In samenwerking met ADAMA 15:17 Agri & Food

Stappenplan geïntegreerde ziektebeheersing suikerbieten

Na een late start van de zaai van de bieten, zagen we een snelle ontwikkeling in de groei van de bieten. Om ziekten in suikerbieten te beheersen, heeft ADAMA een ‘stappenplan geïntegreerde ziektebeheersing’ voor u ontwikkeld voor suikerbieten. Een zeer belangrijke basis voor een geslaagde teelt!

Als teler heb je een heel aantal zaken in de hand. De gemaakte keuzes bepalen de noodzaak van de inzet van gewasbescherming. Zo zorgt bijvoorbeeld een krappe teeltrotatie en de keuze voor een ras met een laag gezondheidscijfer, dat een eerdere inzet noodzakelijk is.


Stap 3
Verdeeld over Nederland staan BAS-palen (Bieten Advies Systeem). Deze palen meten het klimaat in het gewas en kunnen op basis daarvan berekenen wanneer er infectiemomenten zijn. Zo kunt u goed zien wat de gevaarlijke momenten zijn en kunt u, in combinatie met een visuele beoordeling, het belang van de inzet bepalen.


Stap 4
De gewasbescherming beschrijft mogelijkheden tot inzet van zowel groene middelen als chemie. De inzet van een groen product is anders dan van chemie, maar beiden moeten preventief ingezet worden. Charge is ADAMA’s natuurlijke oplossing op basis van 100% chitosan hydrochloride. Het werkt als een elicitor: het stimuleert de natuurlijke afweer van uw biet tegen Cercospora. Charge wordt op het T0-moment ingezet.
Daarnaast zijn er ook chemische fungicides. Denk hierbij aan Spyrale: het sterkste middel tegen Cercospora. Spyrale heeft als werkzame stoffen difenoconazool en fenpropidin. Beide stoffen zijn sterk in de beheersing van Cercospora en hebben, volgens het IRS, een nevenwerking bij de beheersing van Stemphylium (Stemphylium beticola).
Een ander chemisch product is Borgi; dat is een goede mixpartner voor onder andere Balanty van BASF.


Stap 5
Na een geslaagde teelt, volgt een goede oogst. Houdt zowel bij de oogst als bij de grondbewerking rekening met gewasresten.
Deze gewasresten kunnen een belangrijke bron zijn voor infectie in het nieuwe seizoen.
Het is van belang om gewasresten onder te werken of te beheersen met een herbicide om overdracht naar de nieuwe teelt te voorkomen.


adama.com

(Visited 22 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten