In samenwerking met Van der Pol Industriële automatisering 11:57 Techniek / Maak- en procesindustrie, Innovatie / Onderzoek

Van der Pol Industriële automatisering, nieuwsgierig, flexibel en maatwerk

De passie voor elektrotechniek zit in z’n bloed. De fascinerende wereld en mogelijkheden van industriele automatisering zijn voor Petrus van der Pol de combinatie van plezier, passie en kennis. Met een jong en gedreven team werkt Van der Pol Industriële automatisering in Sneek aan de best denkbare oplossingen.

Vader Henk van der Pol begint al in 1988 met een elektrotechnisch bedrijf in Stavoren. In de loop der jaren breidt de diensten zich uit naar een brede en groeiende klantenkring in de industrie en machinebouw. Zoon Petrus van der Pol groeit op in een omgeving van frequentieregelaars en PLC’ s en is er na zijn studie is klaar voor. In 2018 neemt hij het bedrijf over van zijn vader en kort daarna verhuist Van der Pol Industriële automatisering om ruimte te bieden aan de groeiende klantenkring naar een nieuw onderkomen in Sneek. De systemintegrator is ISO en VCA- gecertificeerd en levert diensten als automatisering, engineering en paneelbouw voor nieuwe en oude (refit)machines of processen. Ze werkt voor opdrachtgevers in de waterindustrie, machine-industrie (robotica), voedingsmiddelenindustrie, procesindustrie en de infrastructuur, zoals bruggen en sluizen. Met een jong team van meer dan tien man groeit het bedrijf gestaag en kijkt het naar uitbreiding. In het kielzog van de opdrachtgevers worden oplossingen in heel Nederland en ver daarbuiten geïnstalleerd.


Kwaliteit en flexibiliteit
„Ik vind het een machtig mooie wereld, waarin nog heel veel te ontdekken valt door voortdurende innovaties. We lopen graag voorop, we zijn nieuwsgierig naar nieuwe toepassingen. Die cultuur hebben we hier, er is ruimte voor inbreng, voor ideeën hoe iets beter kan. Sparren en luisteren naar elkaar, korte lijnen. Groei is mooi, maar juist onze flexibiliteit en het snel kunnen schakelen in combinatie met zorgvuldig werken om de beste kwaliteit te leveren is belangrijk. Dat wil ik graag zo houden”, stelt Petrus van der Pol. „Aan de hand van klantspecificaties bedenken en ontwerpen we onze oplossingen, maken onze panelen in eigen huis, testen alles, voorzien het van labels en beschrijving en stellen installaties in bedrijf. Het is een kwestie van vraag, overleg en terugkoppeling, met de klant en met elkaar: wat is de vraag of het probleem en wat is daarvoor binnen alle geldende machinerichtlijnen en normeringen de beste en steeds vaker, de meest duurzame oplossing.”


Elimineren van foutmarges

In sneltreinvaart elektrificeert de wereld waarin we werken en leven, en in al die ontwikkelingen liggen kansen voor zijn werkgebied van industriële automatisering, ziet Petrus van der Pol. „De omschakeling van processen van mechanisch naar elektrisch is volop aan de gang en het aandeel ‘robot’ binnen een proces wordt steeds groter. Vision-technieken, gebruik van sensoren, inzet van robotica, het combineren van mogelijkheden. We werken in een hele brede branche en dat maakt het voor mij heel aantrekkelijk. Of we nu bezig zijn met een geautomatiseerde koekenstapelaarlijn het automatiseren van slagroomspuitlijn of het aansturen van een sproeidroger, het gaat om het vinden van de beste oplossing met de best denkbare techniek. We zorgen voor de beste aansturing van het brein van de installatie.”


„De groeiende mogelijkheden van vision, motion, robotica en AI maken het uitdagend. Ik vind het mooi om daarin voorop te lopen, om te kijken wat je binnen welke vraag waarmee kunt oplossen. Dat geldt voor de oplossingen voor onze opdrachtgevers, maar ook intern. De focus op hard- en software, op optimalisatie en meer standaardisatie, risicobeheersing, het elimineren van foutmarges en te zorgen voor plug & play van onze installaties op locatie. Interne automatisering is belangrijk om processen te verbeteren, zo zetten we stappen in de mogelijkheden met behulp van cobots in het automatiseren van onze panelenbouw.”

Passie, kennis en teamgevoel
„En het geldt natuurlijk in het zoeken naar oplossingen voor opdrachtgevers en klanten. Kijk naar het bedienen van een brug. Daar zal de bediener steeds vaker worden geassisteerd worden door bijvoorbeeld slimme cameratechniek en het gebruik van AI. Een logische stap, want daarmee maak je de controle op wat er gebeurt beter en consistenter, het is toevoegen van waarde. Tegelijk vind ik het fascinerend om na te denken over andere mogelijkheden die voortkomen waar we tegenaan lopen, zoals bijvoorbeeld verduurzaming. Als ik een brug zie, dan zie ik beweging en waar beweging is, is energie en zijn er ook weer mogelijkheden voor besparing. Hoe kun je tijdelijk energie uit een brugbeweging opslaan in een condensator: zoeken naar dat soort toepassingen, naar het breder, integraal kijken wat voor en met een bepaalde installatie mogelijk is, maakt dit tot voor mij een industriele automatisering tot prachtig vak.”


„De lol van het met elkaar zoeken naar oplossingen, het samenwerken in de groep, het sparren en creatieve denken. Samen iets klaarmaken en zien dat wat je bedacht hebt perfect werkt. Technologie inzetten, vooruit kijken naar nieuwe toepassingen. Daarom zoeken we ook uitbreiding van het team, met software- engineers die dat teamgevoel, de passie en de kennis van bijvoorbeeld HMI-scherm en PLC verenigen.”


pol-elektro.nl

(Visited 437 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten