In samenwerking met Schildersvakopleiding Assen 07:03 Bouw, Techniek / Maak- en procesindustrie

Schildersvakopleiding Assen leidt trotse, allround vakmensen op: ‘Je bent niet ‘gewoon’ een schilder’

“Dit is een Engels plamuurmes, en dit is een stopmes.” Jon Bakema, directeur van Schildersvakopleiding Assen, haalt ze één voor één uit de gereedschapskist die voor hem op tafel staat. Het zijn tools die niet veel meer gebruikt worden tegenwoordig, maar toch is het belangrijk dat de studenten ermee om leren gaan, vindt Bakema. “Bijvoorbeeld bij een monumentaal pand, daar wordt nog steeds met een stopmes gewerkt.”

Het doel van de opleiding in Assen is namelijk om allround vakmensen af te leveren die trots zijn op hun beroep en plezier hebben in wat ze doen. “De uitspraak: ‘ik ben maar een schilder, dat mag hier niet”, zegt Bakema met een glimlach. “Er staan natuurlijk geen lijfstraffen op, maar wij hebben een heel mooi beroep.”


Meerdere beroepen
Niet alleen de traditionele schildertechnieken komen aan bod, ook moderne aanpakken zoals het spuiten van verf krijgen veel aandacht. Spuiten is het schilderen van de toekomst, denkt Bakema. “Je kunt met spuittechnieken bepaalde handelingen sneller doen. Dus waar je met een kwast een bepaalde ondergrond misschien wel drie keer moet behandelen om van licht naar donker te gaan, zou je dat met spuiten in één handeling kunnen doen. Dus wij investeren daar veel tijd in en besteden er veel aandacht aan om leerlingen daarmee bekend te maken, zodat er geen angst meer is om die verfspuit te pakken.”


De directeur loopt door de werkplaats tussen de leerlingen door. Ze zijn met opperste concentratie aan het schilderen. Een jongeman zit gehurkt op één knie en haalt heel precies zijn kwast langs een potloodstreep. “We beginnen echt bij de basis”, vertelt Bakema. En niet alleen wat betreft het schilderen, ook de beroepen behanger, glaszetter en houtreparateur komen aan bod. Zodra de basis daarvan goed is, krijgt de leerling ook nog de mogelijkheid zich te specialiseren, bijvoorbeeld in restauratieschilderwerk.


‘Het goud van de opleiding’


Een belangrijk aspect van de opleiding is leren bij een leermeester. “Ik zeg altijd, de leermeester is het goud van de opleiding en ook voor de leerling. Een leerling is 75% van de opleidingstijd aanwezig bij zijn leermeester”, aldus Bakema. Schildersvakopleiding Assen is een coöperatieve vereniging met 150 aangesloten erkende leerbedrijven in Groningen en Drenthe. Daarmee kan worden gegarandeerd dat leerlingen bij kundige en gemotiveerde leermeesters terechtkomen. “Een goede match is voor iedereen bepalend”, meent Bakema.


Voor elke leerling wordt dus goed afgewogen welk leerbedrijf het beste bij hem of haar past. “Bij ons staat de leerling op nummer één”, licht Bakema toe. “Waar je goed in bent, ga je leuk vinden. En wat je leuk vindt, daar word je ook vaak heel goed in.” Vandaar dat de leerlingen breed worden opgeleid. De één vindt houtrotreparatie ontzettend leuk, en stort zich daar helemaal op, terwijl de ander liever een beetje afwisseling heeft en alle facetten van het vak blijft beoefenen na de opleiding.


Enthousiasmeren
Hoewel het in de werkplaats wemelt van de aspirant-schilders, zou Bakema het liefst zien dat meer jongeren voor een opleiding tot schilder kiezen. Daarom doet de opleiding in Assen z’n best om zichtbaar te zijn bij scholen en op evenementen. Bijvoorbeeld op het Zoo Werkt ‘t festival in Emmen twee weken geleden. Daar konden bezoekers kennis maken met bepaalde schildertechnieken door ze zelf uit te proberen. Zelfs het verf spuiten kon uitgetest worden. “Wij merken gewoon dat zo gauw mensen iets hebben gedaan op het gebied van schilderen, of dat nou op zo’n evenement is of het kippenhok van opa en oma in de verf zetten, ze ontdekken dat ze het leuk vinden. ‘Ik maak iets mooi, daar ben ik trots op’.”


Los van het feit dat Bakema het enthousiasme voor zijn vak graag verder wil verspreiden, is er volgens hem ook een praktische reden waarom meer jongeren tot schilder opgeleid zouden moeten worden. “We hebben personeelstekorten in de sector. De oplossing begint bij leerlingen opleiden. Dat is de toekomst.”


onderhoudnlopleidingen.nl

Jon Bakema over Schildersvakopleiding voor NoordZ.
Jon Bakema over Schildersvakopleiding voor NoordZ.
Jon Bakema over Schildersvakopleiding voor NoordZ.
(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten