Van Wijnen Gorredijk, een veelzijdige en betrokken bouwer in de regio. Van Wijnen bouwt aan betere, leefbare en duurzame buurten. Van het renoveren van woningen tot het ontwikkelen van wijken en het bouwen van zorginstellingen, scholen, winkels en fabrieken. Joan Veenstra, directeur Van Wijnen Gorredijk over het bedrijf dat landelijk centraal verbonden, maar lokaal dichtbij is. Slagkracht, ondernemerschap, kennis van de lokale markt, betrokken zijn en altijd gericht op de toekomst.
Ontwikkelen, bouwen, renoveren, transformeren en beheren van vastgoed, dat doet Van Wijnen. Joan Veenstra: „We kunnen onze klanten met een breed aanbod van dienst zijn. We bouwen zowel maatwerk als gedigitaliseerde fabrieksmatige woningen. De fabriek is een belangrijke stap in de manier waarop we naar bouwen kijken. In deze tijd van woningnood, schaarste aan grondstoffen en mankracht, fors gestegen bouwkosten en het toenemende belang van circulariteit en energieneutraliteit, hebben we de mogelijkheid om anders te bouwen.”
Aansprekende variatie in projecten
De afgelopen jaren is Van Wijnen Gorredijk in toenemende mate zichtbaar in de regio, constateert Veenstra. Zelf geboren en getogen in Gorredijk, werkt hij met een betrokken ploeg van zo’n tachtig mensen en tal van onderaannemers aan een brede range projecten voor wonen, werken, leren, zorg en recreëren in de regio. Zoals de onderwijsfaciliteit van Firda in het nieuwe Cambuurstadion in Leeuwarden, de nieuwbouw en verbouw van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, het gemeentehuis in Joure, de nieuwbouw van twee nieuwe Jumbo supermarkten in Sneek met bovengelegen appartementen en de transformatie van het voormalige kantoor van Alliander in de Leeuwarder wijk Camminghaburen.
Veenstra: „In Camminghaburen laten we de breedte zien van ons vakmanschap. We transformeren een gedateerd kantoorpand naar toekomstbestendige woningbouw en ontwikkelen en verduurzamen de omgeving door nieuwe woningen aan de buurt toe te voegen. Het gaat zowel om maatwerkwoningen als in de fabriek geproduceerde woningen.”
Op tal van locaties in Friesland werkt Van Wijnen Gorredijk aan verbetering en totstandkoming van woningbouw, vertelt Joan Veenstra. „Woningbouw omvat voor ons vastgoedbeheer, onderhoud en renovatie tot en met nieuwbouw, voor verhuur en verkoop. Zo zorgen we ieder jaar weer voor verschillende woningbouwcorporaties voor het energetisch verbeteren van een deel van hun woningbestand. We realiseren nieuwe woningen voor particulieren tot en met gevarieerde woonwijken zoals Nij Loevestein in Gorredijk. We kunnen heel gevarieerd bouwen dankzij onze woonoplossingen Fijn Wonen, Wij Wonen en Vrij Wonen. Dat maakt Van Wijnen: we zijn landelijk en centraal verbonden, beschikken over veel kennis en innovatiekracht in de organisatie, we zijn stabiel en krachtig dankzij onze eigenaar HAL Investments en we zijn ondernemend en dichtbij met regionale vakmensen en mooie producten.”
Sneller, goedkoper en schoner
„Verduurzaming van de bouw is wezenlijk, het moet naar circulair”, vertelt Joan Veenstra. „Dat speelt voor ons in het hele bouwproces en op iedere projectlocatie. Doe wat je kunt doen, vooral dat. Het is wennen, nadenken en leren hoe iets anders kan. Niet iets weggooien, maar nadenken hoe en wat je kunt hergebruiken. Nadenken over materiaalgebruik: kan het met minder CO2-uitstoot en kan het anders, schoner, duurzamer? Hennep als duurzaam isolatiemateriaal is daar een mooi voorbeeld van. In een brede lokale aanpak hebben we in het afgelopen jaar in de keten grote stappen gezet met hennepteelt in de regio. Van productie, de verwerking en het gebruik van hennep als duurzaam isolatiemateriaal. We hebben het gebruikt in het Cambuurstadion, we passen het toe in woningbouw, in nieuwbouw en bij grootschalig onderhoud. Deze regionale aanpak in de keten maakt verduurzaming heel concreet, tastbaar en zichtbaar.”
Joan Veenstra: „Je ziet de afgelopen paar jaar verduurzaming betekenis en inhoud krijgen. Het vergt een andere manier van denken en het is een kwestie van doen. Het zou enorm helpen als we de komende jaren stappen zetten naar meer registratie, normering en effectief prijsbeleid.”
Betrokken en dichtbij
Bewuster en meer circulair bouwen, bijdragen aan het ontwikkelen van duurzamere materialen en een digitaal aangestuurde woningfabriek. De bouw verandert onmiskenbaar. Hoe zit dat met de mensen in de bouw? Joan Veenstra: „Je ziet de omslag in het denken, in bewustwording. Jongere generaties denken ook anders. We gaan mee in een nieuwe balans tussen werk en privé. We leiden mensen op, van nieuwe en jonge vakkrachten in de bouw tot en met het omscholen naar het mooie vak van bijvoorbeeld calculator.
Bij bewustwording hoort ook dat we als bouwsector beter zichtbaar zijn en aantrekkelijk blijven voor mensen om in de bouw te werken. Voor ons betekent het ook dat we onze maatschappelijke rol nemen, door bijvoorbeeld het geven van lessen op scholen, het meewerken aan de Baas van Morgen en het ondersteunen van verenigingen in de regio. Maar ook dat we maatschappelijke projecten verbinden aan onze bouwprojecten, zoals bijvoorbeeld het meewerken aan de Skjin Wetter-opruimactie in gemeente De Fryske Marren als onderdeel van het bouwproject Gemeentehuis Joure. Of samen met de leerlingen van MFA De Tynje vogelhuisjes maken, die geproduceerd waren door Stichting Maatwurk uit Gorredijk.”
„Onlangs hebben we in het nieuwe padelcentrum van Sportstad in Heerenveen onze eigen Van Wijnen-padelbaan in gebruik genomen. Die is beschikbaar voor onze mensen wanneer zij het willen. Ik zie nu al dat steeds meer collega’s daar gebruik van maken. Het past in wie we zijn, versterkt het teamgevoel en hoe we kijken naar elkaar en willen bijdragen aan onze omgeving. Van Wijnen Gorredijk bestaat uit een mooie ploeg mensen met een sterk teamgevoel. We zijn in de breedte lokaal betrokken en een flexibele bouwclub die klein genoeg is om te kunnen ondernemen in regionale projecten en groot genoeg om de uitdagingen van de bouw aan te gaan.”
Voor meer informatie over Van Wijnen kijk je op: www.vanwijnen.nl