In samenwerking met LIFE Cooperative 06:50 Zorg, Life Sciences & Health, Innovatie / Onderzoek

Samenwerken als sleutel naar succes

Het is alweer tien jaar geleden dat LIFE Cooperative het levenslicht zag. Doel was en is om noordelijke bedrijven die actief zijn op het gebied van Life Science & Health (LSH) te verenigen en uit die samenwerking allerlei voordelen te halen. Denk aan het aantrekken en bouwen van fondsen, opleidingen, investeringen, faciliteiten en projecten, die voor afzonderlijke partijen onbereikbaar zijn en waar mogelijk kruisbestuivingen te realiseren. LIFE Cooperative als loketfunctie, met als doel de groei van de sector.

Anno 2024 zijn er 65 bedrijven bij de LIFE Cooperative aangesloten, die werk bieden aan meer dan 4.500 fte. „En de groei is er nog lang niet uit, integendeel”, zegt directeur Peter Ketelaar. De sector groeit namelijk sterk. „We willen bovengemiddeld groeien ten opzichte van de economie. Dat lukt, in de afgelopen tien jaar zijn we gemiddeld 7 procent gegroeid.” Hij verwacht dat het aantal aangesloten bedrijven de komende vijf jaar groeit naar 90 en dat er dan 7.500 mensen bij deze bedrijven aan het werk zijn. „De sector telt elk jaar zo’n 350 vacatures en dat betekent dat er continu mensen opgeleid moeten worden. Dat moet je gecoördineerd doen, samen met de onderwijsinstellingen, zodat de juiste opleidingen worden aangeboden, die goed aansluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven.”

Risico’s delen

„Het is niet haalbaar wanneer elk bedrijf dat afzonderlijk zou moeten doen”, vult hoofd business development Ronald Hesse aan. „LIFE Cooperative kan daar een rol in spelen. Net zoals we dat doen bij het op gang helpen van start-ups. Uit het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen komen veel ideeën voort, waar bedrijven mee aan de slag gaan. Daar zit veel risico in, ook op het gebied van financiering. De LIFE Cooperative zet in op goede fondsen en begeleiding daar naartoe, door deze op te zetten of aan te trekken, zodat deze bedrijven vooruit kunnen.”

„Daarnaast brengen we start-ups in contact met experts”, gaat Peter Ketelaar verder. „Zij helpen bijvoorbeeld bij het opstellen van een solide businessplan. Dus we faciliteren, zorgen voor financiële middelen en bieden expertise aan. Verder willen we waar mogelijk kennis uitwisselen en verbinden.” „Het gaat er immers om dat we voor elk bedrijf dat is aangesloten bij LIFE Cooperative de juiste expertise beschikbaar proberen te maken. Je moet ook de weg weten in wet- en regelgeving, financieringen, subsidies, etc. Dat kunnen we leveren, omdat we goede contacten hebben op en rondom de Campus Groningen. En niet alle investeringen zijn direct terug te verdienen, maar je moet ze wel doen anders verlies je de concurrentiestrijd. En concurreren doen we in Noord-Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van geneesmiddelenonderzoek & ontwikkeling zijn we leidend in Europa.”

Anticiperen

Een onderwerp dat binnen life science regelmatig terug komt is anticiperen. „Noem het innovatieve voorhoedetechnologieën”, zegt Ronald Hesse. „Het eerste project, waar wij al drie jaar geleden mee zijn begonnen, landt nu. Dat betekent dat we ook de opleidingen daarop hebben afgestemd. Het is een diepte-investering waarmee je vooruit loopt op toekomstige ontwikkelingen. Omdat we dat in Noord-Nederland goed hebben opgezet, ontvangen we nu tientallen miljoenen euro’s aan subsidies, waarmee allerlei ontwikkelingen verder worden geholpen.

Ronald Hesse spreekt in dat verband van onontgonnen diamantjes, die de komende jaren hun beslag gaan krijgen. „Denk bijvoorbeeld aan drug delivery, waarbij de medicijnen op die plek terecht komen waar het nodig is. Hetzelfde geldt voor het nieuw op te zetten genetisch lab. De LIFE Cooperative is voortdurend in gesprek met bedrijven en kenniscentra om consortia op te richten, businessplannen te maken voor eventuele onrendabele toppen en dan subsidie te organiseren. Daarmee dempen we de risico’s van de vaak forse investeringen. En we kunnen daarmee bovendien het onderscheidend vermogen van de Noord-Nederlandse LSH-sector vasthouden. Deze regionale sector is bij uitstek geschikt om een enorme sprong te maken richting een nieuwe economie.”

Nieuwe economie

LIFE Cooperative kijkt ook geïnteresseerd naar de Nij Begun initiatieven en de positieve gevolgen die dat gaat hebben voor de ontwikkeling van Noord-Nederland, op het gebied van economie, gezondheidszorg, cultuur en educatie. Peter Ketelaar:” Daarbij kunnen de maatschappelijke ambities samengaan met de ondernemersambities van de Life Science sector. Nij Begun kan dus randvoorwaarden scheppen waarbinnen wij onze ambities kunnen waarmaken.”

Intussen zijn de voorbereidingen voor het vieren van het 10-jarig jubileum in volle gang. Dit gebeurt met een conferentie en er wordt afscheid genomen van twee pioniers, die vanaf de start van LIFE Cooperative deel uit hebben gemaakt van het bestuur, namelijk Ton Vries en Johannes Wolters. „Zij hebben een sterk hart voor het Noorden”, zegt Peter Ketelaar. „En ze hebben in de afgelopen tien jaar heel veel bereikt voor de sector. Dit is een sector die kansen biedt, waarin je van je wieg tot je pensioen aan het werk kunt. Kijk om je heen, Noord-Nederland biedt voldoende mogelijkheden voor een fraaie carrière in Life Science & Health, daar helpt de LIFE Cooperative graag aan mee.”

lifecooperative.nl

(Visited 35 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten