In samenwerking met SSPB Praktijkcentrum Bouw 07:07 Bouw, Onderwijs

Van de bouw. Voor de bouw.

Dat is waar SSPB Praktijkcentrum Bouw voor staat. SSPB is een opleidingscentrum voor iedereen die graag timmerman wil worden. Vier dagen per week praktijk, één dag leren en op die manier in 2 jaar een vak leren. Het opleidingsbedrijf werkt daarvoor samen met bijna alle bouwbedrijven, groot en klein, in de provincie Groningen en de ROC’s Alfa College en Noorderpoort. „Iedereen die bij ons slaagt, heeft een baan, dat kunnen we garanderen”, zegt directeur Eddy Schreijer.

SSPB, een Stichting zonder winstoogmerk, werd 40 jaar geleden opgericht door de gezamenlijke bouwbedrijven in de provincie Groningen. Ook toen al was er een tekort aan vakkrachten en met de oprichting van het SSPB hoopte men daar iets aan te kunnen doen. De aanpak mag uniek worden genoemd. Schreijer:„ Iedereen die het vak via SSPB wil leren, krijgt een arbeidsovereenkomst voor twee jaar, waardoor je tijdens je studie al verzekerd bent van een inkomen. Dat geeft zekerheid.”


Match
Het vinden van een geschikte werkplek is een belangrijk onderdeel in het voortraject. „Als mensen het naar hun zin hebben, dan gaat de opleiding vaak ook goed. En blijkt de match niet goed te zijn, dan kun je altijd switchen. We werken samen met circa 150 bouwbedrijven, dus we kunnen er altijd voor zorgen dat een leerling op de juiste plaats terecht komt.”


Om jongeren te interesseren voor een baan in de bouw bezoekt SSPB jaarlijks talloze VMBO-opleidingen. „En we halen groepen leerlingen naar onze werkplaats toe”, legt Schreijer uit. „Dan organiseren we bijvoorbeeld doe-activiteiten, zodat ze kunnen ontdekken wat het werken in de bouw inhoudt. En ja, dan hoop je dat het zaadje wordt gepland.”


Voordat een leerling wordt aangenomen, wordt goed gekeken naar de vaardigheden waarover iemand beschikt en wat zijn of haar motivatie is. „Een gesprek met een bemiddelaar maakt altijd onderdeel uit van dit traject. Wij willen eerlijk zijn tegenover de mensen die we aannemen, ook als wij denken dat je niet geschikt bent voor het vak.”


Zij-instromers

Naast jongeren ziet het SSPB het aantal zij-instromers sterk toenemen. „Dat zijn mensen die na jaren een bewuste keuze maken voor de bouw. Ze zijn uit allerlei beroepen afkomstig en zorgen voor een leuke dynamiek in de groep waar ze deel van uitmaken.” Voor zij-instromers heeft het SSPB een speciaal programma opgezet. „In een periode van 16 weken kun je ontdekken of de bouw echt iets voor je is. De praktijk wijst uit dat dit vaak het geval is, maar ook hier willen we teleurstellingen voorkomen.”
‘Voor zij-instromers heeft het SSPB een speciaal programma opgezet’


SSPB heeft in de afgelopen 40 jaar al duizenden mensen opgeleid. Schreijer:„ Iedereen die in twee jaar een vak in de bouw wil leren is van harte welkom. SSPB zorgt voor het loon en de persoonlijke begeleiding, zodat iedereen gewoon lekker aan het werk kan en in korte tijd een vak kan leren dat er toe doet.”


sspbgroningen.nl

(Visited 13 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten