In samenwerking met Milling Company Europe (MCE) 16:50 Duurzaam / Circulaire economie, Innovatie / Onderzoek

‘Samen zijn wij de expert in de bio-economie’

mce

Bij Milling Company Europe (MCE) in Emmen worden nieuwe producten van organische reststromen uit de landbouw – biomassa – gemaakt. In het oog springt het onderkomen, inclusief proeftuin voor collega-ondernemers. Dat is de ruim 50 meter hoge voormalige fabriek van Agrifirm op een zichtlocatie aan de Emmer Rondweg.

MCE bestaat nog maar vier jaar en maakt onder meer brandstofkorrels voor biovergisters, krachtvoer als het ware. De vergisterpellet die is ontwikkeld door MCE verhoogt de gasopbrengst significant. Samenwerkend met directeurgrootaandeelhouder Harry Pot – de man van onder meer de techniek en productie – en directeur-grootaandeelhouder Louis Wittendorp, die zich richt op de financiën en algemene bedrijfsvoering, vormt de geboren Friezin Eelkje Oldenburger het managementteam van het bedrijf. De vijftigjarige inwoonster van Bad Nieuweschans zet zich nu ruim anderhalf jaar in voor de onderneming in Emmen. Ze is er parttime directeur business development en houdt zich (intern) bezig met onder meer verandermanagement en innovatie. „Ik probeer nieuwe innovatieve verdienmodellen binnen ecosystemen voor elkaar te krijgen door de juiste partijen samen te brengen”, vertelt Oldenburger.

Een project dat aanspreekt – en dat ook nog eens om de hoek – is een samenwerking met onder meer Drents Bakkie in Emmen van ‘koffiebaas’ Ruben Haak. „Dat is erg leuk om over te vertellen”, weet Oldenburger. „Met koffiedik – dat is het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie – worden allerlei toepassingen ontwikkeld. Het verwaarden van deze afvalstroom pakken we op vanuit de ‘tripple helix’. Onderwijs, ondernemers en overheid zijn betrokken. Ruben kwam met het idee om, nadat wij niets meer met het materiaal kunnen, een betekenisbos te stichten in Emmen. Bomen, blauwe bes en brandnetels groeien erg goed op compost van koffiedik.” Vooral brandnetels – voor het maken van brandnetelthee – spreken Oldenburger aan als fervent drinker van brandnetelthee. „Ook worden kopjes gemaakt van gedroogd koffiedik. Hoe leuk, duurzaam, maatschappelijk verantwoord én ook nuttig is dat?”

Oldenburger houdt zich al met al bezig met onder meer de ontwikkeling en dus ook professionalisering van MCE, waar duurzaamheid en winstgevendheid verbonden zijn. Daar hoort – zeker vanwege de huidige digitalisering – ook een gloednieuwe website bij, die in april de huidige moet gaan vervangen. „Het mooie is dat door de nieuwe site ook echt een uniek verhaal wordt verteld, waarmee we meer naar buiten kunnen treden. We zetten door onze bezigheden de regio op de kaart, maar dit kan altijd beter. Zeker ook de nieuwe site, PR en marketing moeten daaraan bijdragen. Veel mensen – en daarmee doel ik uiteraard niet op klanten en de industrie – hebben geen idee van wat we precies doen.”

Circulaire economie

Oldenburger vervolgt: „Als bedrijf doen we ook gezien ons pand aan circulaire economie. Ons huidige onderkomen stond best lang leeg, maar heeft door onze komst een nieuw leven gekregen. In onze vooruitstrevende proeftuin krijgen andere bedrijven de kans om hun innovaties te testen. Dit kunnen bestaande en beginnende bedrijven zijn, maar ook zeker studenten. Hopelijk kunnen we die laatste groep vanaf september weer volop ontvangen, want jongeren hebben zeker de toekomst.”

‘Wij werken graag samen met NHL Stenden, de Hanzehogeschool en de andere onderwijsgroepen in heel Nederland’

Door MCE worden uit biomassa ook strooisels gemaakt ten behoeve van mens en dier. „Neem bijvoorbeeld slachtkuikens, die zere pootjes krijgen door het lopen. Door ons strooisel kan die pijn tegengegaan worden.” Verder is MCE betrokken bij biobased bouwen: dat is een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is. Oldenburger houdt van samenwerkingsverbanden om verder te komen. „Je kunt niets puur alleen doen, vind ik.” Zeker is dat voor MCE Emmen in de biomassa-industrie uitdagingen blijven opduiken om op te lossen vanwege de huidige maatschappij.

MCE wil graag de grootste proeftuin in Nederland worden op het gebied van valorisatie van reststromen uit de agri food en feed. Oldenburger: „Wij gaan ervoor om dé expert te zijn voor de overheid op het gebied van verwaarding van deze reststromen. Wij werken daarnaast graag samen met NHL Stenden, de Hanzehogeschool en de andere onderwijsgroepen in heel Nederland.”

Een gemiddelde werkdag van Oldenburger in dienst van MCE bestaat vooral uit het bouwen van ecosystemen vanuit horizontaal denken. „Dit is voor mensen die graag vanuit verticaal zakendoen best een uitdaging. Gelijkwaardigheid, gedragen verantwoordelijkheid en samen succes vieren: daar gaat het om. Veel (na)denken dus en gesprekken voeren. De uitdaging zit in het realiseren van wat bedacht is door anderen en mijzelf. Ik vind het fijn om samen te kunnen bouwen aan de bio-economie. Daarin zijn wij samen de expert.”

www.mce-emmen.nl

(Visited 40 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten