In samenwerking met 's Heerenloo / De Noorderbrug 06:50 Zorg, Life Sciences & Health

Passende zorg bij niet-aangeboren hersenletsel

In Nederland leven zo’n 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En elk jaar komen daar ongeveer 130.000 mensen bij. NAH kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk, herseninfarct, tumor, hartstilstand of hersenbloeding. Het is letsel dat ontstaat na de geboorte. Er wordt daarom vaak gesproken over een ‘breuk in de levenslijn’, waarbij het leven voor NAH heel anders is dan het leven na NAH. De gevolgen kunnen uiteenlopen van milde problemen, tot ernstige fysieke en emotionele uitdagingen. In hun zoektocht naar passende zorg, komen veel mensen uit bij ’s Heeren Loo De Noorderbrug.

Woonzorg

Mensen die door hun hersenletsel niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, kunnen een nieuwe thuisbasis vinden in één van de wooncentra van ’s Heeren Loo De Noorderbrug. In zo’n wooncentrum hebben mensen een eigen woning en kunnen ze 24 uur per dag een beroep op zorg doen. Naast begeleiders zijn er behandelaren, zoals fysio- en ergotherapeuten, gedragswetenschappers, revalidatieartsen en logopedisten. Samen helpen zij cliënten antwoord te vinden op belangrijke vragen als: Wat wil je? Wat kun je? En wat heb je nodig?

Iedereen werkt vanuit de overtuiging dat eigen regie en zoveel mogelijk op eigen kracht de kwaliteit van leven verbetert. Zelfredzaamheid en deelname aan de maatschappij zijn hierbij belangrijke uitgangspunten

Thuisbegeleiding bij NAH

Naast woonzorg, is er thuisbegeleiding mogelijk. Een ambulante begeleider ondersteunt cliënten bij het inrichten van het leven zoals zij dat voor zich zien. Ook hier speelt eigen regie een grote rol.

Talenten ontdekken en ontwikkelen

Voor dagbesteding kunnen mensen terecht in één van de 10 talentencentra. Hier kunnen zij nieuwe dingen leren, creatief bezig zijn, sporten, lotgenoten ontmoeten en sociale contacten opbouwen.

Kevin, begeleider: “In ons talentencentrum heb ik een sportschool voor mensen met nietaangeboren hersenletsel opgezet. Hierdoor kunnen we onze cliënten iedere dag sport en beweging bieden, wat ontzettend belangrijk is. Ook zijn we met onze sportschool een verlengstuk van de fysio’s en maken we samen een passend bewegings- /fitnessschema. Waar ik het meeste plezier en trots uit haal, is dat we een sportruimte hebben kunnen realiseren waar mensen met NAH in alle rust aan hun fysieke herstel kunnen werken.”

Meer dan 50 jaar aan kennis en ervaring

NAH verandert iemands leven ingrijpend. Zowel lichamelijk als emotioneel; in één klap of juist heel geleidelijk. In hoeverre herstel mogelijk is, is afhankelijk van de plaats, grootte en ernst van het hersenletsel. De Noorderbrug biedt al meer dan 50 jaar zorg, ondersteuning en behandeling aan mensen met NAH. In verschillende vormen. Het uitgangspunt is altijd dat iemand een zo zelfstandig en volwaardig mogelijk leven kan leiden.

sheerenloo.nl/denoorderbrug

(Visited 15 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten