In samenwerking met CTC 06:50 Zorg, Life Sciences & Health, Innovatie / Onderzoek

Specialist in onderzoek bij kleine groepen patiënten

Een nieuwe klinische onderzoekseenheid voor vroeg fase geneesmiddelenonderzoek in patiënten en vrijwilligers met complexe procedures; dat is waar CTC-Netherlands in Groningen zich op richt. Gevestigd op het terrein van het UMCG en dat is niet zonder reden, zo wordt later duidelijk. “We zijn een belangrijke toevoeging voor de geneesmiddelen onderzoekmarkt”, legt Wim Tamminga van het managementteam uit, dat verder bestaat uit Petra Schuilenga en Mariska Beukers.

Ze hebben alle drie ruime ervaring in de vroege fase klinisch geneesmiddelen-onderzoek. “Ervaring heeft laten zien dat geneesmiddelenonderzoek in patiënten een heel andere aanpak vereist dan in gezonde vrijwilligers. Onderzoek in de vaak grote groepen gezonde vrijwilligers vraagt om een strakke gestructureerde aanpak, terwijl onderzoek bij patiënten, die vaak in kleine groepen plaatsvindt, juist meer flexibiliteit vereist”, geeft Petra aan. “We richten ons met name op kleine aantallen patiënten waarbij we samenwerken met medisch specialisten.” Mariska:” We zijn sterk gericht op samenwerking, dat is ook de reden waarom we op het terrein van het UMCG zijn gevestigd.”

Maatpak

Wim: ”Vanwege onze omvang kun je zeggen dat we niet voor het confectiepak gaan, maar voor het maatpak. Zo zijn we op dit moment bij drie projecten betrokken die vanuit het UMCG zijn opgezet. De betreffende specialisten hebben ons benaderd om een deel van het onderzoek uit te voeren. Zo zitten we in de voorbereiding van een nieuwe studie met Parkinson patiënten, in samenwerking met hoogleraar neurologie Teus van Laar. Daarbij doen we onderzoek naar het stofje ambroxol, dat al jarenlang wordt gebruikt en naar zijn idee mogelijkheden biedt die de oorzaak van de ziekte van Parkinson kan wegnemen. Wij verzorgen een deel van dat onderzoek, waarbij we de bloedwaarden van dat stofje bij deelnemers meten. Verder werken we samen met psychiater Robert Schroevers, die zich bezighoudt met de mentale gezondheid van mensen. Daarbij is een grote onderzoekssamenwerking binnen Nederland opgezet en CTC-Netherlands helpt dat coördineren.” “We kijken bij elke vraag die we krijgen hoe we elkaar kunnen helpen en versterken”, gaat Petra verder. “Die vraag kan telkens weer anders zijn. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een onderzoek voor internist en vasculair geneeskundige Udo Mulder. Het betreft een onderzoek in patiënten met Raynaud, een aandoening waarbij de bloedvaten in vooral je vingers en tenen tijdelijk te nauw worden, meestal door kou of stress. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed naar die delen stroomt waardoor ze wit of blauw worden, koud aanvoelen en soms tintelen of pijn doen. Hij heeft niet voldoende medewerkers met specifieke ervaring en expertise om dat onderzoek uit te kunnen voeren en werkt daarom met ons samen voor de uitvoering.”

Flexibel

“Wij zijn heel flexibel”, voegt Mariska toe. “We gaan met de betreffende specialist om tafel, stellen een protocol op, wat veel tijd kost, en gaan daar vervolgens doorheen om vast te stellen wie wat gaat doen. Zo help je elkaar om een onderzoek tot een goed einde te kunnen brengen.” Mariska legt uit dat het ontwikkelen van een protocol zorgvuldigheid vereist. “Ervaring helpt daarin”, voegt Wim er aan toe. “De klant heeft een idee, maar voordat je het weet leidt dat tot een mega complex onderzoek. Dan is het van belang om daar realistisch naar te kijken, daar adviseren we in.” Zoals aangegeven is de vestiging van CTC Netherlands op het UMCG-terrein belangrijk. “Het UMCG levert niet alleen deelnemers voor onderzoek, maar er zit natuurlijk veel kennis en kunde, die ook het onderzoek van de diverse opdrachtgevers kan ondersteunen.” Naast het UMCG werkt CTC-Netherlands ook voor bedrijven die medicijnen ontwikkelen en voor onderzoeksorganisaties. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een studie voor mensen met erectiestoornissen, en zijn de voorbereidingen voor een studie naar osteoporose (botontkalking) in volle gang. Verder staat er nog een studie op de rol voor patiënten met amiloïdose, een stapelingsziekte waarbij eiwitten, die het lichaam aanmaakt, in een verkeerde vorm worden gevouwen.

Eerste deelnemers

De tijd van inrichten, voorbereiden en kwaliteitsstandaarden vastleggen is voorbij. Wim:” We zijn nu bezig met de voorbereiding van de verschillende studies en denken in oktober de eerste deelnemers te keuren. De eerste studie is inmiddels ingediend bij de medisch ethische toetsingscommissie, maar voordat de eerste onderzoekhandelingen gedaan kunnen worden ben je wel drie à vier maanden verder.” CTC-Netherlands beschikt over 12 bedden en dat is een bewuste keuze. “We willen met kleine groepen werken, zodat we flexibel zijn en snel kunnen schakelen”, aldus Petra. “We horen dat onze aanpak, onze manier van samenwerken met de specialisten, als uniek wordt ervaren. Daar worden we enthousiast van, er is behoefte aan.” Mariska:” Een onderzoek kan ook beginnen bij een specialist in het UMCG en vervolgens bij ons worden afgerond. En patiënten thuis opzoeken kan ook. Kortom, we willen het ook voor de deelnemers zo makkelijk mogelijk maken.” “We zijn een ervaren club en kunnen meedenken, dat vinden specialisten prettig, zo horen we regelmatig”, zegt Wim tot besluit. “Met die gedachte hebben we ons bestaansmodel ingericht en dat is tot nu toe succesvol gebleken, precies zoals wij het voor ogen hadden.”

ctc-netherlands.com

(Visited 20 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten