In samenwerking met Slimmerik 11:21 Zorg, Life Sciences & Health

Slimmerik

Erik Velstra zag het als jeugdhulpverlener en later als leraar in het speciaal basisonderwijs: veel kinderen met autisme zijn aan het overleven. „Met autisme begrijp je de wereld om je heen vaak anders dan de mensen zonder autisme. Dit komt omdat de informatie op een andere manier verwerkt wordt in de hersenen. Daar zit een wederkerigheid in. Daar zit ook de oplossing waarmee je jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) van overleven naar leven kunt helpen.”

Vanuit begrip van ASS zag hij in zijn onderwijspraktijk de resultaten van het op een andere wijze contact maken en het creëren van rust door voorspelbaarheid en structuur te bieden. „Zoals bij iedereen het geval is: wanneer je rust ervaart, komt er ruimte om je te ontwikkelen en stappen te zetten. Elke stap geeft je vertrouwen. Die volgende stap gaat ook lukken. Dat gebeurde ook met mijn leerlingen met autisme”, legt Erik uit.

Geef me de 5

Met een licentie van de wetenschappelijk onderbouwde methodiek ‘Geef me de 5’ op zak, begon Erik zo’n 6 jaar geleden naast zijn baan als leraar jongeren met ASS te ondersteunen. Organisatie Slimmerik was geboren. Niet alleen het woord slim, maar ook de naam Erik is er in terug te lezen. „Kinderen met autisme zijn uniek, voor mij inspirerend en vaak erg slim op hun eigen manier.” In eerste instantie ondersteunde Erik de ouders en jongeren, daarna ook scholen en zo begon het balletje verder te rollen. Na drie jaar nam hij de beslissing volledig jeugdhulpverlener te worden voor ASS-jongeren en werd het eerste personeelslid aangetrokken. „De door ons gehanteerde methodiek van ‘Geef me de 5’ is gericht op tijdelijke hulp. De betrokkenen kunnen het na onze interventies vaak zelf. Onlangs hebben we een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren onder onze cliënten en daarin scoorde onze hulpverlening gemiddeld boven de 9. Dat is mooi, maar nog mooier is wat daaronder ligt: mensen die geholpen zijn.”

Groei is niet het doel

Succes betekent groei. Slimmerik is uitgegroeid tot een specialistische jeugdhulporganisatie met 43 personeelsleden. Naast de locatie in Leeuwarden wordt een tweede locatie in Heerenveen geopend.

‘De door ons gehanteerde methodiek van ‘Geef me de 5’ is gericht op tijdelijke hulp.’

Groei is niet het doel. We zijn gespecialiseerd in hulpverlening aan jongeren, in Friesland, met een autismespectrumstoornis. Ons doel is goed zijn in wat we doen. Onze kracht zit in samen betrokken leren en ontwikkelen”, zegt Erik. „Dat is onze basis voor goede zorg.”

www.slimmerik-ondersteuning.nl

(Visited 19 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten