In samenwerking met QPS 11:50 Werk, Onderwijs, Zorg, Life Sciences & Health

‘Bijdragen aan onderzoek dat
levens verbetert’

,,Wij maken geen geneesmiddelen, wij testen ze. Dat doen we voor de farmaceutische industrie, die met name in het buitenland is gevestigd.” Dat zegt Wim Tamminga, Ph.D en directeur bij QPS in Groningen. Het is opvallend dat Nederland, en zeker het noorden, meerdere bedrijven herbergt die aan geneesmiddelenonderzoek doen. Volgens Tamminga liggen daar meerdere oorzaken aan ten grondslag, waaronder het feit dat Noord-Nederland een sterke farmacie infrastructuur kent. Tientallen bedrijven die in de zorg en farmacie actief zijn gedijen hier goed en QPS is daar één van.

Geneesmiddelenonderzoek gebeurt in 3 fases voordat het geneesmiddel op de markt mag worden gebracht. Bij QPS vindt onderzoek plaats in fase 1. Tamminga:„ In deze fase wordt getest wat de bijwerkingen van een medicijn zijn en of ze voldoende veilig kunnen worden gebruikt. Daarvoor zijn we altijd op zoek naar gezonde vrijwilligers, die afhankelijk van het onderzoek een bepaalde tijd in onze kliniek in Groningen verblijven.”

Strenge eisen

Het feit dat er in ons land veel onderzoek wordt gedaan naar geneesmiddelen, heeft volgens Tamminga vooral te maken met een extreem helder en voorspelbaar traject voor goedkeuring voor onderzoek. „Voordat je met geneesmiddelenonderzoek kunt beginnen, moet je aan strenge eisen voldoen. Zo moet er een onderzoeksprotocol worden opgesteld, die wordt beoordeeld door een medisch ethische commissie en door de overheid. Centrale vraag daarbij is of het onderzoek verantwoord is, de overheid kijkt met name wat al bekend is van het medicijn, wat voor bijwerkingen het heeft en of dat acceptabel is. Kortom, veiligheid staat bovenaan en wordt met hoofdletters geschreven.”

„Daarnaast”, gaat Tamminga verder, „had ons land in de jaren negentig van de vorige eeuw een aantal pioniers op het gebied van geneesmiddelenonderzoek, zoals Adam Cohen in Leiden en Jan Jonkman in Groningen, waardoor er veel expertise op dit gebied is opgebouwd. Sterker nog, deze mannen hebben Nederland op de kaart gezet, als een land met een goed onderzoekklimaat en het mooie is dat Groningen daarin een vooraanstaande rol speelt.”

De aanwezigheid van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen draagt daar in positieve zin aan bij. „In Groningen bestaat een uitstekende farmacie afdeling en we werken veel met elkaar samen. We kunnen daardoor gebruik maken van de meest moderne apparatuur. Kortom, de infrastructuur voor de onderzoeken die wij uitvoeren is uitstekend.”

Aantrekkelijke werkgever

„Dat zorgt er mede voor dat QPS als een aantrekkelijke werkgever wordt gezien. QPS biedt artsen, laboratorium wetenschappers en medewerkers vanuit het hele land én ook het buitenland een mooie en uitdagende carrière”, geeft recruiter Reiner Sulter aan. „Wij hebben circa negen nationaliteiten in ons personeelsbestand. We krijgen wel eens de vraag waarom artsen met gezonde vrijwilligers willen werken. Het antwoord is dat werken met deze doelgroep bijzonder aangenaam en uitdagend is. Je komt met regelmaat complexe casussen tegen, waar echte diepgang vereist is.”

‘Dat zorgt er mede voor dat QPS als een aantrekkelijke werkgever wordt gezien’

Voor enkele functies is het zelfs mogelijk om een trainingsprogramma in de Verenigde Staten te volgen, waar in Newark Delaware het Global hoofdkantoor van QPS is gevestigd. „Werken bij QPS biedt uitdagingen en mogelijkheden, check onze website voor onze vacatures.”

Interessant

Volgens Sulter is specialistisch onderzoek doen in de beginstadium van nieuwe medicijnen uitermate interessant en uitdagend. „We zijn in Groningen gespecialiseerd in neurologie, denk aan Alzheimer en Parkinson, longgeneeskunde en het beïnvloeden van het immuunsysteem. Daarnaast vinden studies plaats die iets zeggen over hoe lang een geneesmiddel in het lichaam blijft. Een nieuwe ontwikkeling is onderzoek naar dna gerelateerde technieken, waarbij het lichaam specifieke eiwitten gaat aanmaken. Dat doen we met de nieuwste technieken en vraagt om een hele andere aanpak.”

Gezellig en informeel

Het vinden van voldoende vrijwilligers is niet vanzelfsprekend, ondanks dat er een aantrekkelijke onkostenvergoeding tegenover staat. „Van vrijwilligers krijgen we te horen dat ze graag bij QPS zijn, vanwege de gezellige sfeer, contacten zijn informeel en minder zakelijk dan bij vergelijkbare bedrijven. Dat is precies wat we willen uitstralen.”

Voordat een vrijwilliger mee kan doen aan een onderzoek, wordt hij of zij uitgebreid gekeurd. „Via deze medical check-up, waardoor je ook zelf weet hoe je er voor staat, willen we alle risico’s uitsluiten. Daardoor kan ook niet iedereen aan de onderzoeken meedoen.”

QPS heeft in Groningen 60 bedden en in Leeuwarden in het MCL 8. „Naast Nederlandse vrijwilligers, kunnen ook vrijwilligers die de Engelse taal beheersen zich melden. Verder overwegen we Duitse vrijwilligers toe te laten. Zeker omdat Groningen daarvoor goed bereikbaar is.”

„Door onderzoek te doen naar nieuwe geneesmiddelen helpen wij wereldwijd mensen met een aandoening aan een beter leven. Wil jij ook bijdragen aan onze missie en ben je nieuwsgierig naar welke onderzoeken wij doen? Bezoek onze website.”

www.qps.nl

(Visited 45 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten