In samenwerking met Dutch Glycerine Refinery 19:11 Agri & Food

Geraffineerde glycerine van hoge kwaliteit uit Farmsum

dutch glycerine refinery

Iedereen gebruikt het, ook al merk je er niets van. We hebben het over glycerine, dat in vrijwel alle huidproducten en voedsel aanwezig is. Het is een lichaamseigen stof, dat voorkomt in de bovenste laag van de huid, de hoornlaag. Op het Chemiepark in Delfzijl maken ze bij Dutch Glycerine Refinery op een ultramoderne productielocatie jaarlijks tot ruim 200.000 ton geraffineerde glycerine van hoge kwaliteit. Dat zijn jaarlijks 8.000 tankauto’s vol.

En dan te bedenken dat Dutch Glycerine Refinery, kortweg DGR, min of meer bij toeval is ontstaan. “Oorspronkelijk werd deze fabriek begin deze eeuw gebouwd om onze toenmalige buren, Bio MCM, glycerine te leveren voor de productie van groene methanol”, legt plant manager Peter Hol uit. “Dat project strandde, waarna DGR aan de Musim Mas Group in Indonesië werd verkocht. Dit bedrijf telt meer dan 37.000 medewerkers, is wereldwijd actief en verwerkt op een verantwoorde manier palmolie, waar glycerine uit voortkomt.” De Musim Mas Group is foundig father van RSPO, de Roundtable on Sustainable Palm Oil, dat tot doel heeft om het op een verantwoorde manier winnen van palmolie tot de norm te maken.

Zuivere glycerine

Musim Mas Group is eigenaar van vele fabrieken, waaronder een bio diesel fabriek in Spanje en zocht een afnemer die de ruwe glycerine, die als bijproduct van bio diesel overblijft, kan verwerken tot zuivere glycerine. En zo kwamen ze bij DGR uit. “De standaard voor glycerine uit bio diesel is 99,5 procent, wij halen 99,9 procent”, geeft Peter aan. “Daar zijn we trots op, juist door die hoge zuiverheid is het geschikt voor vele toepassingen. Vanzelfsprekend zijn we gecertificeerd en is de glycerine biologisch afbreekbaar.”

Over afnemers van het product hoeft men zich bij DGR geen zorgen te maken. “Grote farmaceuten, voedselproducenten en andere afnemers kiezen bewust voor verantwoorde palmolie en glycerine. We kunnen op deze wereld niet zonder palmolie en hebben de plicht om dat op een verantwoorde manier te winnen. Die taak is bij de Musim Mas Group in juiste handen.”

Groei

De Dutch Glycerine Refinery beschikt over de grootste unit te wereld en zit nog niet vol, geeft Peter aan. “We produceren de maximale capaciteit, zodra de aanvoer het aankan. De biodieselmarkt is momenteel wat beperkter dan voorheen, vanwege corona, maar de verwachting is dat deze zich op korte termijn gaat herstellen.” “Aan de productielijn hebben we dan niet meteen meer handen nodig, maar wel daar omheen. We zijn daarom altijd op zoek naar mensen die het leuk vinden om als een soort ondernemer bij ons aan het werk te gaan. Je bent namelijk vaak de enige in je vakgebied, dat is uitdagend en interessant tegelijk. De vraag naar glycerine zal alleen maar toenemen, DGR is klaar voor de toekomst.”

www.musimmas.com

(Visited 15 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten