Al meer dan 140 jaar is familiebedrijf Sterk BV, gespecialiseerd in funderingswerk in de weg- en waterbouw. Met imposante machines worden met name in Nederland en Duitsland damwandconstructies aangebracht, heiwerk uitgevoerd en verankeringswerk gedaan. Daarbij speelt een duurzame aanpak een belangrijke rol. Niet voor niets beschikt het bedrijf over een CO2 bewust certificaat op niveau 5, het hoogst haalbare. Maar, hun visie op duurzaamheid gaat verder dan alleen milieuaspecten, ook de duurzame inzetbaarheid en het welzijn van de medewerkers staat centraal.
Bij Sterk zijn rond de 100 medewerkers actief, verdeeld over vestigingen in Drachten, Bunschoten-Spakenburg en Bremerhaven in Duitsland. “We hebben net twee verhuizingen achter de rug,” zegt algemeen directeur Robert van Halteren. “Zowel in Drachten als in Bunschoten-Spakenburg werken we nu vanuit een mooi nieuw pand.” Met name in Duitsland voorziet Van Halteren groei. “In eigen land hebben we een goed gevulde orderportefeuille en dat zal zo blijven, in Duitsland kunnen we groeien, waarbij we onze aanpak in Nederland willen kopiëren, maar wel volgens de Duitse wet- en regelgeving.”
Innovatie, een drijvende kracht achter Sterk
Innovatie, een drijvende kracht achter Sterk. Janco de Jong, voorman van de technische dienst, benadrukt de innovatiekracht binnen het bedrijf. “Alle storingen die zich binnen de Sterk Groep voordoen, komen bij ons terecht,” legt hij uit. “Soms is er spoed en moet je iets telefonisch oplossen. En als dat niet lukt, dan moet je naar de plek toe waar de machine staat. Daarnaast houden we ons bezig met aanpassingen van machines, reparaties en zorgen we ervoor dat de machines tiptop naar een klus gaan. Een standaard funderingsmachine bestaat voor ons niet. Wij vinden dat het altijd beter en anders kan, helemaal toegespitst op het type werk dat we doen. Daarbij staat innovatie hoog in het vaandel. Ons motto is dan ook Innoverend Funderend! En het mooie hiervan is dat de technische dienst dat vaak mag bedenken en uitvoeren. Zo krijgen we continu vragen van onze medewerkers of van klanten waar we iets mee moeten.”
Elektrificatie en duurzaam werken
“Werkzaamheden zijn op allerlei manieren uit te voeren,” legt Robert uit. “Afhankelijk van de omstandigheden en voorwaarden die de klant stelt. Dat maakt ons werk specialistisch. Het is maatwerk.” Bijkomende ontwikkeling is de elektrificatie van het machinepark. “Daar zijn we allang mee bezig, gewoon omdat dit past bij ons bedrijf. Maar ook omdat er in toenemende mate om gevraagd wordt. Sterk wil daarin voorop lopen.” Recentelijk was Sterk nog bezig met een opdracht in Arnhem, waar volledig elektrisch werd gewerkt en de damwanden aan de Rijnkade trillingvrij de grond in gingen. “De stad ervaart op die manier geen overlast en er vindt geen uitstoot plaats. Wij geven vaak aan dat opdrachten op een andere manier kunnen worden uitgevoerd, en ook slimmer, klanten stellen dat op prijs. En onze technische dienst speelt daar vaak een sleutelrol in.”
“En als we ergens niet direct een oplossing voor hebben, dan zoeken we daarnaar. ‘Nee’ staat niet in ons woordenboek,” vertelt Janco. “De drive om voorop te willen lopen zit in onze bepaalde ideeën, die wij gezamenlijk uitwerken en fine-tunen. Dat is een kwestie van uitzoeken, wikken en wegen wat het beste is, dat is leuk om te doen.”
Een voorbeeld is de ombouw van de zware dieselmotoren naar elektrisch. “Dat hadden we nog nooit gedaan, dus daar gaan we dan mee aan de slag. Iedereen is enthousiast om dat uit te voeren. Mooi werk, want je bent met machtige machines bezig.”
Sterk als werkgever: ontwikkeling en collegialiteit De uitdaging, de afwisseling, de samenwerking; Janco zou niet anders willen. Robert geeft aan dat Sterk op zoek is naar nieuwe mensen. “We kunnen nieuwe buitenmedewerkers intern opleiden. Daarvoor hebben we een speciaal buddyprogramma, waarbij men zeven maanden met een team kan meelopen. In die tijd kun je het vak leren en hebben wij wel gezien of iemand geschikt is voor het werk. Ik kan de woorden van Janco bevestigen. Op een project werken is prachtig. Je komt overal, soms ook in het buitenland en mag werken aan bijzondere projecten, die voor lange tijd worden aangelegd. We werken zoveel mogelijk met vaste ploegen, zodat er zo effectief en veilig mogelijk kan worden gewerkt.”
De vooruitzichten voor de infra, weg- en waterbouw zijn uitstekend. “De opgave die er ligt is enorm”, zegt Robert. “Er moet in de infrastructuur ongelofelijk veel gebeuren. Dus, een garantie op werk voor langere tijd kunnen wij bieden. Bij Sterk tref je een collegiale cultuur, we zijn een echt familiebedrijf. Ik sprak laatst een oud-collega en vroeg hem wat hij het meest miste. Hij antwoordde hoe men bij Sterk met mensen omgaat. Dat maakt het bijzonder. Daar doen we ons best voor.”
Janco tenslotte:” Ik heb bij Sterk alle kansen gekregen om me te ontwikkelen. Ik heb dan ook nog geen dag spijt dat ik ooit voor dit bedrijf heb gekozen.”
Bezoek www.sterk.eu voor meer informatie.