In samenwerking met admin 09:00 GWW

Stroom door naar je droombaan: switch naar de infra

De infra heeft werk voor je. Veel werk. Bijvoorbeeld voor bruggenbouw, asfaltverwerking of als civiel tekenaar, maar ook voor het ontwerpen en aanleggen van windmolenparken. Marjo Roosenstein, adviseur van Jij gaat het maken, legt uit waarom de infra een goede keuze is. Oók als je geen werkervaring in de sector hebt. ‘Bouw met jouw skills mee aan de toekomst van Nederland, en die van jezelf.’

Wat is dat eigenlijk, de infra?

Als je in de infra werkt, bouw je mee aan een goede infrastructuur in Nederland. Dan denk je misschien meteen aan wegen, bruggen en viaducten, maar het gaat over meer. Het gaat ook over ondergrondse bekabeling en riolering, of bovengrondse zonneparken en windmolens. Als je begaan bent met de energietransitie, dan zit je in de infra ook helemaal goed.

Buitenwerker of binnenzwoeger

En binnen de infra heb je een immense diversiteit aan beroepen. Je hebt banen voor de buitenwerkers en de binnenzwoegers, de denkers en de doeners. Voor de creatieveling en de cijfertjesmens. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is werk genoeg. Er zijn alleen niet altijd genoeg mensen om al het werk uit te voeren. In de dynamische bouw- en infrasector van de afgelopen jaren is het een uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden.

Vaardigheden zijn leidend

Het is niet meer vanzelfsprekend dat genoeg jongeren doorstromen vanuit het onderwijs en daarom zijn we anders gaan kijken. Er zijn een heleboel mensen die niet een complete opleiding hebben gedaan in de sector, maar wel beschikken over vaardigheden die van waarde kunnen zijn. Vandaar dat overstappen naar de bouw en infra een interessante keuze is.

Frisse blik, gemotiveerde krachten

Zij-instromers, of switchers zijn mensen die heel bewust switchen naar de bouw- en infrasector. Ze brengen nieuwe vaardigheden en waardevolle levenservaring mee. Dit kan een organisatie versterken en bijzondere kansen creëren, omdat switchers met een frisse blik kijken en andere invalshoeken kiezen.

Jij gaat het maken in de bouw en infra

Roosenstein helpt zij-instromers en bedrijven om elkaar te vinden binnen de bouw en infra. Dat wordt bekostigd door de sectorpartijen. Voor de zij-instromer én het bedrijf is het advies helemaal gratis. “Belangrijk om te melden: de kandidaat heeft de regie, ik ben puur de adviseur, zonder commercieel belang. Maak gebruik van mijn kennis en van mijn netwerk.”

Maatwerk

Overstappers zijn er in alle soorten en maten. Je kunt instromen vanuit een uitkeringssituatie en vanuit een andere sector. Vanuit een burn-out, of met een taaluitdaging. “Wat leuk is, ieder traject is anders, het is echt een kwestie van maatwerk. En aan de vrouwen: “Kom op, laat je niet afschrikken door het imago, ook voor jullie liggen hier mooie kansen!”

Subsidie of financiering

Het is nog aantrekkelijker om te switchen als het zonder bijkomende kosten kan. Er zijn subsidies of andere opties die het makkelijker maken.

Beveiliger wordt vakman GWW

Een paar mooie voorbeelden van overstappers naar de infra. Richard werkte jarenlang als beveiliger, maar wilde iets anders. Hij startte als bouwvakhulp bij een infrabedrijf. Daarvoor is geen vakkennis nodig. Maar hij wilde doorleren. Met hulp van Jij gaat het maken kon Richard een financiering voor opleiding vinden en inmiddels heeft hij een diploma vakman Grond, Weg- en Waterbouw.

Van teamlead finance naar werkvoorbereider

Een andere switcher kwam uit de financiële sector. Hij was daar teamlead. Maar hij wilde liever wat anders, en kwam via het tv-programma Je gaat het maken, de voorloper van Jij gaat het maken, in contact met bedrijven en adviseurs. Nu is hij werkvoorbereider bij een groot bedrijf in de infra en doet een 4-jarige opleiding, die volledig vergoed wordt.

Doorgroeimogelijkheden

Wat de sector ook zo mooi maakt zijn de doorgroeimogelijkheden. Het is heel goed mogelijk om als vakman GWW bijvoorbeeld door te groeien naar het beroep uitvoerder. En er zijn genoeg opleiding- en ontwikkelingsmogelijkheden om je verder te ontwikkelen.

Contact met een persoonlijk adviseur

Marjo Roosenstein heeft de provincies Friesland en Groningen onder haar hoede. In de rest van het land zijn andere persoonlijk adviseurs aan het werk. “Ben je geïnteresseerd of benieuwd? Neem dan contact met me op via www.jijgaathetmaken.nl/contact of schrijf je in voor een van de gratis online informatiebijeenkomsten. Dan gaan we samen kijken welk beroep bij je past, of welke kandidaten we voor jouw bedrijf hebben. Jij gaat het maken.”

(Visited 10 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten