In samenwerking met Trajectum 12:00 Werk, Zorg, Life Sciences & Health

Specialist in het behandelen van
onbegrepen, risicovol gedrag

Op de locatie Zeuvenakkers in Appelscha, onderdeel van zorginstelling Trajectum, wordt specialistische behandeling geboden aan mensen met lichte verstandelijke beperkingen en onbegrepen, risicovol gedrag. „De cliënten hebben intensieve behandeling en begeleiding nodig, maar kunnen vanwege hun complexe problematiek nog niet terecht in de reguliere zorg”, maakt orthopedagoog Sabina Stuiver duidelijk. Dat maakt de positie van Zeuvenakkers uniek. „Wij bieden een combinatie van behandelingen en zitten op het snijvlak van gehandicaptenzorg, justitie en psychiatrie”, geeft ze aan.

De 63 cliënten van Zeuvenakkers wonen op een beschermd terrein, ze werken er en kunnen er hun vrije tijd besteden. Dagbesteding is een belangrijk onderdeel van de behandelplannen. „De werkzaamheden verschillen per cliënt”, legt werkbegeleider Joost Durenkamp uit. „Sommige cliënten volgen de hele dag een programma op het activiteitencentrum, waar anderen bijvoorbeeld één uur per dagdeel werkzaamheden verrichten. Voor iedereen proberen we een goede en zinvolle daginvulling te realiseren, passend bij de individuele mogelijkheden en behandeldoelen.”

Voorbeelden van dagbesteding zijn de hout- en groenwerkplaats, waar bijvoorbeeld hout wordt gekloofd, dat vervolgens verkocht wordt. Verder is er een kas, een creatieve afdeling en wordt er industrieel werk verricht, waarbij de producten ook weer verkocht worden. „Je moet dan bijvoorbeeld denken aan inpakwerk”, zegt Joost. “Daarnaast zijn we veel buiten. Deze omgeving is uitermate geschikt om te wandelen en te fietsen, je kunt vanaf het terrein meteen het bos in.”

Unieke plek

„We zijn gespecialiseerd in het behandelen van en omgaan met probleemgedrag”, zegt Sabina. „Deze mensen zijn vastgelopen in de reguliere zorg en wij zijn min of meer de laatste plek waar ze terecht kunnen. Bedenk wel dat sommige cliënten soms 10 tot 15 andere woonplekken hebben gehad, voordat ze hier komen. Dus ja, daarin neemt Zeuvenakkers een unieke plek in. We zijn innovatief en dankzij het kenniscentrum van Trajectum wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan binnen onze praktijk en kunnen we gebruik maken van de meest vooruitstrevende zorgtechnologie. Zo hebben we bijvoorbeeld kussens die de ademhaling nabootsen, waardoor iemand rustig in slaap valt. Of een akoestische stoel, die ontprikkelt. Zo zijn we altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan een goede behandeling.”

‘Geen dag is hetzelfde en van sleur is nooit sprake’

Maatwerk

Op Zeuvenakkers streeft men ernaar maatwerk per cliënt te leveren. „Uiteraard zijn er afspraken, zodat de cliënten op een prettige manier met elkaar kunnen samenleven, maar daarnaast proberen we iedereen een bepaalde mate van vrijheid en autonomie te bieden”, legt GZ-psycholoog Judith Verheijen uit. „Dat wordt in overleg bepaald en dat doen we als team samen met de cliënt. Die samenwerking is ontzettend belangrijk.”

„We hebben te maken met complexe cliënten met ingewikkelde problematiek”, vertelt Sabina. „Er kunnen zich altijd situaties voordoen waarop je niet meteen antwoord hebt en dan is het prettig wanneer je op elkaar kunt terugvallen. Het is intensief, maar als je ziet dat je met elkaar resultaten behaalt is het ontzettend dankbaar werk. Onverwachte resultaten zijn dan altijd de mooiste. Zo hebben we cliënten die helemaal in zichzelf gekeerd zijn. Als het lukt om iemand daar uit te halen en met wat meer vertrouwen door het leven te laten gaan, dan is dat mooi om te zien.”

Samenwerking

Zeuvenakkers werkt nauw samen met de locatie Boschoord, ook onderdeel van Trajectum. Judith: „Boschoord heeft onder andere een forensische kliniek waar cliënten met een strafrechtelijke titel worden behandeld. Wanneer de situatie zodanig is dat ze een volgende stap kunnen maken, dan kunnen ze doorstromen naar het open terrein van Boschoord of naar ons, naar Zeuvenakkers.”

Op Zeuvenakkers werken 10 gedragswetenschappers die de behandeling overzien en in allerlei situaties kunnen worden ingeschakeld. „Individueel, in situaties tussen cliënten, maar ook in het team. Er is veelvuldig sprake van risicovol gedrag. Wij zoeken elke dag opnieuw de balans tussen autonomie en begeleiding, waarbij het doel is om de cliënt in de reguliere maatschappij te laten terugkeren. Dat gaat vaak met kleine stapjes, waarbij de cliënt steeds wat meer vrijheid krijgt.”

Uitdagend

„En dat is heel dynamisch”, vult Sabina aan. „Ik vind dat heel plezierig. Geen dag is hetzelfde en van sleur is nooit sprake. Je mag met mensen werken en dat is uitdagend. Je leert je cliënten, maar ook jezelf kennen. Ik werk hier nu ruim vier jaar en ben nog lang niet uitgeleerd. Je maakt van alles mee en wordt telkens weer verrast. Ik vind het mooi dat ik kan bijdragen aan een prettig leven voor de cliënt, dat je ze kunt helpen om te groeien en de kwaliteit van leven op een zo hoog mogelijk niveau kunt brengen. Tegelijkertijd leveren we hiermee een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van de maatschappij.” Woorden waar Joost zich bij kan aansluiten. „We werken met een unieke doelgroep en dat maakt het leuk. Met elkaar proberen we elke dag opnieuw de puzzel op te lossen. We lachen veel met elkaar, maar er zijn ook heftige momenten.” „We werken met de eigen Trajectum methodiek, wat ons als organisatie heel eigen maakt”, weet Sabina. „Om goede ondersteuning voor onze cliënten te bieden, kunnen we op elkaar vertrouwen. Daarnaast krijgen we alle ruimte om ons verder te ontwikkelen en te specialiseren en biedt Trajectum zijn medewerkers allerlei opleidingsmogelijkheden. En bovenal doen we het echt met elkaar, dat maakt werken voor Trajectum zo bijzonder.”

Kijk voor meer informatie en vacatures op www.werkenbijtrajectum.nl

(Visited 24 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten