In samenwerking met Gebroeders Benus 10:08 Bouw

Vakmanschap dat staat

Al meer dan een eeuw is Bouwonderneming Gebroeders Benus actief in met name de provincies Groningen en Drenthe. Momenteel wordt onder andere gewerkt aan de realisatie van 4 gebouwen in Assen, waarin 80 appartementen beschikbaar komen voor de nog altijd overspannen woningmarkt. „Voor ons is dit een groot project, dat we in het voorjaar van 2024 hopen af te ronden”, zegt Paul Benus, die samen met broers Wouter en Jeroen de directie voert. Naast nieuwbouw van woningen, bedrijfspanden en projecten is Bouwonderneming Gebroeders Benus actief in onderhoud en renovatie, zowel van woningen als utiliteitsgebouwen.

Paul Benus omschrijft de Bouwonderneming als een no nonsense bedrijf. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet, daar gaat het om. „Dat doen we op een doordachte manier. En nee, we kloppen ons niet op de borst. We vinden het vanzelfsprekend om ons werk goed te doen, de kwaliteit staat voorop.” Dat begint al voor aanvang van een project. „De directie is vaak zelf bij de bouwvergaderingen aanwezig, waardoor we direct betrokken zijn en snel beslissingen kunnen nemen. Dat vinden de opdrachtgevers prettig.”


Korte lijnen
De forse prijsstijgingen van de materialen zijn een groot probleem in de bouw. Paul:„ Je kunt niet alles doorberekenen, dat is wel eens lastig. Gelukkig hebben we met de woningcorporaties goede afspraken kunnen maken. Daarnaast proberen we materiaal zo snel mogelijk in te kopen, ook wanneer een klus nog niet gestart is. Vaak is de opdrachtgever wel bereid hiervoor te betalen, omdat hij ook beseft dat de prijs een week later al weer hoger kan zijn. Onze korte lijnen spelen ook hierin weer een rol. Overigens zien we de prijsstijgingen momenteel weer afvlakken. Hier en daar is zelfs al sprake van lichte prijsdalingen, dus dat is nu wel onder controle.”


‘Doen wat je zegt en zeggen wat je doet, daar gaat het om’


Meer problemen heeft de Bouwonderneming met het vinden van voldoende vakbekwaam personeel. „Dat is gewoon extreem. En het probleem doet zich niet alleen in de bouw voor, je ziet het in allerlei sectoren. Gelukkig hebben wij nog een redelijke instroom van jongeren. Als de voorwaarden aantrekkelijk zijn, kun je ze ook vasthouden.”

Dag van de Bouw
Het project in Assen doet op zaterdag 17 juni a.s. mee aan de Dag van de Bouw. Bezoekers krijgen een rondleiding en een korte presentatie van het project. Daarnaast is er gelegenheid tot het stellen van vragen, onder het genot van de kopje koffie of thee of andere versnapering. Het project in Assen, aan de Thorbeckelaan is van 10.00 uur tot 14.00 uur te bezoeken.


Huurappartementen
Terug naar het project in Assen, waar 4 torentjes met 80 appartementen worden gebouwd, in opdracht van woningcorporatie Actium. „Het worden allemaal huurappartementen”, weet Paul. “De appartementen verschillen wel wat in grootte, maar het gaat om nuanceverschillen.”
Naast Assen is Bouwonderneming Gebroeders Benus op meer plaatsen actief, zoals al langere tijd in het bevingsgebied in Groningen. „We doen daar met name bijzondere projecten, zoals vervangende nieuwbouw voor winkels. Dit zijn vaak lange trajecten, maar wel mooi om te doen, zeker als je ziet dat de eigenaren content zijn met de nieuwbouw. Zij hebben vaak een vervelende periode achter de rug, dat kun je je nauwelijks voorstellen als je het zelf niet hebt meegemaakt.”
„Naast de vervangende nieuwbouw doen we ook allerlei andere werkzaamheden in het aardbevingsgebied, zoals versterkingsopgaves. Ik verwacht dat deze werkzaamheden de komende vijf à zes jaar nog wel doorgaan. En tegen die tijd is de dip in de woningmarkt ook wel weer voorbij en verwachten we dat die markt weer aantrekt.”


Eisen
Hij hoopt dat dan ook de prijzen voor een koopwoning zijn gestabiliseerd. „We stellen de eisen steeds hoger, denk aan duurzaamheid en het circulair bouwen, dat zorgt voor hogere bouwkosten. Daarnaast hebben we vaak te maken met lange procedures, waardoor de bouw stagneert. Ik denk dat het tijd wordt dat we ook eens naar het algemeen belang kijken. Veel mensen zijn op zoek naar een woning, dus er moet veel gebouwd worden, daar ontkomen we niet aan.”
Bouwonderneming Gebroeders Benus heeft de orderportefeuille in elk geval goed gevuld. Zo zijn onder andere projecten in Assen, Groningen, Hoogezand, Loppersum, Musselkanaal, Sellingen, Stadskanaal, Vlagtwedde en Vries in voorbereiding. Ook op het gebied van duurzaamheid en innovaties in de bouw doet de meer dan 100 jaar oude bouwonderneming volop mee.


benusbenus.nl

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten