In samenwerking met Scherjon Dairy Equipment 18:53 Agri & Food, Techniek / Maak- en procesindustrie

Scherjon: specialisten van de kleine complete kaasfabriek op eigen erf

scherjon

Lokale oplossingen voor de verwerking van zuivel en kaas. Scherjon Dairy Equipment in Surhuisterveen is er succesvol mee. Op de internationale markt, maar ook gewoon om dehoek. Meer diversiteit in de landbouw, biedt Scherjon ook in Nederland kansen. Hielke en Johannes Scherjon over maatwerk op het erf.

Ze zijn gespecialiseerd in oplossingen op het erf bij boeren die tussen de 1.000 en 100.000 liter melk verwerken. Of het nu in Afrika, de Verenigde Staten of Blankenham is, de oplossingen van Scherjon voorzien in de groeiende behoefte van boeren om lokaal melk te kunnen verwerken. Johannes Scherjon: ‘’De ontwikkelingen in de Nederlandse landbouw zullen tot een lagere melkopbrengst leidden, dus is het zaak dat je waarde toevoegt. Dat kan bijvoorbeeld door eigen melk, of een deel daarvan, te zelf te verwerken tot kaas. Ik ben nu bezig in Blankenham om na een voorbereiding van een aantal maanden, zo’n lokale kaasfabriek op het erf te in gebruik te stellen. Deze boer gaat nu voor het eerst z’n eigen kaas maken.”

Yoghurt voor Nigeria

Met 40 jaar ervaring in de kaasmakerij beging Hielke Scherjon in 1995 voor zichzelf. Zoon en procesingenieur Johannes stapt in 2012 in het bedrijf en samen ontwikkelen en produceren ze steeds meer lokale, sterk geautomatiseerde oplossingen. De afgelopen jaren namen hun melk-verwerkende installaties in containers een grote vlucht. Daar waar de afstanden groot zijn en de infrastructuur slecht, zijn de zelfvoorzienende melkverwerkingsfabriekjes een goede oplossing om veilig en gezond te kunnen produceren.

Hielke: ,,Het helpt enorm dat onze containerfabriekjes mobiel zijn en volledig afgesloten kunnen worden, want daardoor zijn banken bereid in risicovolle gebieden in Afrika toch te financieren. We werken rechtsreeks samen met bijvoorbeeld lokale boeren in Oeganda, maar ook met Friesland Campina, waarvoor we in Nigeria een complete yoghurtfabriek in vijf containers hebben gemaakt. De laatste paar jaar krijgen we steeds meer voet in de Verenigde Staten. Ook daar ontdekken boeren de voordelen van zelf melk kunnen verwerken. Weliswaar moeten die installaties voldoen aan veel zwaardere eisen dan in Europa, maar we hebben vaste grond onder de voeten.”

Toegankelijk product voor breed publiek

Johannes: ,,Ik zie de komende jaren in Nederland en omringende landen een groei van lokale installaties. De aandacht voor authentieke producten van eigen erf neemt toe. De Nederlandse landbouw wordt diverser, er komt meer aandacht voor kortere ketens. Kaas is een toegankelijk product voor een breed publiek op meer momenten van de dag. We bieden oplossingen voor boeren die tussen de 1.000 en 100.00 liter melk produceren. Waar kaasmaken voorheen fysiek zwaar was, automatiseren wij een groot deel van dat proces. Wat in de grote fabriek kan, kan met onze installaties op kleine schaal. Het voordeel van zelf kaasmaken is bovendien dat het minder kwetsbaar is dan dagverse producten. Er liggen kansen op het erf, of dat nu hier is, in Noorwegen of in Afrika.”

www.scherjon.eu

(Visited 151 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten