Rinze Joustra van Rinagro Smart Farming is bezorgd over de huidig ontwikkeling van uitstoot, van ammoniak, methaan en zwavelwaterstofverbindingen, deze nemen alleen maar toe. Met name door de zogenaamde technische oplossingen word het probleem niet bij de bron aangepakt „Wij kunnen de balans herstellen met onze gepatenteerde producten: ze maken bodemleven op korte termijn weer mogelijk!”
Rinze Joustra heeft een heldere missie: agrarische ondernemers helpen om een maximaal rendement te halen uit hun organische mest en zo een bijdrage leveren aan duurzaam landbouwbeleid met minder emissies van broeikasgassen. Rinagro Smart Farming levert producten die in Nederland, Duitsland, de VS en China gepatenteerd zijn. Enkele voordelen: het veranderde bodemleven voorkomt stikstofverliezen door het tegengaan van denitrificatie, daling van kunstmestverbruik, vermindering geur- en emissies, hogere voederwaarde van gras dankzij méér ruw eiwit, stijging van de Onbestendig Eiwit Balans en een hoger aandeel Darm Verteerbaar Eiwit, kostprijsverlaging in akkerbouw en dierhouderij en geen uitspoeling van stikstof. Wel internationaal gepatenteerd en toch staat Rinagro’s toevoegmiddel AgriMestMix niet op de RAV-lijst. „Bij wetenschappers slaan onze bevindingen niet aan. Maar honderden boeren in binnen- en buitenland bewijzen iedere dag dat het werkt.”
Rinze Joustra: „Mestkelders zijn doorgaans een omgeving vol rottende bacteriën, die leven zonder zuurstof. Zodra je lucht toevoegt b.v. bij het mixen van de mest ontstaan schadelijke gassen zoals ammoniak, methaan en zwavelwaterstofverbindingen. Onze mix met bacteriën doet exact het tegenovergestelde en bindt stikstof organisch in eiwitten. Daardoor wordt stikstofverlies via gassen en uitspoeling voorkomen. In feite is het de omkering van een proces: van rotting naar rijping, van dood naar leven. Door de vertering van organisch materiaal, blijven de nutriënten in de mest of in de compost en is groei mogelijk.” Een recent vierjarig onderzoek van Wageningen bevestigd deze resultaten.
Melk met meer eiwit en een lager ureum
„In het huidige landbouwsysteem met dichte mestkelders en stalvloeren en het gebruik van de huidige drijfmest, komen rottende bacterien uiteindelijk in aanraking met lucht. Daardoor ontstaan de schadelijke gassen, in bodem en via uitspoeling ook in oppervlaktewater. Op deze manier breken we biochemische processen af in plaats ze te stimuleren. Je zorgt voor een afstervende omgeving in de bodem. Keer het proces om: stuur op leven. Met onze bacteriën voor mest- en bodembehandeling zorg je ervoor dat bacteriën actief de stikstof vastleggen in eiwitten. Die worden in de vorm van aminozuren uitgewisseld en vormen zo een belangrijke bouwsteen voor eiwit in gras. Het gras krijgt daardoor een hogere voedingswaarde. Het gevolg is gezonder vee, dat meer melk produceert met een hoger melkeiwitgehalte, maar een lager ureumgehalte.” Joustra heeft zijn producten zoals AgriMestMix zelf ontwikkeld. Op dit moment werkt zo’n tien tot vijftien procent van de boeren in Nederland, Duitsland en Denemarken met zijn gepatenteerde vinding. „Het is een uniek mineralenmengsel. Het helpt in mest en bodem belangrijke biochemische processen op gang, het stimuleert de groei van micro-organismen waardoor stikstof behouden blijft en drijfmest met bodem verbetert. De gebonden ammoniumstikstof komt voor het gewas eerder en gelijkmatiger vrij en werkt effectiever. En er vindt geen uitspoeling meer plaats in het najaar van de kostbare nitraatstikstof.” De unieke gepatenteerde bacteriecultuur van Rinagro Smart Farming is een eigen vinding, die volgens Rinze Joustra voor een verlaging zorgt van emissies, voor een betere werking in de bodem, een sterkere beworteling en een betere groei van gras.
Omdat onze bacteriën belangrijke mineralen vrijmaken voor planten zodat zij deze kunnen opnemen, waardoor ze weer in de juiste verhoudingen terug keren in onze gewassen. Voor volkstuinen belangrijk en voor meer smaak aan groenten enz.
Behandelen van digestaat uit vergisters van belang
Joustra waarschuwt voor grotere problemen als we doorgaan op de ingeslagen weg. „Met injecteren van drijfmest uit mestkelders met een rotte leefomgeving komen we nooit uit de huidige stikstofproblematiek. Door de mest te injecteren in de bodem, krijg je hetzelfde proces als bij het mixen in de mestopslag. De anaerobe bacteriën komen in aanraking met lucht en produceren daardoor gas en vergassen de bodem. Daardoor verdwijnt langzaam het leven uit de bodem, ze sterft feitelijk verder af. Het is een negatieve omgeving waarin steeds minder leven mogelijk is en daardoor steeds meer vatbaar wordt voor ziekteverwekkers. Ik kom regelmatig in Denemarken, waar je het probleem ziet verergeren omdat er veel mest in de vorm van digestaat uit vergisters komt. Dat digestaat is nu juist zieke mest, die in toenemende mate veroorzaker is van salmonella uitbraak.”
Met Rinagro brengt Joustra producten met bacteriecultuur op de markt, die zorgen voor leven en groei in de bodem. De twee hoofdproducten zijn AgriMestMix en Compost-O. „Het principe van deze bacterietoevoeging werkt in brede zin, zowel bij het verbeteren van mest als bij composteren, op grote schaal zoals met bermgrassen of op kleine schaal bij huishoudens in de composthoop. We hebben de afgelopen jaren uitgebreide proeven gedaan met bermgrassen zonder beluchting in de gemeente Leeuwarden. Door toevoeging van onze bacteriecultuur verbetert en versnelt het proces. De uitkomst is dat het behandelde bermgras als gemineraliseerde bemesting kan worden ingezet, zonder dat er sprake is van uitspoeling van kostbare nitraat. Toevoeging van Compost-O levert een gezonder, beter product op in kortere tijd.”
Leven van een gezonde bodem
Jaren werkte Joustra met Rinagro Smart Farming vanuit Piaam; zeven jaar geleden kocht hij een locatie aan de Bredijk in Leeuwarden. Er was meer ruimte nodig voor laboratoriumonderzoek en het testen van producten. Bovendien brengt het Rinagro als innovatief bedrijf in het effectiever gebruik van eiwitten, ook letterlijk dichter bij kennisinstellingen zoals Van Hall Larenstein en de samenwerkende partners in het Dutch Dairy Centre en de Water Alliance. Aangemoedigd door het succes van zijn bacterieculturen op een gezond bodemleven en het bijdragen aan verlaging van emissie, wil Rinze Joustra opschalen.
„Op dit moment is onze productie nog lokaal en deels handmatig. We richten ons de komende tijd op de mogelijkheden die productie te automatiseren, zodat we nationaal en internationaal verder kunnen groeien. Onderzoek en praktijk leren dat onze bacteriecultuur positief bijdraagt aan beter en gezonder bodemleven. Waar balans is in de processen, is leven mogelijk en daardoor groei. Dat biedt perspectief voor melkveehouders, varkenshouders, paardenhouders, akkerbouwers en volkstuinen iedereen die baat heeft bij een gezonde bodem.”