg aan. Ik ben een doorzetter en ik wil maatschappelijk impact maken met behulp van technologie. Bacterien zijn onze inspiratie, als wij klantproblemen oplossen dan is dat technologisch vernieuwend en groen.”

Het productieteam van Paques in Balk

Diversiteit en tolerantie

Nederland maakt haar bewust van het belang van een tolerante levenshouding en de acceptatie van anderen en daarom kiest ze vijf jaar geleden voor de Nederlandse nationaliteit. „Ik heb er voor gekozen hier te blijven, in dit heerlijke land dat me zoveel kansen heeft geboden. Ik kan hier leven en werken vanuit mijn perspectief, als vrouw. Vrouwen hebben veel kwaliteiten die passen bij wat er maatschappelijk moet gebeuren en waar wij hier aan werken. De focus, de wil om te innoveren, samenwerken, de ander in zijn kracht zetten, het algemene belang stellen boven het eigene, dat is wat vrouwen prima past. Het ‘durf te doen’ van Jos Paques mogen vrouwen nog wel meer doen, want we zijn vaak te bescheiden. Daarom geloof ik in diversiteit, in een mix van culturen, gender en talen. Daarin komt het beste naar boven: het gaat om het talent dat je hebt en mag inzetten. Ruimte krijgen voor ontwikkeling, leren dat je keuzes hebt, nieuwsgierig en vernieuwend willen zijn. Ik hoop dat meer vrouwen willen ontdekken waar ze goed in zijn, want ik geloof dat we de kracht en competenties van vrouwen nodig hebben om stappen te zetten. Als ik daar een voorbeeld in kan zijn, vind ik dat prima. Ik heb de kans gekregen bij Paques en die ingevuld zoals ik die vanuit mijn cultuur, mijn opleidingen en ervaring het beste denk in te vullen: tijd nemen voor mensen, luisteren naar wat de ander je meegeeft. Eerst bevragen, dan besluiten nemen. Ik ben bereikbaar en aanspreekbaar en zo kijk ik ook naar mensen die hier graag willen werken, in de sfeer van passie, technologie en durven doen. De deur staat daarom open voor wie nieuwsgierig is naar Paques en wil bijdragen aan onze missie.”

www.paques.nl

(Visited 14 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten