In samenwerking met Themmenbheftrucks 19:06 Transport en Logistiek

Themmen, professionals in heftrucks kleuren het leven

themmen

Mensen kleuren het leven voor Mark Themmen. In zijn heftruckbedrijf op de Leeuwarder Hemrik en met zijn initiatief ‘De Leeuwarder Duim’. Mark Themmen over corona dat door dreunt, zijn liefde voor klassieke motoren en het genot van elektrische heftrucks.

Wat er nu gebeurt in het voormalige pand van Lucas Klamer en later Friesland College, begon ooit in de ouderlijke boerderij aan de zeedijk bij Ferwert. Mark Themmen is nog iedere dag blij dat hij zijn bedrijf in onderhoud, verkoop en verhuur van heftrucks en hoogwerkers heeft kunnen onderbrengen in het royale pand aan de Jupiterweg dat zo mooi zichtbaar is vanaf de Anne Vondelingweg. Met zichtbaar maken heeft hij wel wat, want binnen in de eigen werkplaats wordt gewerkt aan het onderhoud van de trailer waarmee alle heftrucks worden vervoerd. De Amerikaanse truck die hij voor de trailer gebruikt, staat om de hoek. Glanzend Amerikaans, opvallend beletterd. Heftrucks zijn een mooi product, zegt Mark Themmen. „We zijn niet heel erg conjunctuurgevoelig. Overal waar intern transport met pallets plaatsvindt, zie je ze. Gaat het in de ene branche goed, gaat het misschien elders minder en omgekeerd. Onze klanten zitten vooral in Friesland, Groningen en NoordHolland.”

Elektrisch feestje

Binnen geldt orde en netheid. In de grote hal staan klassieke motoren op rij, een jukebox en een stoere tafel als hart van het kantinegedeelte. „Het is een plek waar we ook een keer in de maand bij elkaar komen met Bedrijvenvereniging De Hemrik, dit is eigenlijk een multifunctionele ruimte.” Door de klapdeuren staan heftrucks keurig binnen vakken op een rechte rij. Elektrische exemplaren van het merk ‘Linde’ aan de ene kant, verbrandingsheftrucks aan de andere kant. „Het verwondert mij nog steeds als ik zie dat auto’s zo laat zijn overgegaan op elektrisch. Linde begon er al in 1972 mee, aan het principe is niets veranderd. En zo sterk als een os, je tilt er mee wat je wilt. Natuurlijk heb ik nog wel eens mensen die twijfelen of ze moeten overstappen naar elektrisch, maar als je eenmaal een paar dagen proef hebt gedraaid, dan wil je niet anders meer. Geen lawaai, geen uitstoot en voor alle vormen van intern transport geschikt. En natuurlijk met veel minder onderhoud.” Aan de linkerzijde van het pand is de werkplaats, net zo geordend als zijn eigen kantoor. En goed ingericht, ergonomisch en mensvriendelijk vooral. „Ik denk dat we de enige zijn met bruggen voor alle typen heftrucks. Je wilt toch niet dat mensen met kromme rug moeten werken? Het leven moet goed zijn, iedere dag, ook hier. Goede werkomstandigheden en op zijn tijd een feestje. Daarom hebben we met Kerst hier een kartavond voor de medewerkers georganiseerd”, zegt Mark Themmen terwijl hij zijn bezoek meeneemt door het bedrijf na een uitgebreide kennismaking. „Met Kerst zat een bedrijfsuitje buiten de deur er niet in, omdat door corona alles dicht was. Ik heb ooit vijf karts gekocht en die hebben we in orde gemaakt en een machtige avond hierbinnen gehad. Wat kan er wel? Zeg ik dan. Nee bestaat niet voor me en zie daar een kartavond met Kerst.”

Een duim en vouchers voor zorgmedewerkers

Nee of niet kunnen helpen geldt niet alleen zijn eigen mensen. In de hal van het bedrijf staat een banner van De Leeuwarder Duim. „Ik werd na verloop van tijd erg somber van wat ik om me heen zag: sommigen ging het in corona heel erg goed, anderen hadden moeite het hoofd boven water te houden. In de zorg werkten mensen zich een slag in de rondte. Corona heeft het verschil tussen weelde en niet- weelde sterk vergroot. Ik vond dat we iets moesten doen. Met een groep ondernemers, Herman Kiestra, Harm Mink, Wiep Schuurmans, Tjalling van Balen, Mark Themmen, Peter van den Dungen, Ivo Krikke en Karin Langhout-Elzinga zijn we aan de slag gegaan en hebben we met hulp van anderen die weer belangeloos meewerkten, De Leeuwarder Duim opgezet. Het idee is simpel: we krijgen via donaties geld binnen, dat in de vorm van vouchers naar zorgmedewerkers gaat, die vervolgens de vouchers kunnen besteden bij gedupeerden van de coronacrisis zoals de horeca. Door alle media-aandacht rond de oorlog in Oekraine, is het initiatief helaas een beetje ondergesneeuwd. Maar het leed van corona is namelijk nog lang niet over, ik hoop dat mensen zich dat beseffen en mee willen doen om van De Leeuwarder Duim een succes te maken.”

Tijd en aandacht

Mark Themmen neemt de tijd. „Ik vind het fijn als je tijd voor elkaar hebt, het hoort erbij als je het leven mooi wilt kleuren. Dat kan als je aandacht hebt voor elkaar en belangstelling toont waarvoor iemand bezig is. Ik denk dat dat is wat me drijft. Ik vind motoren en heftrucks geweldig, maar wat me vrolijk maakt is het menselijke, het contact. Verhalen van mensen, wat ze doen, waarom ze het doen. Die belangstelling maakt het leven mooi. Thuis op de boerderij in Hempens zaaien we dit jaar in samenwerking met de Leeuwarder Lions club weer een bloementuin in. Daar kunnen mensen bloemen komen plukken voor een klein bedrag dat aan goede doelen wordt geschonken. Als je ziet hoe heerlijk mensen het vinden als ze even tijd hebben met elkaar iets leuks te doen. Dat is wat telt voor me. Mensen maken en kleuren de wereld, daar mogen we wel wat meer aandacht aan schenken!”

www.themmen.nl

(Visited 21 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten