In samenwerking met Van Wijnen 07:12 Bouw

Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven

„Hoewel de bouw van nieuwbouwwoningen op dit moment stagneert, hebben wij de portefeuille de komende anderhalf jaar goed gevuld. Naast woningbouw en utiliteitsbouw zijn we onder andere bezig met de verduurzaming van woningen.” Dat zeggen Arnoud Gils en Balster Topper van Van Wijnen Groningen. Er is en blijft een enorme vraag naar woningen en daar speelt Van Wijnen Groningen een belangrijke rol in. Bij elke opdracht zit het bouwbedrijf het liefst zo vroeg mogelijk aan tafel. „Wij zijn sterk in het budget gestuurd ontwerpen”, legt Gils uit. „Daarbij blijven we niet alleen binnen de prijs, maar het voorkomt ook teleurstellingen achteraf.”

Van Wijnen ziet graag een rol als bouwteampartner weggelegd. „Het overschrijden van het budget is vaak een probleem in de bouw”, legt Topper uit. „Daarom zitten wij graag zo vroeg mogelijk aan tafel. Wij hebben de kennis, de ideeën en de vakmanschap om projecten tot een goed einde te brengen. We kijken op een innovatieve manier wat er wel of niet kan. Dat maakt het proces leuker, je doet technisch de juiste dingen en je verliest daardoor minder tijd.”


Samenwerken

Gils:” Wat kost een gebouw, hoe ga je samenwerken en op welke wijze kun je het proces zo snel mogelijk doorlopen, zonder in te leveren op kwaliteit. Daar gaat het om. Vertrouwen en transparantie spelen daarbij een voorname rol. Van Wijnen komt met efficiënte voorbereidingsprocessen, die veel korter zijn en daardoor haalbaar en betaalbaar zijn.”


Niet voor niets wint Van Wijnen regelmatig een aanbesteding. „En daarnaast werken we veel samen met vaste opdrachtgevers”, voegt Gils toe. Een voorbeeld zijn de woningcorporaties die met een grote verduurzamingsopgave bezig zijn. „We zijn voor een aantal corporaties aan het werk. En verduurzaming betekent in dit geval vaak dat een complete woning wordt gestript en wordt voorzien van een nieuwe installatie, nieuw glas, kozijnen, gevels, vloeren en het dak wordt ook aangepakt. Vervolgens komt er eventueel nog een nieuwe keuken, badkamer en toilet in. Omvangrijke klussen, waarvoor corporaties ons weten te vinden en dat is prettig. Dat betekent namelijk dat we zichtbaar zijn en dat we onze referenties op orde hebben.”


Veilig thuis
Samenwerken, kennis delen, bij Van Wijnen staat dat voorop. „Dat doen we bijvoorbeeld in het aardbevingsgebied”, geeft Topper aan. „We zitten daar in een consortium van zes aannemers die kennis van processen met elkaar uitwisselen. In het belang van de bewoners willen we met elkaar beter en efficiënter werken, zodat Groningers uiteindelijk een veilig thuis krijgen. Dat is waar het om gaat. We vinden dat mooi, goed en dankbaar werk.”


Transparantie
Daarnaast is Van Wijnen ook actief met het transformeren van panden. Bekend zijn wellicht de drie flats in Selwerd, die volledig werden gestript en weer klaar zijn voor de komende decennia. „We gaan datzelfde doen bij een andere grote flat in de stad Groningen, maar we mogen de naam daarvan nog niet bekend maken”, zegt Topper. „Onze efficiënte aanpak van de drie flats in Selwerd is opgevallen. Ook daar hebben we in een bouwteam gewerkt, waarbij iedereen gelijkwaardig aan tafel zat, zijn expertise kon inbrengen, maar waar we ook voor de gemeenschappelijke risico’s stonden. Transparantie en vertrouwen, zo staan wij erin, op die manier kom je tot het beste eindproduct.”


Een ander werk dat binnenkort van start gaat is de bouw van een appartementencomplex in Meerstad, waarin 29 appartementen, van klein tot groot, komen. „Een hele mooie plek, met uitzicht op het water”, aldus Gils. „We moeten in de komende jaren huizen bouwen, want die zijn nodig. En ja, daar liggen uitdagingen, dat klopt. Een hoge grondprijs, een hoge energieprijs, gestegen materiaalkosten en arbeidskosten, het draagt allemaal niet bij aan een markt waarop mensen snel een woning kunnen kopen. Onze verwachting is echter dat dit een tijdelijke situatie is. Zodra we aan de nieuwe situatie gewend zijn en de rente weer wat gaat dalen en de regels rondom de financiering van woonruimte worden verruimd, zal de vraag naar nieuwbouwwoningen weer heel snel op gang komen.”


De Baas van Morgen

In tegenstelling tot andere jaren doet Van Wijnen Groningen niet mee aan de Dag van de Bouw. Gils:” Dat klopt. Wij hebben dit jaar gekozen voor De Baas van Morgen. Een aantal kinderen van het VMBO mag een dag meelopen met de directie en zij krijgen op die manier een inkijkje in ons werk. We willen de kinderen enthousiasmeren voor de bouwwereld en rekenen erop dat ze ons kunnen inspireren. Zo hebben we het bijvoorbeeld over verduurzaming, we zijn nieuwsgierig hoe kinderen daar tegenaan kijken. De concrete opdracht is dan ook: hoe zou jij het doen als je ons was?”
„Bouwen gaat om mensen, ons werk gaat over mensen. Bij Van Wijnen krijgen mensen alle ruimte om dat werk zo goed mogelijk in te vullen en daarin past bijvoorbeeld ook flexibel werken. Wij veranderen mee met de maatschappij en dat kan alleen als je vertrouwen in elkaar hebt.”


vanwijnen.nl

(Visited 179 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten