Veilige en voldoende netwerkcapaciteit verzorgen voor het mkb, overheden, cultuur, zorg en onderwijs. DDFR IT Infra & Security in Leeuwarden is de vertrouwde partij voor complexe en veilige verbindingen. Altijd alert op wat er op je afkomt, “zo leuk om te doen”. Else Maria van der Meulen over de nieuwe 200 Gig backbone en kansen om in Noord- Nederland te groeien.
„We zijn een techneutenclubje, zeker. Wij hebben plezier in wat we doen. Voor veel bedrijven zijn we een partner van toegevoegde waarde met het ontwerpen, installeren, beheren en exploiteren van complexe computernetwerken. In mei bestaan we al weer twintig jaar. We zijn van toegevoegde waarde voor onze klanten omdat we extern en intern zorgen voor voldoende internetbandbreedte en stabiele, hoogwaardige, goed beveiligde netwerkverbindingen. Voor automatiseringsbedrijven zijn we vaak aanvullend vanwege onze specialistische kennis op het gebied van infrastructuur. En dat doen we met tien mensen, allemaal met hetzelfde enthousiasme, met liefde voor de techniek. Het zal niet verbazen dat ook wij mensen zoeken, wie niet? Een goede netwerkengineer zou ons goed passen. Goed om je heen kijken: onze laatste netwerkengineer is een vrouw uit Iran, die in Teheran heeft gestudeerd en naar hier is verhuisd om bij haar Nederlandse partner te kunnen wonen. Zij blij, wij blij. Ik vind dat wel bijzonder, omdat wij nauwelijks vrouwen in it- netwerkfuncties zien, maar heel fijn dat we elkaar zijn tegengekomen. Ik blijf er voor pleiten dat vrouwen op jonge leeftijd leren inzien dat de keuze voor techniek ook voor hen heel gewoon kan zijn.”
200 Gig backbone naar Amsterdam
Else Maria van der Meulen is het schoolvoorbeeld van vrouw in de techniek. Van huis uit, want haar vader zette het bedrijf ooit op. Hij overleed onverwacht en Else Maria zette het bedrijf vanaf 2007 voort. In 2020 verkocht ze Datacenter Fryslân om zich vanaf dat moment alleen nog maar te richten op het uitbouwen van netwerkdienstenbedrijf DDRF IT Infra & Security. Het bedrijf investeerde onlangs in de upgrade naar 200 Gig van de eigen backbone naar Amsterdam en de overstap naar zogeheten darkfibers (nog in gebruik te nemen glasvezelverbindingen). Daarnaast levert het cloudconnectiviteit, de verbindingen naar alle grote cloudproviders zoals Google, Amazone, Microsoft, Oracle, Salesforce, Cloudfralre en SAP. Daarmee kan DDFR voorzien in de behoefte bij het groeiende aantal klanten en is het bedrijf voorbereid op de verdere groei in de komende jaren. „Dit is een belangrijke stap, omdat we daar goed mee vooruit kunnen. Het biedt onze grote klanten nieuwe mogelijkheden zoals redundant lichtpaden en 10 tot 100 Gig verbindingen richting Amsterdam. Het voorziet in behoefte naar bestaande klanten en nieuwe klanten in het noorden, want we richten ons niet alleen meer op Friesland, maar op het hele noorden.”
Met plezier een bijdrage leveren
Afgelopen jaar studeerde Else Maria van der Meulen af in Computerscience op de invloed van botnets, de technologie waarmee criminelen meerdere computers, netwerken en aangesloten apparatuur infiltreren en proberen over te nemen. Het legt meteen de vinger op een zere plek: beveiliging. „Hoe meer digitalisering en automatisering in ons dagelijks leven zijn gekomen, hoe interessanter het is geworden voor criminelen om daar geld aan te verdienen. Het is uiterst complex geworden en het stelt hoge eisen aan wat we doen en hoe we iets doen. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar we kunnen nooit meer zonder. Hoe meer netwerken wij allemaal op allerlei manieren aan elkaar koppelen, hoe kwetsbaarder we zijn. Het voorbeeld van de koelkast die is gekoppeld aan je pc of smartphone: zorg jij zelf voor regelmatige verversing van je wachtwoord? Hoe zit het met andere apparaten, zoals je CV, je beveiliging, de deurbediening? En dat is alleen nog maar in je privé- situatie; als je het bekijkt op bedrijfs- of organisatieniveau zit je met veel meer en grotere kansen van indringen. Daarom zijn we voortdurend alert: we hebben de verantwoordelijkheid onze klanten zo optimaal mogelijk te beschermen en ze zo goed mogelijk te informeren, te zorgen dat zij en alle mensen die er werken, zich zo goed mogelijk bewust zijn van gevaren en de mogelijkheden zich er tegen te wapenen.
Wij richten ons op de beveiliging van netwerken, maken scans om dat inzichtelijk te krijgen en de oplossingen naar meer veiligheid. We hebben een anti-DDOS dienst, we installeren firewalls op maat en samen met onze partner BeveiligMij bieden we trainingen om de awareness in het bedrijf te verhogen. Bij die veiligheid hoort ook dat we ieder jaar opnieuw gecertificeerd worden op het gebied van informatiebeveiliging (ISO27001 en NEN 7510), zodat al onze klanten zeker weten dat wij correct omgaan met al hun gegevens, ook van patiënten in het geval van zorginstellingen. Hoe bescheiden het ook is in het grote geheel, we leveren een wezenlijke bijdrage aan veilige verbindingen en dat is ook ons plezier.”
Leer anders te zijn
Langzaamaan ontstijgt DDFR Infra & Security de Friese grond. „Met wat we doen en de manier waarop zien we kansen om verder te groeien. We zijn er op voorbereid en we zien de mogelijkheden. Nee, ik vertel nog niet waar we mee bezig zijn, maar het is wel leuk. We groeien niet om te groeien, maar omdat we kansen zien die passen bij hoe we tegen de wereld aankijken. We houden van wat we doen en wat we kunnen betekenen. Daar passen mensen bij die geleerd hebben dat je gerust anders mag zijn, dat je een kritisch vermogen mag hebben. We hebben nog steeds de neiging onze kinderen langs traditionele man- vrouwlijnen op te voeden. Ik vind dat jammer, laat kinderen ontdekken wat ze leuk vinden, wat ze graag doen. Beperk ze niet, leer ze gerust anders te mogen zijn, te zijn zoals ze willen. Het maakt bijvoorbeeld dat we tien specialisten in huis hebben die van uitdagingen houden, kritisch meedenken vanuit de mind- set altijd te gaan voor het beste resultaat. Dat geeft ons vertrouwen naar de toekomst, want in IT infra en security is kwaliteit altijd leidend.”